Αθήνα

 

21 oC

ελαφρές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε... fast-forward!

koutsoumpas 180424
Επικό τρολάρισμα Κουτσούμπα με… σφυροδρέπανο στον Κασσελάκη για το τι εμφανίστηκε στη βάπτισή του

ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Απίθανη συνταγή Πετρετζίκη: Πώς να φτιάξετε ψωμί με προζύμι… χωρίς μίξερ

Θέλετε να φτιάξετε δικό σας ψωμί με προζύμι χωρίς μίξερ; Ο Άκης Πετρετζίκης σας έχει την απόλυτη συνταγή.

Δείτε επίσης

Καιρός: Μικρή πτώση της θερμοκρασίας και νεφώσεις- Δείτε σε ποιες περιοχές
Δύσκολη νύχτα στην Κεφαλονιά: Συνεχίζουν να δίνουν μάχη με τις φλόγες οι πυροσβέστες- Το έργο τους δυσχεραίνουν οι άνεμοι

Συστατικά

Για το προζύμι

25 γρ. αλεύρι γ.ο.χ., και 25 γρ. αλεύρι γ.ο.χ. για κάθε μέρα παρασκευής
25 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης, 25 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης για κάθε μέρα παρασκευής
50 γρ. νερό, εμφιαλωμένο και 50 γρ. νερό για κάθε μέρα παρασκευής

Για το ψωμί

130 γρ. προζύμι
330 γρ. αλεύρι σκληρό
230 γρ. νερό
10 γρ. αλάτι
αλεύρι σκληρό, για τη ζύμη

Για το σερβίρισμα

ελαιόλαδο
αλάτι

Μέθοδος Εκτέλεσης
Για το προζύμι

Σε ένα βάζο βάζουμε το νερό, τα αλεύρια και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι μέχρι να γίνει το μείγμα μια πάστα. Κλείνουμε το βαζάκι με καπάκι και αφήνουμε για 24 ώρες σε θερμοκρασία δωματίου να αρχίσει να ενεργοποιείται.

Την δεύτερη μέρα προσθέτουμε στο ίδιο βαζάκι ξανά 50 γρ. νερό, 50 γρ. από τα αλεύρια, ανακατεύουμε και κλείνουμε το βαζάκι. Αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου για επιπλέον 24 ώρες. Σε αυτό το σημείο θα έχουμε 200 γρ. προζύμι.

Την τρίτη μέρα αφαιρούμε 100 γρ. από το προζύμι μας. Προσθέτουμε στο βάζο επιπλέον 50 γρ. νερό και 50 γρ. από τα αλεύρια, ανακατεύουμε και κλείνουμε το καπάκι. Αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου για 24 ώρες.

Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία συνολικά για 7-10 μέρες. Θέλουμε πάντα να έχουμε 200 γρ. προζύμι, να αφαιρούμε 100 γρ. και να ταΐζουμε με 100 γρ. επιπλέον.
Αν δεν το χρειαστούμε το αποθηκεύουμε στο ψυγείο. Όταν το χρειαστούμε ακολουθούμε την ίδια διαδικασία «ταΐσματος» και περιμένουμε 3 ώρες μέχρι να διπλασιαστεί ο όγκος του. Στη συνέχεια, το χρησιμοποιούμε για να φτιάξουμε το ψωμί.
Για το ψωμί

Σε ένα μπολ βάζουμε 130 γρ. από το προζύμι, το αλεύρι, το νερό και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι. Όταν σχηματιστεί η ζύμη συνεχίζουμε να ζυμώνουμε με τα χέρια μας.

Βάζουμε τη ζύμη σε ένα μπολ, σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε να ξεκουραστεί για 1 ώρα σε θερμοκρασία δωματίου.

Στη συνέχεια, προσθέτουμε το αλάτι και ζυμώνουμε. Για να μην κολλάει η ζύμη στα χέρια μας, τα βρέχουμε με λίγο νερό και συνεχίζουμε τη διαδικασία. Μεταφέρουμε στο ίδιο μπολ, καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε να διπλασιαστεί σε θερμοκρασία δωματίου για επιπλέον 1 ώρα.

Πασπαλίζουμε τον πάγκο εργασίας μας με αλεύρι και ζυμώνουμε. Δίνουμε στρογγυλό σχήμα στη ζύμη και τη βάζουμε σε μπολ που έχουμε στρώσει λαδόκολλα και έχουμε πασπαλίσει λίγο αλεύρι. Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στην άκρη 3-4 ώρες να διπλασιαστεί σε όγκο ή βάζουμε στο ψυγείο για 12 ώρες.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 250ο C στον αέρα και βάζουμε μέσα μια κατσαρόλα με καπάκι για να κάψει καλά.

Αφαιρούμε την κατσαρόλα από τον φούρνο και βάζουμε μέσα τη ζύμη μαζί με τη λαδόκολλα. Χαράσσουμε σε 1-2 σημεία στην επιφάνειά τους και καλύπτουμε με το καπάκι.

Ψήνουμε για 30 λεπτά, αφαιρούμε το καπάκι και ψήνουμε για επιπλέον 20 λεπτά.

Σερβίρουμε με ελαιόλαδο και αλάτι.

Πηγή: akispetretzikis.gr

Ακολουθήστε το TheCaller στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

Τζένη Μπαλατσινου: Η πρώτη εμφάνιση με φουσκωμένη κοιλίτσα στο αεροδρόμιο (ΒΙΝΤΕΟ)

Big Brother – ανατροπή: Αυτοί είναι οι υποψήφιοι προς αποχώρηση

Η viral ερώτηση μητροπολίτη σε δημοσιογράφο: «Σας λένε Μάριον, έχετε σχέση με το Εξκάλιμπερ;» (ΒΙΝΤΕΟ)

Ροή Ειδήσεων

screenshot 13

19/04/2024 | 11:39

Χριστίνα Μηλιού: Θύμα άγριου ξυλοδαρμού η αδελφή της τραγουδίστριας από τον σύντροφό της

19/04/2024 | 11:32

«Επίθεση» από Δανάη Μπάρκα σε Δημήτρη Παπανώτα: «Με ένα απλό γκουγκλάρισμα μπορείς να δεις ποιον επιλέγεις»

19/04/2024 | 10:55

Σωτήρης Τσαφούλιας: «Έχω εταιρεία με πωλήσεις πετρελαίων στο ναυτιλιακό κομμάτι»
droneirantoyrkia

19/04/2024 | 10:43

Εκρήξεις στο κεντρικό Ιράν – Πιθανή ισραηλινή επίθεση – Άλμα στην τιμή του πετρελαίου

19/04/2024 | 10:27

Κρήτη: Έκλεψαν ολόκληρο κοπάδι πρόβατα – Πώς τους χάλασε τα σχέδια η αστυνομία

19/04/2024 | 10:18

Δημήτρης Παπανώτας για ΣΚΑΪ: «Κοροϊδεύουν τον κόσμο μπροστά στα μάτια του» – Για ΣΥΡΙΖΑ: «Με έφαγαν, καλή χώνεψη»
stai prwtagwnistes

19/04/2024 | 09:49

Έλλη Στάη: Είμαι 70 χρονών, υπήρξα σκληρή επίτηδες, δεν κάνω διατροφή αλλά γυμνάζομαι

19/04/2024 | 09:43

Αφροδίτη Γραμμέλη σε Γιώργο Λιάγκα: «Μη μας κουνάς το δάχτυλο κάθε πρωί, για όνομα του Θεού δηλαδή – Ξαφνικά βγήκε ο Γιώργος και έκανε πάλι διάγγελμα»

19/04/2024 | 09:31

Σταματίνα Τσιμτσιλή για Δημήτρη Παπανώτα: «Βρέθηκε εκτός με συνοπτικές διαδικασίες»
240419085918 φυλακή

19/04/2024 | 08:59

Καλαμάτα: Στη φυλακή για απόπειρα βιασμού 29χρονης στο κέντρο της πόλης

19/04/2024 | 08:46

Ελένη Μενεγάκη: Με τρομάζετε και δεν το θέλω αυτό, είπε μετά την είδηση ότι αποχωρεί από το MEGA

19/04/2024 | 08:27

Τροχαίο ατύχημα στο κέντρο της Αθήνας: Σε κρίσιμη κατάσταση οδηγός μηχανής
 αστρολογικές προβλέψεις 6 1200x720 1

19/04/2024 | 08:14

Ζώδια: Προβλέψεις για σήμερα, Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

19/04/2024 | 08:00

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν την Παρασκευή 19 Απριλίου

19/04/2024 | 07:54

Το Ισραήλ εξαπέλυσε επίθεση στο Ιράν, σύμφωνα με αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα – Ιράν: «Καμιά» σοβαρή ζημιά μετά τις εκρήξεις – Οι πυρηνικές εγκαταστάσεις είναι ασφαλείς
rizoto 170424
Συνταγή Αργυρώς Μπαρμπαρίγου: Ριζότο με σπαράγγια
arakas lemonatos 160424
Συνταγή Αργυρώς Μπαρμπαρίγου: Αρακάς λεμονάτος
makaronia revythia 150424
Συνταγή Αργυρώς Μπαρμπαρίγου: Μακαρόνια με ρεβύθια και τόνο
samousades 120424
Συνταγή Αργυρώς Μπαρμπαρίγου: Σαμουσάδες
stifado 100424
Συνταγή Αργυρώς Μπαρμπαρίγου: Χταπόδι στιφάδο
kotopoulo 080424
Συνταγή Αργυρώς Μπαρμπαρίγου: Κοτόπουλο ριγανάτο