ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Αυτή η ζύμη τάρτας είναι πανεύκολη γίνεται σε 5’ χωρίς μίξερ. Η γέμιση τυριών μετατρέπεται σε κρέμα και η δροσιά της ντομάτας και των μυρωδικών απογειώνει το αποτέλεσμα. Δοκίμασε την οπωσδήποτε.
Για την ζύμη
Βάζουμε το αλεύρι στην επιφάνεια εργασίας.
Προσθέτουμε το αλάτι.
Κόβουμε το παγωμένο βούτυρο σε μικρά καρέ και το ρίχνουμε στο αλεύρι.
Με δυο μαχαίρια το κόβουμε μέσα στο αλεύρι με γρήγορες κινήσεις, ώστε κάθε κομμάτι να ντυθεί με αλεύρι.
Όταν γίνει πολύ μικρά κομμάτια σε μέγεθος φακής, ρίχνουμε το κρύο νερό και το ξίδι.
Ανακατεύουμε τα υλικά με τα δυο μαχαίρια. Μόλις βραχεί ελαφρά το αλεύρι με απαλές κινήσεις με τα χέρια ενώνουμε τη ζύμη να κολλήσει.
Δεν ζυμώνουμε πολύ ώρα τη ζύμη αν θέλουμε να βγει αφράτη και θριμματιστή μετά το ψήσιμο. Τυλίγουμε σε μεμβράνη κουζίνας δίνοντας σχήμα πλακέ.
Παγώνουμε το λιγότερο για 30’.
Για τη γέμιση
Κόβουμε τις ντομάτες σε φέτες.
Τις βάζουμε σε ένα μπολ και προσθέτουμε λίγο αλάτι.
Ανακατεύουμε μερικές φορές να κατεβάσουν τα υγρά τους.
Τις ακουμπάμε σε απορροφητικό χαρτί να αποβάλουν τα υγρά τους.
Βάζουμε το φρέσκο τυρί κρέμα σε ένα μπολ. Ανακατεύουμε με σπάτουλα να μαλακώσει.
Προσθέτουμε το αυγό και λίγο πιπέρι. Ανακατεύουμε να ομογενοποιηθούν.
Τέλος προσθέτουμε τα τριμμένα τυριά και λίγο βασιλικό ή δυόσμο. Ανακατεύουμε.
Για το άνοιγμα της τάρτας
Στρώνουνε αντικολλητικό χαρτί σε σε ένα ρηχό ταψί.
Σε ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια τοποθετούμε την παγωμένη ζύμη. Πασπαλίζουμε ελάχιστο αλεύρι στην επιφάνεια.
Με χοντρό πλάστη, ανοίγουμε σε λεπτό στρογγυλό φύλλο με ακτίνα περίπου 35 εκατ. και πάχος 3-4 χιλιοστά.
Τινάζουμε με πινέλο το περιττό αλεύρι.
Την μεταφέρουμε με την βοήθεια του πλάστη (τυλίγοντας την γύρω του).
Τοποθετούμε την γέμιση τυριών στο κέντρο του φύλλου απλωτά, αφήνοντας περιμετρικά 4-5 εκ. κενό.
Ακουμπάμε τις στεγνές ντομάτες στην επιφάνεια.
Για το μοντάρισμα και ψήσιμο
Αδειάζουμε τη γέμιση τυριών πάνω στην τάρτα αφήνοντας 4-5 εκ. κενό περιμετρικά.
Ακουμπάμε τις στεγνές φέτες ντομάτας στην επιφάνεια της γέμισης.
Γυρίζουμε το φύλλο που περισσεύει, επάνω στις ντομάτες και μισό σκεπάζουμε την τάρτα.
Αλείφουμε με διάλυμα αυγού ή σκέτο ασπράδι, εξωτερικά την τάρτα.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190οC στον αέρα στη μεσαία σχάρα για 30´με 35’, μέχρι να ροδίσει ολόγυρα.
Αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά και να σταθεροποιηθεί για 15’ και έπειτα σερβίρουμε.
Πασπαλίζουμε με φρέσκα μυρωδικά, βασιλικό ή δυόσμο.
Μυστικό
Η ζύμη διατηρείται για 1 εβδομάδα στο ψυγείο και για πολλούς μήνες στην κατάψυξη.
Αν ο χώρος που θα δουλέψουμε έχει υψηλή θερμοκρασία και μαλακώσει, την βάζουμε για 10’ στο ψυγείο.
Αν έχετε χρόνο μετά το άνοιγμα και γέμισμα, αφήστε την στο ψυγείο για 20’ να παγώσει και κατευθείαν βάλτε την στον καυτό φούρνο. Το αποτέλεσμα θα είναι τραγανό και αφράτο μαζί, που θα θρυμματίζεται σε κάθε μπουκιά.
Πηγή: argiro.gr
Ροή Ειδήσεων
07/05/2024 | 23:40
Αλέγκρι: «Το ποδόσφαιρο είναι μοχθηρό, μερικές φορές τα πράγματα δεν πάνε όπως θέλεις»
07/05/2024 | 23:30
Αλέξανδρος Τσουβέλας: “Μου εύχονται συχνά να πεθάνω στο διαδίκτυο, ξεκατινιάζομαι κανονικά”
07/05/2024 | 23:22
Eurovision 2024 – Βίντεο: «Φωτιά» στην σκηνή έβαλε με την εκρηκτική της εμφάνιση η Ελένη Φουρέιρα
07/05/2024 | 23:20
ΝΒΑ: Στα ημιτελικά της Ανατολής οι Νικς κόντρα στους Πέισερς μετά τη νίκη επί των Μπακς – Άδοξο τέλος για την ομάδα του Αντετοκούνμπο
07/05/2024 | 23:00
Η Κατερίνα Ζαρίφη αποχαιρέτησε την Άννα Παναγιωτοπούλου: «Αντίο σε αυτό το πολύ ξεχωριστό πλάσμα»
07/05/2024 | 22:53
Eurovision 2024 – Χαμός με τη “μάγισσα” της Ιρλανδίας: “Χριστέ και Παναγία πάμε σε διάλειμμα για ένα τρισάγιο”
07/05/2024 | 22:45
Γιώργος Θεοφάνους για τους One στη Eurovision: “Θα το πω για πρώτη φορά… φοβήθηκαν”
07/05/2024 | 08:14
Κασσελάκης: Έκλαιγα για ώρες όταν μίλησα στη μητέρα μου για τον σεξουαλικό προσανατολισμό μου
07/05/2024 | 08:36
Δάφνη Καραβοκύρη: «Η μητέρα μου νόσησε με καρκίνο και το αλκοόλ ήταν η σανίδα σωτηρίας της»
07/05/2024 | 09:58