Αθήνα

10 oC

ελαφρές νεφώσεις

Χοιρινό λεμονάτο από τον Άκη Πετρετζίκη

Το χοιρινό λεμονάτο ήταν ένα πιάτο που πολλοί είναι αυτοί που το επιλέγουν όταν πηγαίνουν για φαγητό σε ταβέρνες και εστιατόρια, όμως, κάποιοι το επιλέγουν για γεύμα και στο σπίτι, μιας και δεν είναι ιδιαιτέρως απαιτητικό.

Το χοιρινό λεμονάτο ήταν ένα πιάτο που πολλοί είναι αυτοί που το επιλέγουν όταν πηγαίνουν για φαγητό σε ταβέρνες και εστιατόρια, όμως, κάποιοι το επιλέγουν για γεύμα και στο σπίτι, μιας και δεν είναι ιδιαιτέρως απαιτητικό.

Συστατικά

100 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
1 κιλό χοιρινό, λαιμό, κομμένο σε μερίδες 60-80 γρ.
80 γρ. ελαιόλαδο
2 κρεμμύδια
2 καρότα
300 γρ. κρασί λευκό
1 λίτρο νερό
1 κύβο κότας
αλάτι
πιπέρι
χυμό, από 2 λεμόνια
2 κ.σ. θυμάρι, φρέσκο
1 ματσάκι μαϊντανό

Για το σερβίρισμα

πουρέ πατάτας

Μέθοδος Εκτέλεσης

-Βάζουμε το αλεύρι σε ένα μπολ και περνάμε τα κομμάτια του χοιρινού. Τα γυρνάμε ώστε να καλυφθούν πλήρως από το αλεύρι και μεταφέρουμε σε ένα πιάτο. Το περιττό αλεύρι το πετάμε.
-Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μία κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρέας για 2-3 λεπτά κάθε πλευρά μέχρι να χρυσαφίσει αρκετά. Αφαιρούμε από την κατσαρόλα το κρέας.
-Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια και τα καρότα. Σοτάρουμε για 2-3 λεπτά μέχρι να χρυσαφίσουν και ρίχνουμε πάλι το κρέας στην κατσαρόλα. Ανακατεύουμε με μία ξύλινη κουτάλα.
-Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστούν τα 2/3 του κρασιού. Προσθέτουμε το νερό, τον κύβο, το αλάτι και το πιπέρι. Προσέχουμε να μην προσθέσουμε πολύ αλάτι γιατί ο κύβος περιέχει αλάτι.
-Αφήνουμε να σιγοβράσει για 1:30- 2 ώρες μέχρι να μαλακώσει εντελώς το κρέας και να έχουμε μία παχύρρευστη σάλτσα.
-Αφαιρούμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού, το θυμάρι και τον μαϊντανό.
-Ανακατεύουμε και σερβίρουμε με πουρέ.

πηγή: akispetretzikis.gr

Send this to a friend