Αθήνα

 

17 oC

ελαφρές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε... fast-forward!

zarokosta
Μέλπω Ζαρόκωστα: «Η Αλίκη πήγε στην Επίδαυρο και έγινε ρεζίλι, η Μερκούρη δεν ήταν καλή ηθοποιός»

ΣΥΝΤΑΓΕΣ

DOM Bénédictine: Η μοναστηριακή συνταγή και η ιστορία ενός υπέροχου λικέρ

Όλο και κάπου μπορεί να το είχε πάρει το μάτι μας, ακόμη και σε μπαρ περασμένων δεκαετιών, έτη φωτός πίσω από τη σημερινή χρυσή εποχή της αναμειγνυολογίας.

Δείτε επίσης

Mai Tai: Η ιστορία και η συνταγή του πιο εμβληματικού ποτού της tiki κουλτούρας
ΒΑRS: 4 κορυφαίες επιλογές στην Αθήνα

Η μεγάλη του ιστορία, παρόλα αυτά, ποτέ δεν κατάφερε να συναγωνιστεί τη δημοτικότητα των πιο μοδάτων ποτών της εποχής. Κάτι η γενικότερη άγνοια για το περιεχόμενο του μυστηριακά σκουρόχρωμου μπουκαλιού, κάτι η δυσκολία μας στην κατανάλωση βοτανικών λικέρ, κάτι η τότε μόδα για πολύχρωμα και γλυκερά κοκτέιλ, σε κάθε περίπτωση, το DOM Bénédictine μπορεί να βρισκόταν σε αρκετά μπαρ, αλλά εκείνη η μία και μοναδική φιάλη που διέθεταν, σίγουρα είχε να ανοιχτεί -πόσω μάλλον να καταναλωθεί- αρκετά χρόνια.

Η λέξη DOM που συνοδεύει το Bénédictine και που μαζί συνθέτουν το όνομα του ιδιαίτερου αυτού γαλλικού λικέρ, είναι στην πραγματικότητα ένα ακρωνύμιο που σημαίνει Deo Optimo Maximo (Στον Θεό, τον απείρως αγαθό, τον απείρως μεγάλο). Και οι δύο λέξεις δείχνουν από την αρχή την ταύτιση του brand με το μοναστικό Τάγμα του Αγίου Βενέδικτου, αλλά και την προέλευση του.

Η ιστορία του brand και της παρούσας εταιρικής του ταυτότητας ξεκινά το 1864, όταν ένας συλλέκτης εκκλησιαστικής τέχνης, o Alexandre Le Grand, ψάχνοντας κάποια ιερά χειρόγραφα που είχε κληρονομήσει από τον παππού του, Prosper Couillard, ανακάλυψε μία συνταγή ενός λικέρ βοτάνων. Σύμφωνα πάντα με την ιστορία του brand, οι μοναχοί που κατοικούσαν και που αναγκάστηκαν να δραπετεύσουν από το αβαείο του Fécamp στη Νορμανδία, κατά τη διάρκεια της Γαλλικής Επανάστασης, εμπιστεύτηκαν στον Prosper Couillard τα βιβλία και τα χειρόγραφα της βιβλιοθήκης τους.

Λέγεται λοιπόν πως η αρχική συνταγή για το DOM Bénédictine δημιουργήθηκε το 1510 από τον Dom Bernardo Vincelli, στο αβαείο του Fécamp, όπου χρησιμοποιούνταν ως ελιξίριο για ασθένειες, όπως άλλωστε και εκατοντάδες άλλες φόρμουλες σε μονές και αβαεία όλου του κόσμου. Η συνταγή του ήταν μυστική, ενώ φημολογείται πως είχε λάβει και την σφραγίδα έγκρισης από την βασιλική οικογένεια, με εντολή του ίδιου του Φραγκίσκου Α’ της Γαλλίας.

“Λέγεται πως η αρχική συνταγή για το DOM Bénédictine δημιουργήθηκε το 1510 από τον Dom Bernardo Vincelli, στο αβαείο του Fécamp, όπου χρησιμοποιούνταν ως ελιξίριο για ασθένειες”.

Αυτήν την συνταγή λέγεται πως εξέλιξε ο Alexandre Le Grand και, χρησιμοποιώντας την οικογενειακή επιχείρηση εμπορίας οίνου και αποσταγμάτων, κατάφερε να την προσαρμόσει στις απαιτήσεις της τότε αναπτυσσόμενης παγκόσμιας αγοράς ποτών.

Η ιστορία όμως του brand έχει και συνέχεια. Ο Le Grand στα τέλη του 19ου αιώνα αποφάσισε να ενισχύσει περαιτέρω την ταύτιση του brand με τον μοναχισμό και την αρχική ιστορία του, ανεγείροντας εγκαταστάσεις στο σημείο που στεκόταν παλιά το αβαείο του Fécamp. Εκείνο το αρχικό όμως κτίριο δεν άντεξε για πολύ.

Διαβάστε την συνέχεια στο bitterbooze.com

Ροή Ειδήσεων

ariel

01/12/2022 | 12:15

Καιρός: Εξασθενεί η κακοκαιρία Ariel – Επικαιροποιήθηκε ξανά το έκτακτο δελτίο

01/12/2022 | 11:55

ΟΜΙΛΟΣ ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΘΡΑΚΗΣ: Οικονομικά αποτελέσματα 9μήνου 2022

01/12/2022 | 11:48

Κιβωτός του Κόσμου: Σοκαριστική καταγγελία – «Χτυπούσαν την κόρη μου και έκρυβαν τα τραύματα με πλαστελίνη»
creta 3

01/12/2022 | 11:33

Κρήτη: Θρήνος στη κηδεία της 21χρονης Έμμας

01/12/2022 | 11:27

Ζώδια-Μηνιαίες Προβλέψεις Δεκεμβρίου 2022 από τον Κώστα Λεφάκη: Ποιοι θα πιεστούν και ποιοι θα ανταμειφθούν για τους κόπους τους

01/12/2022 | 11:13

Καλάθι του νοικοκυριού: Αυτοψία Γεωργιάδη σε σούπερ μάρκετ – «Για 5η εβδομάδα οι τιμές σε πολλά προϊόντα πέφτουν»
Γιάννης Οικονόμου

01/12/2022 | 11:11

Γιάννης Οικονόμου: Επιστρέφουμε το χώρο της δομής του Ελαιώνα σε όλους τους πολίτες της Αθήνας

01/12/2022 | 11:04

Κίνηση στους δρόμους: Χωρίς μποτιλιάρισμα ο Κηφισός μετά το τροχαίο στη Νέα Κηφισιά

01/12/2022 | 10:52

Αίσθηση δημιουργεί ο Χρήστος Βαλαβανίδης: «Συγχωρώ τον Φιλιππίδη και τον Κιμούλη, ήταν ανοησίες της στιγμής»
policia

01/12/2022 | 10:50

Συναγερμός στην Ισπανία: Παγιδευμένος φάκελος εντοπίστηκε σε αεροπορική βάση

01/12/2022 | 10:42

Κίνηση στους δρόμους: Μποτιλιάρισμα χιλιομέτρων στον Κηφισό λόγω τροχαίου

01/12/2022 | 10:40

«Maestro»: Αποκλειστικό απόσπασμα από το αποψινό επεισόδιο

01/12/2022 | 10:15

Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS: Δημιουργείται Εθνικό Μητρώο ασθενών με HIV – Στη συνταγογράφηση τα αντιρετροϊκά φάρμακα

01/12/2022 | 10:09

Ξεσπάθωσε ο Λάκης Γαβαλάς: «Για μένα δεν υπάρχει φύλο, έχω φάει χυλόπιτα από άντρα και έχω αγαπήσει τις γυναίκες»

01/12/2022 | 10:02

Ιεράπετρα: Έκλεψε αυτοκίνητο, τον πήρε ο ύπνος στο τιμόνι και τον ξύπνησε η αστυνομία
221130130030
Τι λάδι βάζουμε στα μελομακάρονα;
screenshot 2022 11 28 131953
Χριστουγεννιάτικη κιμαδόπιτα από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου – Η πίτα που θα απογειώσει το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι σας
screenshot 2022 11 26 215032
Νόστιμη χωριάτικη μακαρονόπιτα από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου
screenshot 2022 11 21 145050
Εύκολη συνταγή για φανταστικά μελομακάρονα από την Αργυρώ Μπαρπαρίγου
screenshot 2022 11 18 112134
Μπουγάτσα εύκολη με τραγανό φύλλο και γλυκιά κρέμα με σιμιγδάλι από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου
Συνταγή Δωροθέας Μερκούρη: Φασόλια κοκκινιστά με μυρωδικά από την Τοσκάνη