• Κυριακή, 22 Σεπτεμβρίου
  • 11:07

Αθήνα

21 oC

ελαφρές νεφώσεις

Διαφορετικά... αλλά πεντανόστιμα σουτζουκάκια με πουρέ μελιτζάνας

Δείτε την καλύτερη εκδοχή για σουτζουκάκια με πουρέ μελιτζάνας, όπως την παρουσιάζει ο cooklos.

Δείτε την καλύτερη εκδοχή για σουτζουκάκια με πουρέ μελιτζάνας, όπως την παρουσιάζει ο cooklos.

Υλικά συνταγής

για τα σουτζουκάκια

  • 500γρ. κιμάς μοσχαρίσιος
  • 500γρ. κιμάς χοιρινός
  • 1 αυγό
  • 1 κρεμμύδι, μεγάλο, ψιλοκομμένο
  • 1 φέτα ψωμί μουλιαμένο και καλά στραγγισμένο (μόνο η ψίχα)
  • 1 κ.γ. ρίγανη
  • 1 πρέζα κύμινο
  • 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένο
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. κοφτό αλάτι
  • 1 κ.γ. κοφτό πιπέρι
  • ελαιόλαδο για άλειμμα

για τη σάλτσα

  • 1/3 φλιτζ. ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι μεγάλο σε φέτες
  • 2 ντομάτες μεγάλες ώριμες ψιλοκομμένες
  • 1 κ.σ. πελτές ντομάτας
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 1 κ.σ. κοφτή ρίγανη
  • αλάτι
  • πιπέρι

για τον πουρέ μελιτζάνας

  • 2 κιλά μελιτζάνες
  • 2 κ.σ. βούτυρο
  • 100γρ. τριμμένο κεφαλοτύρι
  • 1 - 1 ½ ποτήρι γάλα
  • 2 κ.σ. αλεύρι
  • ½ κ.γ. μοσχοκάρυδο
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • ½ κ.γ. ζάχαρη

Διαδικασία συνταγής

  1. Ξεκινάμε με τις μελιτζάνες. Ψήνουμε ιδανικά τις μελιτζάνες στα κάρβουνα ή στο γκριλ του φούρνου, μέχρι να μαυρίσουν γύρω–γύρω. Τις ξεφλουδίζουμε, τις ψιλοκόβουμε και τις αφήνουμε σε τρυπητό να στραγγίξουν τα υγρά τους.
  2. Παράλληλα, σε μπολ βάζουμε τον κιμά και όλα τα υπόλοιπα υλικά για τα σουτζουκακια, μαζί. Ζυμώνουμε καλά, για αρκετά λεπτά ώστε το μείγμα να γίνει ομοιόμορφο και να ενωθούν όλα τα υλικά μαζί. Αφήνουμε το μείγμα να ξεκουραστεί στο ψυγείο, για τουλάχιστον 1 ώρα.
  3. Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 200°C. Πλάθουμε με βρεγμένα χέρια, ισόπαχα σουτζουκάκια ανάλογα με το μέγεθος που θέλουμε να τους δώσουμε. Έτσι, θα ψηθούν ομοιόμορφα.
  4. Ψήνουμε στο φούρνο, στις αντιστάσεις, στους 180°C, σε ταψάκι που έχουμε αλείψει προγουμένως με λάδι.
  5. Παράλληλα, κάνουμε τη σάλτσα μας. Σοτάρουμε στο ελαιόλαδο τα κρεμμύδια και όταν γυαλίσουν προσθέτουμε την ντομάτα ψιλοκομμένη και τον πελτέ διαλυμένο στο νερό. Καρυκεύουμε με ρίγανη, αλάτι και πιπέρι και σιγοβράζουμε για 5 λεπτά.
  6. Όταν τα σουτζουκάκια μας πάρουν χρώμα, τα γυρνάμε και προσθέτουμε την σύβραση με τα κρεμμύδια. Ψήνουμε για περίπου 20 λεπτά ακόμη.
  7. Συνεχίζουμε με τον πουρέ μελιτζάνας. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το βούτυρο να λιώσει, προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν.
  8. Προσθέτουμε το 1 ποτήρι γάλα και ανακατεύουμε με σύρμα για να μη σβολιάσει. Προσθέτουμε το μοσχοκάρυδο, αλάτι, ζάχαρη και πιπέρι.
  9. Προσθέτουμε τις μελιτζάνες και το κεφαλοτύρι στην κρέμα. Ανακατεύουμε και αν είναι πολύ σφιχτός ο πουρές μας προσθέτουμε λίγο γάλα ακόμη. Σερβίρουμε τα σουτζουκάκια με τον πουρέ μελιτζάνας.

Διαβάστε περισσότερες συνταγές στο cooklos.gr

Send this to a friend