
ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Χταπόδι με κοφτό μακαρονάκι από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου, ένα από τα πιο κλασικά και αγαπημένα ελληνικά πιάτα για την Καθαρά Δευτέρα και όχι μόνο!
Φτιάχνουμε, λοιπόν, χταπόδι με κοφτό μακαρονάκι το πολύ σε μια ώρα, με τη βοήθεια της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου!
Ειδικότερα:
Υλικά Συνταγής
- 1 χταπόδι φρέσκο (περίπου 1.000-1.200 γρ.)
- 2 ξερά κρεμμύδια
- 1/2 φλ. ελαιόλαδο
- 1/2 φλ. λευκό ξηρό κρασί
- 1 πρέζα κανέλα
- 1 πρέζα μπαχάρι
- 1 πρέζα γαρίφαλο
- 1 φλ. τριμμένες ντομάτες
- 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
- 500 γρ. κοφτό μακαρονάκι
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- αλάτι
- Για το γαρνίρισμα
- μαϊντανό ψιλοκομμένο (προαιρετικά)
Εκτέλεση
- Καθαρίζουμε το χταπόδι (γυρνάμε την κουκούλα του και αφαιρούμε το εσωτερικό της, επίσης πιέζουμε και αφαιρούμε το στόμα του από το κέντρο).
- Πλένουμε καλά το χταπόδι και το κόβουμε με ένα μαχαίρι σε μπουκιές.
- Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και αφήνουμε το κρεμμύδι για λίγα λεπτά να μαραθεί ελαφρά, χωρίς να πάρει χρώμα.
- Τότε, προσθέτουμε το χταπόδι και το σοτάρουμε για λίγα λεπτά, ώσπου να αλλάξει χρώμα και να κοκκινίσει ελαφρά.
- Πασπαλίζουμε με τα μπαχαρικά και ανακατεύουμε να βγάλουν το άρωμά τους.
- Προσθέτουμε τον πελτέ και τον τρίβουμε στην κατσαρόλα, να ψηθεί και να μοσχομυρίσει η ντομάτα.
- Σβήνουμε τα υλικά με το κρασί και ντεγκλασάρουμε (τρίβουμε) τη βάση της κατσαρόλας.
- Αφού εξατμιστεί το αλκοόλ για λίγα λεπτά, προσθέτουμε τις τριμμένες ντομάτες, καθώς και αρκετό νερό, τόσο που να σκεπάζει τα υλικά μας.
- Αφήνουμε το φαγητό σκεπασμένο να σιγοβράσει μέχρι να μαλακώσει καλά το χταπόδι.
- Προσθέτουμε το κοφτό μακαρονάκι και αν χρειάζεται, λίγο επιπλέον νερό (για να βράσει το ζυμαρικό).
- Σιγοβράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 10-12 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά μέχρι να βράσει το ζυμαρικό και να μείνει το φαγητό με λίγο ζουμάκι. Δεν πρέπει να είναι τελείως στεγνό.
- Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι προς το τέλος του βρασμού (ειδικά αν το χταπόδι σας είναι φρέσκο, μπορεί και να μη χρειαστεί να αλατίσετε. Είναι αρκετά αλμυρά καμιά φορά. Αντίθετα, μπορεί να χρειαστεί να προσθέσετε μία πρέζα ζάχαρη για να ισορροπήσουν οι γεύσεις).
Επιπλέον μυστικά
Όταν βράζουμε μικρά ζυμαρικά (κοφτό μακαρονάκι, κοχυλάκι, κοραλλάκι, κριθαράκι κ.λπ.) μέσα σε μια σάλτσα, πρέπει, σβήνοντας το φαγητό, να έχει αρκετό ζουμάκι η κατσαρόλα για να μη λασπώσουν-κολλήσουν τα ζυμαρικά μεταξύ τους.
Πηγή: argiro.gr
Ροή Ειδήσεων
28/09/2023 | 00:49
Καρδίτσα: Μήνυμα του 112 για απομάκρυνση των κατοίκων από Λεύκη, Ορφανά, Φύλλο και Αστρίτσα

28/09/2023 | 00:31
Κακοκαιρία Elias: Η ΕΜΥ προειδοποιεί για συνέχιση των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων
28/09/2023 | 00:04
Μπριζίτ Μπαρντό: Η πανέμορφη σταρ που αφιέρωσε τη ζωή της στην υπεράσπιση των ζώων
26/09/2023 | 00:01
Παύλος Μπακογιάννης: Η ζωή και το έργο του μέχρι την εκτέλεσή του από τη «17 Νοέμβρη»
28/09/2023 | 00:04
Μπριζίτ Μπαρντό: Η πανέμορφη σταρ που αφιέρωσε τη ζωή της στην υπεράσπιση των ζώων
26/09/2023 | 08:14
Άφησαν έξω από το πλοίο για Κρήτη μητέρα με 2 παιδιά γιατί… δεν είχε πιστοποιητικά ότι ήταν δικά της
26/09/2023 | 11:11
«Πλακώθηκαν» on air Μικρούτσικος-Γεωργακοπούλου: «Είσαι αγενέστατη!» – «Αγενέστατος είσαι εσύ!»

26/09/2023 | 11:39