Αθήνα

22 oC

αίθριος καιρός

Καρούζο: Έτσι θα φτιάξετε τέλεια φέτα σαγανάκι σε φύλλο!

 

Χαρακτηριστικά της συνταγής:

Υπέροχος ορεκτικός μεζές για κρασί πριν κάθε ελληνικό (και όχι μόνον) γεύμα. Η προετοιμασία για 2 κομμάτια είναι 3-5 λεπτά, το τηγάνισμα 3’ και η πρόσθεση μελιού και σουσαμιού άλλο 1’.

Για σωστή εκτέλεση της συνταγής όμως, πρέπει να βάλετε τα πακετάκια της φέτας με το φύλλο στην κατάψυξη για μια ώρα πριν τα τηγανίσετε, οπότε υπολογίστε να ξεκινήσετε μια ώρα πριν.
Μπορείτε (και το συστήνουμε) να ετοιμάσετε πολλά πακετάκια και να τα κρατάτε τυλιγμένα, το καθένα με μεμβράνη, στην κατάψυξη ώστε να τα χρησιμοποιήσετε όποτε τα χρειαστείτε, έτσι όπως είναι κατεψυγμένα.

Ενδιαφέρουσα εναλλακτική είναι η αντικατάσταση της φέτας με μανούρι.

Υλικά για μεζέ 4 ατόμων:

2 κομμάτια φέτας κομμένα ορθογώνια πάχους μισού εκατοστού περίπου
1 φύλλο χωριάτικο Χρυσής Ζύμης που το έχετε αποψύξει και το χρησιμοποιείτε κρύο, απ’ το ψυγείο.
1 ασπράδι αυγού ελαφρά χτυπημένο
1 κ.γ. σουσάμι
¼ κ.γ μαυροκούκι (μαύρο σουσάμι)
3-4 κ.γ. καλό ελληνικό μέλι (θυμάρι ή φασκόμηλο)
100 μλ. ελαιόλαδο

Παρασκευή συνταγής:

1. Απλώνετε το χωριάτικο φύλλο πάνω στην επιφάνεια του πάγκου σας. Τοποθετείτε μέσα το πρώτο κομμάτι της φέτας με κάποια απόσταση 1-2 εκ. από τις γωνίες, για να μπορείτε να το διπλώσετε. Κόβετε το φύλλο παράλληλα με απόσταση πάλι 1-2 εκ. απ την πλάγια πλευρά σε σχέση με την πλευρά που θα το τυλίξετε.

2. Με πινέλο κουζίνας αλείφετε το φύλλο με ασπράδι αυγού, στα σημεία που θέλετε να κολλήσει με άλλη πλευρά του φύλλου, καθώς θα το τυλίγετε.

3. Γυρνάτε το κομμάτι της φέτας προσεκτικά, τυλίγοντας το φύλλο ώστε να περάσει διπλό γύρω της. Κόβετε με το μαχαίρι το φύλλο ώστε να απελευθερώσετε το τυλιγμένο κομμάτι

4. Κάνετε πακετάκι στις γωνίες διπλώνοντας τες προς τα μέσα , χρησιμοποιώντας πάντα το πινέλο με το ασπράδι για να κολλάνε τα φύλλα μεταξύ τους , όπου χρειάζεστε.

5. Τυλίγετε το κάθε “πακετάκι” σε μεμβράνη κουζίνας και τα βάζετε στην κατάψυξη για τουλάχιστον 1 ώρα.

ΦΕΤΑ ΨΗΤΗ ΜΕ ΦΥΛΛΟ κ ΜΕΛΙ 4ΤΙΠ: Τα φύλλα της συσκευασίας που δεν χρησιμοποιήσατε, τυλίξτε τα πολύ καλά σε μεμβράνη και αφήστε τα στο ψυγείο. Διατηρούνται για περίπου δυο εβδομάδες, αν δεν έχουν υγρασία.

6. Όταν έρθει η ώρα να ετοιμάσετε το σαγανάκι, βγάζετε τα πακετάκια της φέτας απ’ τη κατάψυξη και αφαιρείτε τις μεμβράνες. Ξεκινάτε τη διαδικασία βάζοντας το λευκό σουσάμι να καβουρντιστεί σε μικρό τηγάνι, χωρίς λάδι και σε μέτρια φωτιά. Ανακατεύετε συνέχεια με κυκλικές κινήσεις. Μόλις αρχίσουν τα σουσάμια να χοροπηδάνε (περ. 1 λεπτό) αφαιρείτε τα σουσάμια και τα κρατάτε για το γαρνίρισμα.

ΦΕΤΑ ΨΗΤΗ ΜΕ ΦΥΛΛΟ κ ΜΕΛΙ 57. Προσθέτετε στο τηγάνι το εκλαιόλαδο, το αφήνετε να ανεβάσει θερμοκρασία σε μέτρια φωτιά, (χωρίς να αρχίσει να βγάζει καπνό όμως) και προσθέτετε τα πακετάκια της φέτας όπως είναι απ’ τη κατάψυξη. Τα γυρνάτε ανά 30” με σπάτουλα ή λαβίδα απ’ την άλλη πλευρά και εφόσον χρειάζεστε , στο τέλος και για λίγα δευτερόλεπτα στις πλάγιες πλευρές για να πάρουν χρώμα. Δεν θα χρειαστούν πάνω από 3’ για να ροδίσουν παντού και το φύλλο να πάρει ένα βαθύ μελί χρώμα.

ΦΕΤΑ ΨΗΤΗ ΜΕ ΦΥΛΛΟ κ ΜΕΛΙ 6Προσοχή: Mην χρησιμοποιήσετε πιρούνι γιατί αν τρυπήσετε το φύλλο και αρχίσουν να ρέουν υγρά της φέτας έξω θα αρχίσει να πιτσιλάει το λάδι και μπορεί να σας κάψει. Αυτό συμβαίνει γιατί τα υγρά είναι νερό, που ως γνωστόν επειδή είναι βαρύτερο απ΄ το λάδι, πάει στον πάτο και ακουμπάει πάνω στο τηγάνι. Εκεί όμως απ’ τη θερμοκρασία γίνεται ατμός που ως αέριο, είναι ελαφρύτερος απ’ το λάδι και προσπαθώντας να ανέβει απότομα πάνω, πετάει το λάδι παντού. Για να μην πείτε ότι δεν βάζουμε και λίγη επιστήμονική εξήγηση σε κάθε συνταγή…

8. Αφήνετε τα πακετάκια της φέτας με φύλλο πάνω στο πιάτο που θα τα σερβίρετε, περιχύνετε από πάνω το μέλι, το απλώνετε αν χρειάζεται και με ένα μαχαίρι, πασπαλίζετε με το σουσάμι και το μαυροκούκι και είστε έτοιμοι να σερβίρετε.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στο womenolny.gr