
ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Υλικά
1 γαλοπούλα περίπου 3 ½ κιλά
60 γρ βούτυρο
60 ml κονιάκ
Για τη γέμιση και το γαρνίρισμα
60 ml ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι τριμμένο
60 γρ. ρύζι
60 ml κόκκινο κρασί
200γρ. ψωμί μπαγιάτικο
1 φλιτζάνι γάλα
300 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
16 κάστανα βρασμένα κομμένα στην μέση
16 δαμάσκηνα δίχως κουκούτσια
2 κουταλιές σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
τα σπόρια από 1 ρόδι
Για τη μαρινάδα
1 φλιτζάνι κρασί
1 φλιτζάνι χυμό ανανά
λίγο λιωμένο βούτυρο
[adsense]
Εκτέλεση
- Καθαρίζετε και πλένετε την γαλοπούλα μέσα και έξω.
- Αναμειγνύετε το λιωμένο βούτυρο με το κονιάκ και τα βάζετε σε μια σύριγγα με χοντρή βελόνα.
- Κάνετε ενέσεις κάτω από το δέρμα της γαλοπούλας ιδιαίτερα στην περιοχή του στήθους όπου το κρέας είναι πιο στεγνό.
- Μουλιάζετε το ψωμί στο γάλα και το στραγγίζετε καλά. Σοτάρετε το κρεμμύδι στο ελαιόλαδο.
- Προσθέτετε τον κιμά και το ρύζι και τα σοτάρετε.
- Τα σβήνετε με το κρασί βράζετε για 5΄κατόπιν προσθέτετε τα μισά κάστανα, τα μισά δαμάσκηνα και το μαϊντανό και το ψωμί και αφήνετε την γέμιση στην φωτιά για 5-6 λεπτά για να ενωθούν οι γεύσεις.
- Αφήνετε τη γέμιση να κρυώσει.
- Αναμειγνύετε τα υλικά της μαρινάδας.
- Γεμίζετε την γαλοπούλα και την ράβετε στο άνοιγμα ή την κλείνετε με ένα μανταρίνι ή ένα μήλο φιρίκι.
- Την βάζετε στο ταψί την περιχύνετε με την μισή μαρινάδα και την σκεπάζετε με αλουμινόχαρτο και την ψήνετε για 2 ½ ώρες.
- Την ξεσκεπάζετε την περιχύνετε με την υπόλοιπη μαρινάδα προσθέτετε και τα υπόλοιπα δαμάσκηνα, κάστανα και τα ρόδια και την ψήνετε για ½ ώρα ακόμη για να ροδίσει.
- Την αφήνετε να κρυώσει λίγο για να σταθεροποιηθούν οι χυμοί του ψησίματος και την σερβίρετε.