Αθήνα

26 oC

σποραδικές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Μαριλίτα Λαμπροπούλου: Ο γάμος με τον Γιάννη Νταλιάνη, τα δύο παιδιά και ο ρόλος στον Σασμό που ενθουσίασε τους τηλεθεατές

ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Αργυρώ Μπαρμπαρίγου – Συνταγή: Μελωμένοι γίγαντες στο φούρνο (ΒΙΝΤΕΟ)

Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου μας έχει την συνταγή για τους πιο νόστιμους γίγαντες στο φούρνο.

Δείτε επίσης

Αργυρώ Μπαρμπαρίγου – Συνταγή: Δίχρωμο κέικ της μανούλας
Αργυρώ Μπαρμπαρίγου – Συνταγή: Μοσχάρι κατσαρόλας µε λαχανικά και σως γιαουρτιού

Υλικά Συνταγής
500 γραμ. γίγαντες
2 ξερά κρεμμύδια (κομμένα σε λεπτές φέτες)
4 σκελίδες σκόρδο (κομμένες σε φέτες)
1/2 φλ. ελαιόλαδο
1 κλωνάρι σέλερι ψιλοκομμένο
1 καρότο ψιλοκομμένο
700 γραμ. ψιλοκομμένες ντομάτες
2 πρέζες ζάχαρη
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1/2 ματσάκι μαϊντανός
λίγο άνηθο
1 φλ. νερό
λίγη μαγειρική σόδα (προαιρετικά)

Εκτέλεση
Για τα φασόλια γίγαντες στο φούρνο, από το προηγούμενο βράδυ μουλιάζουμε τους γίγαντες σε μπόλικο νερό στο οποίο έχουμε διαλύσει τη σόδα. Αν έχουμε τη σιγουριά ότι οι γίγαντες είναι βραστεροί, τότε, παραλείπουμε τη σόδα, και τους μουλιάζουμε σε σκέτο νερό για μια νύχτα.

Την επόμενη ημέρα, τους ξεπλένουμε καλά, τους βάζουμε σε κατσαρόλα με κρύο νερό, και τους βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν (ξαφρίζοντάς τους), για περίπου 40 λεπτά. Τους στραγγίζουμε, και τους βάζουμε μέσα σε ένα ταψί μακρόστενο 37×25 εκ. (ή στρογγυλό 35 εκ.).

Ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο, σε βαθύ τηγάνι, και σε μέτρια φωτιά, βάζουμε το κρεμμύδι.
Το αφήνουμε για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να γίνει διάφανο.
Προσθέτουμε το σκόρδο, το σέλερι και το καρότο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 2-3 ακόμα λεπτά.
Δεν πρέπει να πάρουν χρώμα, απλά να μαραθούν. Προσθέτουμε τη ζάχαρη, τις ντομάτες, το μαϊντανό και το αλατοπίπερο.
Βράζουμε τη σύβραση για 10 λεπτά, και περιχύνουμε με αυτή τους γίγαντες.
Προσθέτουμε και το υπόλοιπο ελαιόλαδο, καθώς και 1 φλιτζάνι νερό. Ψήνουμε στις αντιστάσεις, σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς C, περίπου για 45 λεπτά, μέχρι να μείνουν με το λαδάκι τους.

Αν ψήσετε σε αέρα, βάλτε στη μεσαία σχάρα το ταψί, και ρυθμίστε σε πιο χαμηλή θερμοκρασία το φούρνο. Επίσης, σκεπάστε το ταψί με αλουμινόχαρτο, γιατί θα ξεραθούν γρήγορα οι γίγαντες εξωτερικά, πριν μελώσει μέχρι μέσα το εσωτερικό τους.

Μυστικά για τέλειους γίγαντες στο φούρνο
Όταν αγοράζουμε γίγαντες προσέχουμε το προϊόν να μην είναι κιτρινισμένο και σκασμένο -δείγμα πολυκαιρίας. Πολυκαιρισμένα φασόλια θα βράσουν δύσκολα.
Μουλιάζουμε τους γίγαντες από το προηγούμενο βράδυ σε μεγάλο μπολ, σκεπασμένους με μπόλικο νερό από τη βρύση. Αν έχετε πάνω από 12 ώρες χρόνο για μούλιασμα, μην βάλετε μέσα ούτε σόδα ούτε χοντρό αλάτι.

Το σιγανό μαγείρεμα μελώνει και χυλώνει τους γίγαντες. Αντίθετα, η δυνατή φωτιά τα διαλύει εξωτερικά και η καρδιά μένει άβραστη.
Εάν αγοράζουμε χύμα γίγαντες ελέγχουμε πόσο σκληροί είναι. Δηλαδή, σπάμε ή δαγκώνουμε ένα φασόλι και, αν είναι σκληρό και σπάει σαν καραμέλα σε πολλά ξερά κομμάτια, τότε σημαίνει ότι είναι πολυκαιρισμένο και ξερό και δεν θα είναι βραστερό – δηλαδή δεν θα βράσει εύκολα. Κανονικά θα πρέπει να είναι σκληρό, αλλά στην καρδιά του να μην είναι ξερό.

Εάν χρειαστεί να προσθέσουμε νερό κατά την διάρκεια του βρασμού ή του ψησίματος, προσθέτουμε βραστό νερό για να μην κόβεται ο βρασμός τους

Δείτε το σχετικό βίντεο:

Πηγή: argiro.gr

Ροή Ειδήσεων

17/09/2021 | 22:30

Ξανά στην εντατική ο θρυλικός Πελέ

17/09/2021 | 22:28

Big Brother: «Καρφιά» Σπυροπούλου-Γραμμέλη! «Με έχετε στολίσει»-«Σας βλέπω ήδη στολισμένη» (vid)

17/09/2021 | 22:20

The Bachelor: «Είναι ύπουλη και φίδι» – «Χαλασμός Κυρίου» μεταξύ των κοριτσιών για τα μάτια του Παππά (vid)

17/09/2021 | 22:13

Ο Βαξεβάνης συνέδεσε την efood με τη σύζυγο του πρωθυπουργού μέσω… offshore εταιρείας στα νησιά Κέυμαν

17/09/2021 | 22:04

Επίθεση με σπρέι στα Χανιά: «Φώναζα, πονούσα! Η όρασή μου είναι μισή» λέει η 18χρονη

17/09/2021 | 21:56

Efood: «Δεν θα ζήσουμε σαν δούλοι», απαντούν οι διανομείς – Ετοιμάζουν κινητοποιήσεις

17/09/2021 | 21:56

Στέφανος Κορκολής για τον καρκίνο: «Είναι μια αρρώστια που νομίζεις ότι ποτέ δεν θα σου συμβεί»

17/09/2021 | 21:45

Μάρτζυ Λαζάρου – Τάσος Παπαπέτρου: Παντρεύτηκε και βάφτισε την κόρη της η συνάδελφος της Ιωάννας Μαλέσκου (ΕΙΚΟΝΕΣ)

17/09/2021 | 21:39

ΣτΕ: Aντισυνταγματικό το όριο ύψους 1,65 μ. και 1,70 μ. για εισαγωγή γυναικών και ανδρών αντίστοιχα σε στρατιωτικές σχολές

17/09/2021 | 21:33

Γλυκά Νερά: Ο Μπάμπης νοίκιασε τη μεζονέτα του φονικού σε Άραβα – Πώς αντέδρασε στην είδηση του εγκλήματος (vid)

17/09/2021 | 21:25

Efood: Χαμός στο διαδίκτυο με κάλεσμα για μαζικό «μποϊκοτάζ» στην εφαρμογή – Κίνημα στο twitter, κατάρρευση στο Google Play Store

17/09/2021 | 21:19

Αυτεπάγγελτος έλεγχος από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων στην υπόθεση Μπογδάνου

17/09/2021 | 21:02

Μ. Όθωνας: Εμπαθής απέναντι στην παράταξη και την Γεννηματά ο Πρετεντέρης – Υπερέβη τα εσκαμμένα

17/09/2021 | 20:52

Θεσσαλονίκη: Τον ξυλοκόπησαν και πήρε την καραμπίνα και πυροβόλησε 4 άτομα

17/09/2021 | 20:47

Μητσοτάκης στην EUMED9: Η Τουρκία να εγκαταλείψει την παραβατικότητα – Δεν θα επιτρέψουμε ένα νέο 2015 στο Μεταναστευτικό
Άκης Πετρετζίκης – Συνταγή: Ψητό στήθος κοτόπουλου με ρύζι και λαχανικά
Αργυρώ Μπαρμπαρίγου – Συνταγή: Μελωμένοι γίγαντες στο φούρνο (ΒΙΝΤΕΟ)
DOM Bénédictine: Η μοναστηριακή συνταγή και η ιστορία ενός υπέροχου λικέρ
Ψωμί κανέλας από τον Άκη Πετρετζίκη! Ό, τι πρέπει για το πρωινό του Σαββατοκύριακου
Φανουρόπιτα: Πότε και γιατί τη φτιάχνουμε – Συνταγή από τον Άκη Πετρετζίκη
Αρνίσιο μπούτι γεμιστό στον φούρνο: Η λαχταριστή συνταγή του Άκη Πετρετζίκη