ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Η Λαμπροκουλούρα δε μπορεί να λείπει από το πασχαλινό τραπέζι. Πολλοί είναι εκείνοι που την παίρνουν από τον φούρνο, άλλοι, όμως, επιλέγουν να τη φτιάξουν “για το καλό”.
Με αυτή τη στιγμή του Άκη Πετρετζίκη, αξίζει ο κόπος.
Συστατικά
Υλικά για 2 κουλούρες ή μία μεγάλη
1 κιλό αλεύρι σκληρό
60 γρ. ζάχαρη
2 φακελάκια ξηρή μαγιά
550-600 ml νερό, σε θερμοκρασία δωματίου
50 ml ελαιόλαδο
20 γρ. αλάτι
100 γρ. καρυδόψιχα
30 γρ. γλυκάνισο
λίγο ακόμα αλεύρι για το ζύμωμα
σουσάμι για πασπάλισμα
1-2 κόκκινα αυγά για το στόλισμα
Μέθοδος Εκτέλεσης
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C στον αέρα.
Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ, το αλεύρι, τη ζάχαρη, τη μαγιά και το νερό, ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα και ζυμώνουμε για 1-2 λεπτά με τον γάντζο.
Προσθέτουμε το λάδι, το αλάτι και συνεχίζουμε το ζύμωμα μέχρι να γίνει μια ελαστική και λεία ζύμη για 8-10 λεπτά.
Τέλος, αφαιρούμε τον κάδο από το μίξερ και προσθέτουμε την καρυδόψυχα και τον γλυκάνισο.
Ανακατεύουμε τη ζύμη απαλά με λεία σπάτουλα μέχρι να πάνε παντού οι ξηροί καρποί και τα αρωματικά.
Αφήνουμε τη ζύμη σε ζεστό μέρος να ξεκουραστεί και να φουσκώσει μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο σκεπασμένη με μία πετσέτα. Μπορεί να πάρει και μια ώρα.
Ύστερα παίρνουμε τη ζύμη, την ξεφουσκώνουμε και την ζυμώνουμε ξανά για μερικά λεπτά.
Την λαδώνουμε λίγο για να μην κολλάει και τη βάζουμε ξανά στο μπολ.
Την σκεπάζουμε με πετσέτες και την αφήνουμε να φουσκώσει για δεύτερη φορά.
Μοιράζουμε τη ζύμη στα δύο μιας και από τη συνταγή μας βγαίνουν 2 κουλούρες μικρές.
Το κάθε μισό ζυμάρι το χωρίζουμε σε 3 μέρη. Τα δύο κομμάτια τα κάνουμε μακριά κορδόνια με τα οποία στρίβοντάς τα σχηματίζουμε μια κουλούρα.
Το τρίτο κομμάτι ζύμης το χωρίζουμε σε 2 λωρίδες με τα οποία σχηματίζουμε έναν σταυρό. Τον σταυρό αυτόν τον βάζουμε μέσα στην κουλούρα με τις 4 άκρες του να ακουμπάνε πάνω στην περιφέρειά της.
Στο κέντρο του σταυρού βάζουμε ένα αυγό για να δώσουμε το σχήμα του, το αφαιρούμε και το αφήνουμε στην άκρη μέχρι να το χρειαστούμε.
Τη διαδικασία αυτή την κάνουμε και για τη δεύτερη κουλούρα.
Βάζουμε τις κουλούρες σε ταψί, στο οποίο έχουμε στρώσει λαδόκολλα, πασπαλίζουμε με σουσάμι και τις αφήνουμε να φουσκώσουν για 30 λεπτά περίπου.
Τις ψήνουμε για 45-50 λεπτά περίπου.
Στο τέλος αφού ψηθούν, βάζουμε στο κέντρο το βραστό βαμμένο κόκκινο αυγό που χρησιμοποιήσαμε για να δώσουμε το σχήμα.
πηγή: akispetretzikis.com
Ροή Ειδήσεων
29/03/2024 | 16:40
Αύξηση κατώτατου μισθού: Φτάνει τα 1.079 ευρώ – Ποια επιδόματα αυξάνονται τον Απρίλιο
29/03/2024 | 16:26
Πρόγραμμα δράσης του Δήμου Αθηναίων για την πρόληψη και αντιμετώπιση σεξουαλικής παρενόχλησης σε εργασιακό χώρο
29/03/2024 | 16:22
«Lapis Lazuli»: Η νέα ιδιότυπη παράσταση του Ευριπίδη Λασκαρίδη έρχεται στην Στέγη
29/03/2024 | 16:06
ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Αδιανόητη η ευκολία με την οποία εκστομίζει ψέματα ο Κώστας Καραμανλής
28/03/2024 | 08:25
Μαριάνθη Κάσδαγλη: «Μετά το Survivor έπεσα θύμα χάκερ και έχασα όλα μου τα χρήματα»
28/03/2024 | 09:27
Διονύσης Ατζαράκης για Χαρούλα Αλεξίου: «Η χιουμοριστική μας συνεργασία ήταν ιδέα του γιου της»
28/03/2024 | 12:37
Το «αντίο» του Παύλου Γερουλάνου στον Μιχάλη Χαραλαμπίδη: «Βαθιά δημοκράτης, ουσιαστικός σοσιαλιστής, ο Ανδρέας τον άκουγε, το κίνημα τον σεβόταν»
28/03/2024 | 11:30