
ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Ο τηγανητός μπακαλιάρος με τραγανό κουρκούτι είναι πραγματικά μία μοναδική συνταγή, αρκεί να γίνει σωστά για να παραμείνει τραγανό το κουρκούτι και ο τηγανητός μπακαλιάρος να είναι τρυφερός & τέλειος.
Υλικά
Για τον μπακαλιάρο
- 2 φύλλα ξαρμυρισμένο μπακαλιάρο (δείτε στα μυστικά)
- ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
- Λίγο αλεύρι για το πανάρισμα
Για το κουρκούτι μπύρας
- 260 γρ. αλεύρι γ.ο.χ
- 2 κ.γ. κοφτά μπέικινκ πάουντερ
- 3/4 κ.γ. αλάτι
- 1/2 κ.γ. ζάχαρη
- 330 ml μπύρα παγωμένη
- 30 ml ούζο
- 2 παγάκια
Για το σερβίρισμα
- παντζάρια σαλάτα
- σκορδαλιά
Για τον μπακαλιάρο
- Για αυτή τη συνταγή, πρέπει να γίνει σωστή προετοιμασία και να ξαλμυρίσουμε το μπακαλιάρο.
- Αφού ξαλμυρίσουμε σωστά τον μπακαλιάρο, τον ξεπλένουμε πολύ καλά σε καθαρό νερό και τον στραγγίζουμε.
- Στεγνώνουμε τον μπακαλιάρο σε απορροφητικό χαρτί. Είναι πολύ βασικό ο μπακαλιάρος για να ντυθεί σωστά με κουρκούτι να είναι πολύ στεγνός.
- Κόβουμε το στεγνό ψάρι σε κομμάτια (μερίδες) και το ακουμπάμε σε απορροφητικό χαρτί να τραβήξει κάθε ίχνος υγρασίας.
- Πρώτα πρέπει να πανάρουμε τα κομμάτια μπακαλιάρου σε αλεύρι και μετά να τον βουτήξουμε στο κουρκούτι.
- Ωστόσο ζεσταίνουμε μεγάλο τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και ρίχνουμε ελαιόλαδο. Το ελαιόλαδο πρέπει να καλύπτει το φιλέτο μέχρι τη μέση του.
- Βάζουμε αλεύρι για πανάρισμα σε ένα μικρό ταψί.
- Βάζουμε τα κομμάτια στεγνού μπακαλιάρου μέσα στο αλεύρι και αλευρώνουμε πολύ καλά κάθε κομμάτι. Το αλεύρι θα τραβήξει τυχόν υγρασία που έχει μείνει στον μπακαλιάρο και ταυτόχρονα θα σταθεροποιήσει το κουρκούτι πάνω στην κάθε μερίδα.
- Τινάζουμε ένα ένα τα κομμάτια να φύγει το περιττό αλεύρι.
- Ανακατεύουμε καλά το δροσερό κουρκούτι για να βουτήξουμε τον αλευρωμένο μπακαλιάρο.
- Βουτάμε ένα ένα αλευρωμένο κομμάτι μπακαλιάρου μέσα στο κουρκούτι.
- Το κρατάμε για λίγο πάνω από το μπολ με το κουρκούτι, για να στραγγίσει το περιττό. Έτσι θα γίνει πολύ τραγανό στο τηγάνισμα και δεν θα τραβήξει λάδια.
- Βάζουμε τον μπακαλιάρο στο τηγάνι με το λάδι και τηγανίζουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Η θερμοκρασία του λαδιού πρέπει να είναι μέτρια προς δυνατή.
- Αφήνουμε να ροδίσει για 2 με 3 λεπτά και γυρίζουμε το φιλέτο να τηγανιστεί και από την άλλη για 2 με 3 λεπτά μέχρι να ροδίσει ολόγυρα.
- Όσο τηγανίζεται ο μπακαλιάρος, το κουρκούτι κάνει κρούστα ολόγυρα και ροδίζει προστατεύοντας τον τρυφερό μπακαλιάρο.
- Βγάζουμε τα τηγανισμένα κομμάτια μπακαλιάρου σε πιάτο στρωμένο με απορροφητικό χαρτί για να στραγγίσει το περιττό λάδι.
- Δεν τηγανίζουμε ταυτόχρονα πολλά κομμάτια μπακαλιάρου για να κρατάμε σταθερή την θερμοκρασία του λαδιού. Γιατί όταν βάζουμε πολλά κομμάτια μαζί, πέφτει η θερμοκρασία του. Έτσι αντί να τηγανίζεται και να κάνει κρούστα, σιγοβράζει στο λάδι, μαλακώνει το κουρκούτι και τραβάει λάδι στο εσωτερικό του.Για το κουρκούτι
- Σε ένα μπολ, βάζουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι, τη ζάχαρη και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι ή σύρμα.
- Προσθέτουμε την μπύρα και το ούζο και ανακατεύουμε με σύρμα το αραιό κουρκούτι. Στο τέλος ρίχνουμε τα δύο παγάκια.
- Βάζουμε το κουρκούτι για λίγο στο ψυγείο να γίνει δροσερό.
Τηγάνισμα
Ανακατεύουμε καλά το δροσερό κουρκούτι για να βουτήξουμε τον αλευρωμένο μπακαλιάρο. Βουτάμε ένα ένα αλευρωμένο κομμάτι μπακαλιάρου μέσα στο κουρκούτι. - Το κρατάμε για λίγο πάνω από το μπολ με το κουρκούτι, για να στραγγίσει το περιττό.
- Βάζουμε τον μπακαλιάρο στο τηγάνι με το λάδι και τηγανίζουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
- Τηγανίζουμε για 2 λεπτά από κάθε πλευρά μέχρι να ροδίσει και βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί.
Μυστικά επιτυχίας
- Για να κόβεται ο μπακαλιάρος σε ωραία κομμάτια χωρίς να διαλύεται, αφού τον στεγνώσετε καλά, αφήστε τον στο ψυγείο να παγώσει αν έχετε το χρόνο.
- Δεν τηγανίζουμε ταυτόχρονα πολλά κομμάτια μπακαλιάρου για να κρατάμε σταθερή την θερμοκρασία του λαδιού. Όταν βάζουμε πολλά κομμάτια μαζί, πέφτει η θερμοκρασία του.
- Έτσι αντί να τηγανίζεται και να κάνει κρούστα, σιγοβράζει στο λάδι μαλακώνει το κουρκούτι και τραβάει λάδι στο εσωτερικό του.
Πηγή: argiro.gr
Ροή Ειδήσεων

15/02/2025 | 23:45
Συγκινεί ο Δημήτρης Ξανθόπουλος για τον Δημήτρη Ήμελλο: «Ήξερα πια ότι ήταν δύσκολα τα πράγματα»
15/02/2025 | 23:15
Πάπας Φραγκίσκος: Νοσηλεύεται με βρογχίτιδα σε κλινική της Ρώμης – Ανησυχία για το χρόνιο πρόβλημα με το αναπνευστικό

15/02/2025 | 23:00
ΓΓ Ψηφ. Διακυβέρνησης: Πρωτοπόρος η Ελλάδα στις δράσεις AI – Τι θα γίνει με τον «προσωπικό αριθμό»
15/02/2025 | 22:50
Ο ισραηλινός στρατός τονίζει ότι εξαπέλυσε πλήγμα με στόχο ένα μέλος της αεροπορίας της Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο
15/02/2025 | 22:45
Αναλένα Μπέρμποκ – Διάσκεψη για την Ασφάλεια: «Μόνο μια ευρωπαϊκή ειρήνη μπορεί να είναι βιώσιμη»

15/02/2025 | 22:30
Ανθή Βούλγαρη: «Στην εγκυμοσύνη είχα τα σκαμπανεβάσματα μου, τα ψυχολογικά και τα σωματικά»
15/02/2025 | 22:26
Βαθαίνει το ρήγμα ΗΠΑ – Ευρώπης: Έκτακτη Σύνοδος για την Ουκρανία στις 17/2 από Μακρόν
15/02/2025 | 22:18
Επίθεση με μαχαίρι στην Αυστρία: Ένας νεκρός και τέσσερις τραυματίες, σύμφωνα με τις Αρχές – Συνελήφθη 23χρονος Σύρος

15/02/2025 | 22:18
Politico: Η διαπραγματευτική ομάδα Τραμπ ξεκινά ειρηνευτικές συνομιλίες Ρωσίας-Ουκρανίας στη Σ. Αραβία τις επόμενες ημέρες
15/02/2025 | 22:15
Ναταλία Γερμανού: «Είμαι της άποψης ότι καμιά φορά τα εν οίκω… εν δήμω στην τηλεόραση»
15/02/2025 | 22:00
Γ. Φλωρίδης για Τέμπη: Η βαριά κατηγορία περί της συγκάλυψης φαίνεται να κλονίζεται – Πέντε ψέματα αποκαλύφθηκαν

15/02/2025 | 21:45
Ο ισραηλινός στρατός ετοιμάζει σχέδια επίθεσης τη στιγμή που συνεχίζονται οι απελευθερώσεις ομήρων

15/02/2025 | 09:00
Έξαλλοι Χάρης Ακριτίδης και Σαμπρίνα στο αεροδρόμιο: «Τα χάσαμε όλα και πληρώσαμε και 335 ευρώ για τις χειραποσκευές»
15/02/2025 | 11:40
Ο Κωνσταντίνος Αργυρός δίνει την απάντησή του στην Τίνα Μεσσαροπούλου μετά τις αιχμές προς τη σύζυγό του
15/02/2025 | 10:00
Αντώνης Ρέμος: «Το πρώτο πράγμα που με ρώτησε η Υβόννη όταν γεννήθηκε η κόρη μας ήταν αν έχει όλα της τα δάχτυλα»

15/02/2025 | 12:27
«Σπίτι μου 2»: Εκατοντάδες εγκρίσεις δανείων τον πρώτο μήνα – Ποιοι είναι οι κερδισμένοι
15/02/2025 | 09:40
Χρήστος Μάστορας: Ευχαρίστησε την ελληνική Αστυνομία από τη σκηνή μετά το περιστατικό με το αλκοτέστ
15/02/2025 | 08:00
Νεφέλη Ορφανού για Πέτρο Φιλιππίδη: «Είδα κάποια πράγματα και του είπα να προσέξει»

15/02/2025 | 09:08
Λονδίνο: Πυρκαγιά σε πολυτελές ξενοδοχείο – Τουλάχιστον 100 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από το κτήριο
15/02/2025 | 12:26
Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού: Ποιες περιοχές θα πλήξουν ισχυρές βροχές και καταιγίδες
15/02/2025 | 07:00
Ο Παύλος Κοντογιαννίδης ξεκαθαρίζει για την επίμαχη δήλωσή του με τα «σοβινιστικά γουρούνια»

15/02/2025 | 07:30
Έλλη Τρίγγου: «Στις Άγριες Μέλισσες ανακάλυψα ένα νέο σύμπαν με τα δώρα και τον τρόμο που έχει αυτό»
15/02/2025 | 09:30