Αθήνα

 

19 oC

σποραδικές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε... fast-forward!

screenshot 19
Δήμητρα Παπαδοπούλου: «Αν δεν τον φας στη μάπα αυτόν τον πα@@ρα δεν ξεμπερδεύεις» – «Άφωνοι» Ζαμπέτογλου και Αναγνωστόπουλος

ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Εύκολη αναποδογυριστή μηλόπιτα με καραμελωμένα μήλα και κανέλα από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Η καλύτερη ανάποδη μηλόπιτα χωρίς μίξερ από την Αργυρώ είναι το κάτι άλλο! Ζουμερή και αφράτη μηλόπιτα που πρέπει να δοκιμάσεις!

Υλικά:

Για το κέικ μηλόπιτα

200 γραµ. βούτυρο
300 γραμ ζάχαρη ψιλή κρυσταλλική
5 αυγά
1 βανίλια
ξύσμα από 1 λεμόνι ακέρωτο
220 γραμ. γάλα
500 γραµ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
1 πρέζα αλάτι
1/2 φλ. καρύδι χοντροκομμένο
1/2 φλ. σταφίδες ανάμεικτες
Για τη γέμιση μήλων
2 μήλα κομμένα σε καρέ
3 κ.σ κονιάκ
1 κ.σ. κοφτή κανέλα
Για το ταψί
1 κσ μαλακό βούτυρο για το άλειμμα της φόρμας
1 κομμάτι αντικολλητικό χαρτί ψησίματος
100 γραμ. βούτυρο μαλακό
100 γραμ. καστανή ζάχαρη (ή κρυσταλλική)
3 μήλα ανάμεικτα (πράσινα και κόκκινα)

Για τα μήλα στο ταψί

Διαλέγουμε μήλα ώριμα και σφιχτά. Ιδανικά κάνουμε μίξη ξινόμηλα με κόκκινα μήλα για τέλειο γευστικό αποτέλεσμα.

Ετοιμάζουμε πρώτα τη φόρμα.

Θα χρησιμοποιήσουμε µία μεγάλη φόρμα για κέικ δακτυλίδι µε αποσπώμενη βάση ή ταψάκι 28 με 30 εκατοστά. Το ύψος της φόρμας να είναι 7 εκατοστά.

Αλείφουμε τη βάση και τα πλαϊνά της φόρμας με το μαλακό βούτυρο για να σταθεί σωστά το αντικολλητικό χαρτί.

Αν ξεχάσατε να βγάλετε το βούτυρο από το ψυγείο, δείτε εδώ πώς θα το μαλακώσετε στο λεπτό.

Τσαλακώνουμε το αντικολλητικό χαρτί, το ανοίγουμε και το στρώνουμε στη βουτυρωμένη φόρμα.

Αλείφουμε με τα 100 γραμ. βούτυρο όλο το αντικολλητικό χαρτί στη βάση της φόρμας.

Πασπαλίζουμε το βουτυρωμένο χαρτί µε τη καστανή ζάχαρη.

Πλένουμε, στεγνώνουμε και κόβουμε τα μήλα στη μέση.

Αφαιρούμε τα κουκούτσια και αφήνουμε τη φλούδα, ή αν θέλουμε τα καθαρίζουμε.

Κόβουμε κάθε μήλο σε 6 ή 8 φέτες.

Ξεκινάμε να καλύψουμε όλη τη βάση της βουτυρωμένης φόρμας με φέτες μήλου, στρώνοντας κυκλικά φέτες κόκκινου και πράσινου µήλου εναλλάξ. Πασπαλίζουμε με λίγη κανέλλα.

Αφήνουμε για λίγο στην άκρη τη στρωμένη με τα μήλα φόρμα και ετοιμάζουμε την γέμισή της.

Μαρινάρισμα στα μήλα

Πλένουμε τα μήλα και κρατάμε τη φλούδα.

Τα κόβουμε στη μέση και αφαιρούμε την καρδιά τους.

Σε ένα μπολ, κόβουμε τα μήλα σε μικρά καρέ με την φλούδα τους και τα ραντίζουμε µε το κονιάκ.

Τα πασπαλίζουμε µε κανέλα και ελάχιστη απο τη συνολική ζάχαρη της συνταγής.

Τα αφήνουμε στην άκρη να μαριναριστούν. Αν μαρινάρετε τα ψιλοκομμένα μήλα με λίγη από τη συνολική ζάχαρη, το κονιάκ και την κανέλα για λίγα λεπτά, θα κατεβάσουν το χυμό τους και όλο μαζί θα το ρίξετε στο μίγμα της μηλόπιτας. Τα αρώματα του μήλου δεκαπλασιάζονται.

Για το κέικ

Κοσκινίζουμε το αλεύρι µε το baking powder και το αλάτι.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στις αντιστάσεις πάνω και κάτω. Θα ψήσουμε την ανάποδη μηλόπιτα στην κάτω σχάρα του φούρνου, στους 180°C.

Σε ένα μπολ βάζουμε το βούτυρο και με μίξερ χειρός σε μέτρια ταχύτητα χτυπάμε να αφρατέψει το βούτυρο.

Η ανάποδη μηλόπιτα γίνεται και χωρίς μίξερ, με ένα απλό σύρμα με πολύ πολύ καλό ανακάτεμα όμως.

Προσθέτουμε τη ζάχαρη στο βούτυρο και χτυπάμε για 4 με 5 λεπτά, μέχρι να αφρατέψει και να κρεμώσει το μίγμα.

Προσθέτουμε τα αυγά, ένα-ένα, να τα πίνει το μίγμα.

Χτυπάμε για 1 λεπτό να εξουδετερωθεί η μυρωδιά των αβγών.

Προσθέτουμε τη βανίλια και το ξύσμα.

Λίγο-λίγο και εναλλάξ, προσθέτουμε στο μίγμα το αλεύρι με το γάλα, αρχίζοντας και τελειώνοντας πάντα με αλεύρι.

Αν χρησιμοποιείτε το μίξερ το σταματάμε ή αν ανακατεύετε με το απλό σύρμα σταματάτε το ανακάτεμα.

Προσθέτουμε την γέμιση με τα μήλα καθώς και όλο τον χυμό που έχουν κατεβάσει στο μπολ.

Προσθέτουμε τις σταφίδες και το χοντροκομμένο καρύδι.

Με μία μαλακή σπάτουλα απαλά, αναδιπλώνουμε το μίγμα στο μπολ ώστε να μπουν μέσα τα υλικά.

Αδειάζουμε το μίγμα μέσα στη στρωμένη με μήλα φόρμα.

Για το ψήσιμο και ξεφορμάρισμα

Τοποθετούμε την ανάποδη μηλόπιτα στην κάτω σχάρα του προθερμασμένου φούρνου και ψήνουμε για περίπου 1 ώρα.

Δεν βγάζουμε την ανάποδη μηλόπιτα από το φούρνο, αν δεν ελέγξουμε πρώτα το εσωτερικό της με μία οδοντογλυφίδα και δούμε ότι ψήθηκε, όπως κάνουμε σε όλα τα κέικ.

Η καλύτερη αναποδογυριστή μηλόπιτα είναι έτοιμη όταν φουσκώσει, ροδίσει ολόγυρα και ξεκολλήσει από τα τοιχώματα της φόρμας.

Αφήνουμε να σταθεί για 10 λεπτά και να σταθεροποιηθεί η μηλόπιτα.

Σκεπάζουμε την ανάποδη μηλόπιτα με μια πιατέλα και την αναποδογυρίζουμε όσο ακόμα είναι ζεστή και τρέχει η καραμέλα μήλου.

Αφαιρούμε το αντικολλητικό χαρτί και αφήνουμε να κρυώσει τελείως.

Αχνίζουμε με λίγη άχνη και κανέλα την αναποδογυριστή μηλόπιτα.

Εναλλακτικά, μπορείτε να φτιάξετε ένα frosting τυριού, για να απογειώσετε την ανάποδη μηλόπιτα ή μπορείτε να την σερβίρετε με χτυπημένη κρέμα ή παγωτό.

Εάν ψήσετε την ανάποδη μηλόπιτα σε αέρα, χαμηλώστε τη θερμοκρασία στους 160ºC, και ψήστε στη μεσαία σχάρα για 50 λεπτά. Ελέγξτε αν ψήθηκε σωστά στο κέντρο πριν τη βγάλετε από το φούρνο.

Πηγή: argiro.gr

Ροή Ειδήσεων

 αλεξάνδρου

09/12/2022 | 16:30

Ιωάννα Τούνη και Δημήτρης Αλεξάνδρου υπέγραψαν σύμφωνο συμβίωσης – «Το έχω στα χέρια μου, είναι τρομαχτικό»

09/12/2022 | 16:05

Λοβέρδος στη Βουλή: Στο κενό οι προσπάθειές μου, για να μάθω εάν παρακολουθούμαι

09/12/2022 | 16:04

Διονύσης Σαββόπουλος: Αναβάλλονται οι συναυλίες στο Μέγαρο – Νοσεί με covid

09/12/2022 | 15:59

Μέγκαν Μαρκλ: το παλάτι της απαγόρευσε να προσκαλέσει την ανιψιά της στον γάμο της

09/12/2022 | 15:53

Ιδιοκτήτης εργοστασίου πολυεστερικών: Είναι ξεκάθαρα εμπρησμός! Άνοιξαν την μεσοτοιχία και μπήκαν μέσα

09/12/2022 | 15:47

«Έπρεπε να σώσω τους συναδέλφους μου» -Τι είπε στην απολογία του ο αστυνομικός που πυροβόλησε τον 16χρονο
screenshot 11

09/12/2022 | 15:45

Κώστας Κόκλας: Είμαι πολύ σταθερός στις σχέσεις μου, έχω κάνει δύο γάμους και 5, 6 σχέσεις – Έχω αφιερώσει χρόνο στις γυναίκες που αγάπησα

09/12/2022 | 15:34

Η Μπέττυ Μαγγίρα σερβίρει κουραμπιέδες ολόγυμνη και προκαλεί «εγκεφαλικά»

09/12/2022 | 15:22

Μάτι: Συγκλονίζει 92χρονος εγκαυματίας – «Η γυναίκα μου απανθρακώθηκε και δεν πήγα στην κηδεία»
serres sxoleio ekriksi 0712

09/12/2022 | 15:10

Έκρηξη στις Σέρρες: Για εγκληματική αμέλεια κάνουν λόγοι οι γονείς του 11χρονου

09/12/2022 | 15:09

Ο Πινόκιο του Γκιγιέρμο Ντελ Τόρο κάνει πρεμιέρα από σήμερα στο Netflix

09/12/2022 | 14:55

ΠΟΥ: Τα βακτήρια που προκαλούν επικίνδυνες λοιμώξεις έχουν γίνει πολύ ανθεκτικά στα φάρμακα
alice in the navy 17

09/12/2022 | 14:45

Ντίνος Καρύδης για Αλίκη Βουγιουκλάκη: «Θα αποκαλύψω κάτι για πρώτη φορά, παραλίγο να μου βγάλει το μάτι αλλά… »

09/12/2022 | 14:40

Maestro: Πρωτιά στην τηλεθέαση με 32,5% στο δυναμικό κοινό

09/12/2022 | 14:39

Όλγα Κεφαλογιάννη: «Θεωρούσα ότι το κεφάλαιο της μητρότητας για μένα είχε κλείσει – Βγήκα κι εγώ από ιατρεία απογοητευμένη»
kourampiedes
Παραδοσιακοί κουραμπιέδες της γιαγιάς: Η καλύτερη συνταγή που θα βρείτε
Νηστίσιμοι κουραμπιέδες με λάδι από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου
221130130030
Τι λάδι βάζουμε στα μελομακάρονα;
screenshot 2022 11 28 131953
Χριστουγεννιάτικη κιμαδόπιτα από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου – Η πίτα που θα απογειώσει το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι σας
screenshot 2022 11 26 215032
Νόστιμη χωριάτικη μακαρονόπιτα από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου
screenshot 2022 11 21 145050
Εύκολη συνταγή για φανταστικά μελομακάρονα από την Αργυρώ Μπαρπαρίγου