Αθήνα

 

37 oC

αίθριος καιρός

Hottest

Ενημέρωση σε... fast-forward!

anastasopoulou266
Μαρία Αναστασοπούλου: Η κίνηση μετά τον χωρισμό από τον Γιάννη Κολοκύθα – Τι τους κρατάει «μαζί»
screenshot 2022 12 22 215420

ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Γαλοπούλα γεμιστή, καλοψημένη με τραγανή πέτσα από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Η γεμιστή γαλοπούλα κλέβει την παράσταση στο γιορτινό τραπέζι κάθε χρόνο τέτοια εποχή! Είναι μία χριστουγεννιάτικη συνταγή που αξίζει να φτιάξετε για να εντυπωσιάσετε τους καλεσμένους σας στις γιορτές.

Η αρωματική πάστα βουτύρου θα δώσει απίστευτη νοστιμιά και την απαιτούμενη υγρασία στη στεγνή γαλοπούλα. Η γέμιση μπορεί να είναι με κιμά, κάστανα, κουκουνάρι ή ρύζι αναλόγως πως την προτιμά ο καθένας.

Υλικά

Για την γαλοπούλα

1 γαλοπούλα (περίπου 4 κιλά)
1 κ.σ. ελαιόλαδο
Αλάτι
Πιπέρι
100 γρ. βούτυρο Lurpak
2 κλων. θυμάρι
1/2 πορτοκάλι (ξύσμα)
2 κ.σ. σχοινόπρασο

Για τη γέμιση

50 γρ. βούτυρο Lurpak
200 γρ. κιμά ανάμικτο
1 μεγάλο κρεμμύδι (ψιλοκομμένο)
30 ml κονιάκ
5 δαμάσκηνα
5 κάστανα (βρασμένα)
5 βερύκοκα
1 μήλο
2 κ.σ. καρυδόψιχα χοντροκομμένη
1 κ.σ. κουκουνάρι καβουρντισμένο
1/2 πορτοκάλι (χυμό και ξύσμα)
1 φλ. καρέ από μπαγιάτικο ψωμί
Αλάτι
Πιπέρι (φρεσκοτριμμένο)

Για σίγουρη επιτυχία
 
Γαλοπούλα γεμιστή-γέμιση

Για την γεμιστή γαλοπούλα ξεκνάμε πρώτα με τη γέμιση.

Αλείφουμε με ελάχιστο ελαιόλαδο τα καρεδάκια ψωμιού και τα ψήνουμε για 6 με 7 λεπτά στους 200οC, να ροδίσουν.

Σε μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το βούτυρο Lurpak και ροδίζουμε τον κιμά για 6 με 7 λεπτά.

Μία ψιλοκομμένη φέτα μπέικον μέσα στον κιμά θα απογειώσει τη γέμιση.
Προσθέτουμε το κρεμμύδι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 4 με 5 λεπτά, να μαλακώσει το κρεμμύδι.

Σβήνουμε με το κονιάκ.

Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά, δαμάσκηνα, κάστανα, βερύκοκα, κρουτόν, μήλο, καρύδι, κουκουνάρι.

Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.

Ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά.

Προσθέτουμε το ξύσμα και στίβουμε μισό πορτοκάλι.

Προετοιμασία γαλοπούλας

Ζητάμε από τον κρεοπώλη να αφαιρέσει το λαιμό και τις άκρες από τις φτερούγες σε περίπτωση που θέλουμε να κάνουμε σπιτικό ζωμό για να φτιάξουμε σάλτσα για την γαλοπούλα.

Αν η γαλοπούλα που θα χρησιμοποιήσετε είναι κατεψυγμένη, θα πρέπει να ξεπαγώσει σωστά στην συντήρηση του ψυγείου για δύο 24ωρα.

Αφήνουμε το πουλερικό σε θερμοκρασία δωματίου (από το ψυγείο) για 45 λεπτά.

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το μαλακό βούτυρο με αλάτι, πιπέρι, λίγο ψιλοκομμένο θυμάρι, ξύσμα πορτοκαλιού και λίγο σχοινόπρασο.

Ανακατεύουμε την πάστα βουτύρου και την αφήνουμε στην άκρη.

Στεγνώνουμε με απορροφητικό χαρτί τη γαλοπούλα μέσα και έξω.

Αφαιρούμε με το χέρι όσο περισσότερο λίπος μπορούμε από την κοιλιά (από το άνοιγμα).

Με τα δάχτυλα και με προσοχή, διαχωρίζουμε την πέτσα του πουλερικού από το στήθος ώστε να κάνουμε θήκη.

Με τα δάχτυλα βάζουμε όλη την πάστα βουτύρου κάτω από το δέρμα. Κάνουμε απαλό μασάζ ώστε να απλωθεί παντού.

Τραβάμε το δέρμα του λαιμού και το στερεώνουμε, αφού το γυρίσουμε προς τα πάνω, με οδοντογλυφίδα ή το ράβουμε για να κλείσει από πάνω.

Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι στην κοιλιά και γεμίζουμε με τη γέμιση με ένα κουτάλι. Σφραγίζουμε τη γέμιση με μισό πορτοκάλι.

Ράβουμε ή δένουμε τη γαλοπούλα ώστε τα πόδια και οι φτερούγες να είναι κολλημένα στο σώμα. Δείτε εδώ πιο αναλυτικά, πώς να δέσετε σωστά τη γεμιστή γαλοπούλα.

 

Να θυμάστε ότι ποτέ δεν γεμίζουμε την γαλοπούλα ή άλλο κρέας παρά μόνο όταν πρόκειται να μπει κατευθείαν στο φούρνο.

Βάζουμε λίγο ελαιόλαδο στις παλάμες και αλείφουμε εξωτερικά.

Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.

Τοποθετούμε την γαλοπούλα σε ταψί με το στήθος προς τα πάνω και ιδανικά να ακουμπάει πάνω σε σχάρα.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο, στους 220οC σε αντιστάσεις, στην τελευταία σχάρα, για 40 λεπτά, να ροδίσει.

 

Όταν ψήνουμε σε δυνατό φούρνο το δέρμα και το κρέας ψήνονται σχηματίζοντας προστατευτικό στρώμα και έτσι οι χυμοί του κρέατος μεταφέρουν τη θερμότητα στο εσωτερικό ώστε να ολοκληρωθεί το ψήσιμο σωστά. 

Μετά από 45 λεπτά χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 160οC.

Συνεχίζουμε το ψήσιμο για περίπου 2,5 ώρες.

Για να μη στεγνώσει το κρέας της γαλοπούλας και μας αρπάξει το δέρμα, αλείφουμε τακτικά με πινέλο κατά τη διάρκεια του ψησίματος με τα υγρά του ταψιού, κάθε 20 λεπτά.

Αν αρχίσει να αρπάζει το στήθος, σκεπάζουμε με αντικολλητικό χαρτί και αλουμινόχαρτο.

Για να σιγουρευτούμε ότι είναι έτοιμη η γεμιστή γαλοπούλα, μπήγουμε σουβλί στο μπούτι.

Αν το υγρό που τρέχει είναι αχνό ροζ, σημαίνει ότι θέλει επιπλέον ψήσιμο.

Αν βγαίνει διάφανο, είναι έτοιμη.

 

Εάν χρησιμοποιήσουμε θερμόμετρο ψησίματος, το μπήγουμε στο μπούτι (μακριά από το κόκαλο, γιατί αυτό αναπτύσσει μεγαλύτερη θερμοκρασία από το ψαχνό) και αν δείξει 74°C τότε είναι έτοιμη.

Τη βγάζουμε από το φούρνο, την καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο για 20 λεπτά, να ανακτήσει τους χυμούς της, που με το ψήσιμο βγαίνουν με τη μορφή φυσαλίδων στην επιφάνεια.

Γέρνουμε το ταψί και αφαιρούμε όσο περισσότερο λίπος μπορούμε με κουτάλι.

Τα υπολείμματα του ταψιού είναι πολύ νόστιμα σε γεύση και μας δίνουν την καλύτερη σάλτσα για ψητή γαλοπούλα.

Σερβίρουμε τη γεμιστή γαλοπούλα ολόκληρη, με τη σάλτσα gravy σε σαλτσιέρα.

Συνοδεύουμε με 2-3 διαφορετικές γαρνιτούρες.

Πηγή: argiro.gr

 

Ροή Ειδήσεων

18 19 f1 28 platos ergasiako bullying 1200x801 1

14/07/2024 | 17:20

Τα ζώδια της εβδομάδας (14/7 – 20/7): Ποιοι ευνοούνται στα επαγγελματικά

14/07/2024 | 17:15

Παγκόσμιο σοκ από την απόπειρα δολοφονίας κατά του Τραμπ – Έντονη η αντίδραση της ηγεσίας της ΕΕ

14/07/2024 | 17:10

Φλώρινα: Ερωτική αντιζηλία πίσω από το άγριο έγκλημα – Τον μαχαίρωσε χωρίς να ανταλλάξουν κουβέντα
ap24099695211650 scaled 1

14/07/2024 | 17:00

Σερβία – Αλ. Βούτσιτς για την απόπειρα δολοφονίας του Ντ. Τραμπ: «Πράξη μίσους κατά των φιλελεύθερων ηγετών»

14/07/2024 | 16:54

Π. Μαρινάκης: Γιατί φοβάται ο κ. Κασσελάκης να βγουν οι κουκούλες, αν το αποφασίσει η Δικαιοσύνη;

14/07/2024 | 16:50

Μυτιλήνη: Στον εισαγγελέα του Ναυτοδικείου Πειραιά ο λιμενικός που κατηγορείται για ενδοοικογενειακή βία
6240979 scaled 1

14/07/2024 | 16:40

Καιρός: Τα νεότερα στοιχεία για τον καύσωνα που θα κρατήσει έως την Παρασκευή (19/7)

14/07/2024 | 16:30

Ανησυχία προκαλούν οι υψηλές νυχτερινές θερμοκρασίες – Καμπανάκι κινδύνου για την ανθρώπινη υγεία

14/07/2024 | 16:29

ΣΥΡΙΖΑ για Novartis: Η κυβέρνηση προσπαθεί να αποπροσανατολίσει τη δημόσια συζήτηση από τα πραγματικά προβλήματα των πολιτών
mohamed arthro

14/07/2024 | 16:20

Η θρυλική ιστορία του Μοχάμεντ Άλι στη μικρή οθόνη

14/07/2024 | 16:15

Πέθανε σε ηλικία 53 ετών η Σάνεν Ντόχερτι

14/07/2024 | 16:10

Ανώτερο στέλεχος της Χαμάς ανακοινώνει πως σταματούν οι έμμεσες διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ με σκοπό τη σύναψη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός
ambani arthrou

14/07/2024 | 16:00

Ινδία: Παντρεύεται ο γιος του πλουσιότερου ανθρώπου της Ασίας

14/07/2024 | 15:50

Ρωσία προς Ουάσινγκτον για την δολοφονική επίθεση στον Τραμπ: Να αποτιμηθούν οι πολιτικές που υποκινούν σε μίσος

14/07/2024 | 15:30

Ελισάβετ Μουτάφη – Μάνος Νιφλής: Υιοθέτησαν ένα αγόρι από την Αφρική
mousakas 120724
Συνταγή Αργυρώς Μπαρμπαρίγου: Μουσακάς χωρίς τηγάνι
fokatsia 110724
Συνταγή Αργυρώς Μπαρμπαρίγου: Φοκάτσια γεμιστή
rolakia 100724
Συνταγή Αργυρώς Μπαρμπαρίγου: Ρολάκια μελιτζάνας με κιμά
keftedakia 090724
Συνταγή Αργυρώς Μπαρμπαρίγου: Κεφτεδάκια γιουβέτσι
makaronia 080724
Συνταγή Αργυρώς Μπαρμπαρίγου: Σάλτσα pomodoro με μακαρόνια
amygdalopita 050724
Συνταγή Αργυρώς Μπαρμπαρίγου: Παραδοσιακή αμυγδαλόπιτα Κεφαλονιάς