Αθήνα

13 oC

ελαφρές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Πέθανε ο ηθοποιός Χρήστος Τακτικός – Θλίψη στον καλλιτεχνικό κόσμο

ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Εύκολη συνταγή για λαγάνα: Το ψωμί της Καθαράς Δευτέρας

Αύριο, Καθαρά Δευτέρα η παραδοσιακή λαγάνα θα κοσμήσει το νηστίσιμο τραπέζι με τη συνταγή να είναι απλή και εύκολη καθώς χρειάζεται αλεύρι, νερό, ελαιόλαδο και σουσάμι, όμως υπάρχουν προσθήκες που κάνουν τη λαγάνα πολύ ξεχωριστή.

Δείτε πώς θα φτιάξετε το ψωμί της Καθαράς Δευτέρας που δεν μπορεί να λείπει από το νηστίσιμο τραπέζι, σε μια εύκολη και γρήγορη συνταγή από το FOODURISMO

Υλικά (για 2 μεγάλες λαγάνες)

500 γρ. αλεύρι για ψωμί (σκληρό, συνήθως αναγράφει ζυμωτό)

100 γρ. καλαμποκάλευρο

200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1 φακελάκι μαγιά ξηρή (8γρ.)

1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι (5 γρ.)

1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη (10γρ.)

5 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο (30ml)

450 ml χλιαρό νερό σουσάμι και αλάτι για το πασπάλισμα

Εκτέλεση

Σε ένα μικρό μπολ βάζουμε τη μαγιά, τη ζάχαρη και λίγο από το χλιαρό νερό, περίπου 60-70 ml, και ανακατεύουμε καλά. Αφήνουμε το μείγμα της μαγιάς να σταθεί για 15-20 λεπτά. Αφού το μείγμα της μαγιάς φουσκώσει και γεμίσει φυσαλίδες είμαστε έτοιμοι να αρχίσουμε το ζύμωμα. Στο μπολ του μίξερ ρίχνουμε το σκληρό αλεύρι, το αλεύρι για όλες τις χρήσεις και το μισό καλαμποκάλευρο. Προσθέτουμε το αλάτι και ανακατεύουμε. Στο κέντρο του μπολ με τα άλευρα κάνουμε μια μικρή λακουβίτσα και ρίχνουμε μέσα το μείγμα της μαγιάς, το ελαιόλαδο και το μισό περίπου νερό. Βάζουμε το μίξερ σε λειτουργία και προσθέτουμε και το υπόλοιπο νερό.

Συνεχίζουμε να ζυμώνουμε. Αφού περάσουν 2-3 λεπτά και αφού έχουμε πια μια ζύμη σχηματισμένη προσθέτουμε και το υπόλοιπο καλαμποκάλευρο. Αυτό το κάνουμε για να τελειώσει το ζύμωμα με αυτό το αλεύρι που είναι πιο κοκκώδες και δίνει πιο ωραία υφή στην κόρα της λαγάνας. Αν δεν έχετε σταθερό μίξερ ζυμώστε τη ζύμη στο χέρι, θέλει βέβαια λίγη υπομονή παραπάνω και… μπράτσα! Αφού ζυμωθεί η ζύμη για συνολικά 7-8 λεπτά, πασπαλίζουμε μια επιφάνεια με λίγο καλαμποκάλευρο, βγάζουμε τη ζύμη από το μπολ και την πλάθουμε, κάνοντάς την μια μεγάλη μπάλα.

Την βάζουμε ξανά στο μπολ, το καλύπτουμε με μεμβράνη και το αφήνουμε αρκετές ώρες να φουσκώσει. Είναι προτιμότερο να προγραμματίσετε έτσι τον χρόνο σας ώστε να έχετε το περιθώριο να αφήσετε αρκετό χρόνο ώστε το ζυμάρι να φουσκώσει καλά, να ωριμάσει. Αυτό θα δώσει καλύτερο τελικό αποτέλεσμα. Καλή ιδέα είναι να ζυμωσετε τη ζύμη από την προηγούμενη το βράδυ και να την αφήσετε όλη νύχτα να φουσκώσει και την επόμενη μέρα να συνεχίσετε με το ψήσιμο.

Αφού το ζυμάρι φουσκώσει, αλευρώνετε μια επιφάνεια, ακουμπάτε πάνω τη ζύμη και την πλάθετε ελαφρά, ίσα να ξεφουσκώσει. Της δίνετε στρογγυλό σχήμα και την κόβετε με μαχαίρι στα δύο. Κάνετε το κάθε κομμάτι μια μικρή μπάλα. Θα χρειαστείτε δύο λαμαρίνες ή ρηχά ταψιά. Τα καλύπτετε με αντικολλητικό χαρτί. Βάζετε τη μια μπάλα ζυμαριού στο ένα ταψί και την άλλη στο άλλο. Με τις παλάμες σας πιέζετε το ζυμάρι ώστε να πάρει οβάλ σχήμα, να γίνει δηλαδή ένα χοντρό “φύλλο”, πάχους περίπου 1.5-2 εκατοστών. Καλύτερα μην χρησιμοποιήσετε πλαστή, στην πραγματικότητα δεν είναι φύλλο, αλλά ένα λεπτό και πλατύ ψωμί, οπότε προτιμήστε να το κάνετε με τα χέρια, είναι εύκολο.

Ρίχνετε στην επιφάνεια μερικές σταγόνες ελαιόλαδο και λίγο αλάτι και πιέζετε με τις άκρες των δακτύλων σας, με τα “μήλα”, ώστε να κάνετε λακουβίτσες πάνω στη λαγάνα. Ρίχνετε μπόλικο σουσάμι και πιέζετε ξανά με τα ακροδάχτυλα ώστε να κολλήσει το σουσάμι πάνω στη ζύμη. Ραντίζετε ελαφρά με λίγο νερό και αφήνετε πάνω στον πάγκο τα ταψιά με τις λαγάνες για περίπου 30 λεπτά για να φουσκώσουν ξανά. Προθερμάνετε τον φούρνο στους 180 βαθμούς στις αντιστάσεις και ψήστε τις λαγάνες για 35-40 λεπτά.

Δεν είναι απαγορευτικό να χρησιμοποιήσετε αέρα αλλά ίσως τότε στεγνώσουν και σκληρύνουν οι λαγάνες στην επιφάνεια. Αν όμως το προτιμάτε να είναι πολύ τραγανές, ψήστε τις λαγάνες στον αέρα. Βγάζετε τις λαγάνες από τον φούρνο και τις αφήνετε σε μια σχάρα να κρυώσουν. Τις σερβίρετε αμέσως ή τις καλύπτετε με καθαρό βαμβακερό πανί μέχρι να σας χρειαστούν.

 

 

Ροή Ειδήσεων

06/12/2021 | 01:09

Ανδρέας Λοβέρδος: «Συνεχίζω με σεμνότητα και ενότητα»

06/12/2021 | 01:02

Παπανδρέου: Σας καλώ στη μάχη της άλλης Κυριακής-Οι πολίτες αποφασίζουν για την προοδευτική πορεία του Κινήματός μας

06/12/2021 | 00:59

Παπαχελάς: Η ανάδειξη νέου αρχηγού στο ΚΙΝΑΛ ίσως αλλάξει το σκηνικό

06/12/2021 | 00:51

«Το ΠΑΣΟΚ απόψε επιστρέφει»: Η πρώτη δήλωση του Νίκου Ανδρουλάκη μετά την επικράτησή του

06/12/2021 | 00:49

Εκλογές ΚΙΝΑΛ: Πως ήταν τα αποτελέσματα το 2017 σε πρώτο και δεύτερο γύρο

06/12/2021 | 00:14

Άνετη πρωτιά Ανδρουλάκη – Οριστικά δεύτερος ο Παπανδρέου και 3ος ο Λοβέρδος- Τα ποσοστά τους στο 91,08% των Ε.Τ.

06/12/2021 | 00:14

Κρήτη: Ο γιος 47χρονης που είχε δολοφονηθεί το καλοκαίρι, πυροβόλησε τον γιο του 49χρονου που σκότωσε τη μητέρα του

06/12/2021 | 00:00

Λακόπουλος κατά Τσίπρα: Αφανής ηττημένος! Έργο αδράνειάς του η μεγάλη συμμετοχή στο ΚΙΝΑΛ

05/12/2021 | 23:49

Πρώτο θέμα στο twitter οι εκλογές του ΚΙΝΑΛ! Πώς σχολίασαν οι χρήστες τα αποτελέσματα του α’ γύρου

05/12/2021 | 23:28

Πανηγυρική ατμόσφαιρα στο γραφείο του Ανδρουλάκη- Η σηκωμένη γροθιά του (ΒΙΝΤΕΟ)

05/12/2021 | 22:46

Θεσσαλονίκη: Δικογραφία για 62χρονο ασθενή με κορονοϊό που «δραπέτευσε» απο το Νοσοκομείο πριν διασωληνωθεί

05/12/2021 | 22:34

Σοκ στην Χαλκίδα: Ξυλοκόπησε τη γυναίκα του στη μέση του δρόμου

05/12/2021 | 22:23

Εκλογές ΚΙΝΑΛ: Τα αποτελέσματα ανά περιοχή της Ελλάδας (ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ)

05/12/2021 | 22:13

Τζόκερ: Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί της αποψινής κλήρωσης

05/12/2021 | 22:10

Κλειστός αύριο από τις 10:30 το πρωί ο σταθμός του Μετρό «Πανεπιστήμιο»
Κοτόπουλο αλά κρεμ: Η συνταγή της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου
Ισλί: Η συνταγή της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου
Μπουγάτσα σοκολάτας: Η απίθανη συνταγή της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου
Συνταγή Άκη Πετρετζίκη για γρήγορους λουκουμάδες
Ρολά κανέλας: Όλα τα μυστικά για απίθανα Cinnamon rolls από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου
Συνταγή Αργυρώς Μπαρμπαρίγου: Ψάρι στο φούρνο με πατάτες