Αθήνα

12 oC

αίθριος καιρός

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Ελένη Τζώρτζη για Φιλιππίδη: Αισχρός τσόγλανος και γλίτσας – Η κόκα είναι κακό φάρμακο

ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Kαθόμαστε σπίτι και μαγειρεύουμε 4+1 συνταγές του Άκη Πετρετζίκη

Με αφορμή τον κατ'οίκον περιορισμό για τον περιορισμό εξάπλωσης του κοροναϊού, έχουμε αρκετό ελεύθερο χρόνο για να ξοδέψουμε στις αγαπημένες μας ασχολίες, όπως η μαγειρική. 

Μπήκαμε στο site του αγαπημένου σεφ Άκη Πετρετζίκη akispetretzikis.com και επιλέξαμε 5 λαχταριστές συνταγές για να δοκιμάσουμε τις μέρες που θα μείνουμε στο σπίτι.

Σπιτικά ψωμάκια burger

Συστατικά
125 γρ. γάλα, χλιαρό
25 γρ. μαγιά ξηρή
80 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
3 αβγά, μεσαία
500 γρ. αλεύρι σκληρό
15 γρ. αλάτι
125 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
1 κρόκο, αραιωμένο με 1 κ.σ. νερό

Μέθοδος Εκτέλεσης
Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το γάλα, τη μαγιά, τη ζάχαρη και ανακατεύουμε με ένα σύρμα.
Προσθέτουμε τα αβγά, το αλεύρι και αλάτι. Ιδανικά σκεπάζουμε με μια πετσέτα και αφήνουμε 15-20 λεπτά να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
Χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα με τον γάντζο για 6-8 λεπτά μέχρι να σχηματιστεί η ζύμη.
Προσθέτουμε το βούτυρο σε κομμάτια και χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να απορροφηθεί.
Μεταφέρουμε σε μπολ, καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο.
Κόβουμε σε 10 κομμάτια. Πλάθουμε το κάθε κομμάτι σε στρογγυλό ζυμάρι και μεταφέρουμε σε ταψί με λαδόκολλα. Κάνουμε μια τρύπα στο κέντρο με μια οδοντογλυφίδα και σκεπάζουμε με πετσέτα. Αφήνουμε να φουσκώσουν.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190ο C στον αέρα.
Αφού φουσκώσουν τα ζυμάρια ανοίγουμε ξανά στο κέντρο την τρύπα με την οδοντογλυφίδα.
Αλείφουμε με τον αραιωμένο κρόκο και ψήνουμε κάθε ταψί για 10 λεπτά.
Σερβίρουμε με τα μπιφτέκια της αρεσκείας μας.

Pancakes

Συστατικά
200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
1 αβγό
50 ml σπορέλαιο
1 πρέζα αλάτι
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
50 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
120 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 κ.γ. σόδα μαγειρική
1 κ.σ. βούτυρο
σιρόπι σφενδάμου, για το σερβίρισμα

Μέθοδος Εκτέλεσης
Σε ένα μπολ, βάζουμε το γιαούρτι, το αυγό, το σπορέλαιο, 1 πρέζα αλάτι, 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας, και 50 γρ. ζάχαρη. Τα ανακατεύουμε όλα μαζί πολύ καλά με ένα σύρμα χειρός μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα μας.
Προσθέτουμε το αλεύρι και 1 κ.γ. σόδα και ανακατεύουμε με το σύρμα ίσα ίσα να αναμειχθούν.
Ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι διαμέτρου 30 εκ. σε μέτρια φωτιά.
Προσθέτουμε 1 κ.σ. βούτυρο και δεν μαγειρεύουμε σε υψηλή φωτιά για να μην μας καούν τα pancakes.
Bάζουμε στο τηγάνι 3 γεμάτες κουταλιές από τη ζύμη μας αφήνοντας κενό μεταξύ τους αφού θα απλώσουν καθώς μαγειρεύονται.
Ελέγχουμε τις άκρες και όταν τα pancakes μας καραμελώσουν από τη μία πλευρά (αυτό θα το καταλάβουμε όταν ξεκολλάει από τον πάτο του τηγανιού), με τη βοήθεια μίας σπάτουλας τα γυρίζουμε από την άλλη πλευρά. Θα χρειαστούμε 2-3 λεπτά για την κάθε πλευρά.
Μεταφέρουμε τα έτοιμα pancakes σε ένα πιάτο και προσθέτουμε σιρόπι σφενδάμου, μέλι ή toppings της αρεσκείας μας.
Σκουπίζουμε το τηγάνι με χαρτί κουζίνας για να μην μας καεί η επόμενη δόση από τα pancakes μας. Προσθέτουμε βούτυρο στο τηγάνι και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία μέχρι να φτιάξουμε μια στοίβα από pancakes!

Ενεργειακές αρωματικές μπουκίτσες σοκολάτας

Συστατικά
120 γρ. χουρμάδες, χωρίς κουκούτσι
120 γρ. ηλιόσπορο, ανάλατο
70 γρ. κακάο, σε σκόνη +έξτρα για πασπάλισμα
2 κλ. δυόσμο, μόνο τα φύλλα
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
1 κ.σ. σιρόπι αγαύης
1 πρέζα αλάτι
2 κ.σ. νερό, από το μούλιασμα των χουρμάδων (προαιρετικά)

Μέθοδος Εκτέλεσης
Σε ένα μπολ βάζουμε τους χουρμάδες και λίγο καυτό νερό μέχρι να καλυφθούν πλήρως. Αφήνουμε για λίγα λεπτά μέχρι να μουλιάσουν.
Στο πολυμηχάνημα με τα μαχαίρια βάζουμε τους ηλιόσπορους και χτυπάμε μέχρι να γίνουν σκόνη.
Στραγγίζουμε το νερό από τους χουρμάδες και τους προσθέτουμε και αυτούς στο πολυμηχάνημα.
Χτυπάμε για λίγα δευτερόλεπτά μέχρι να διαλυθούν οι χουρμάδες αλλά να υπάρχουν ακόμα μικρά κομματάκια.
Προσθέτουμε το κακάο, τα φύλλα δυόσμου, τη βανίλια, το σιρόπι αγαύης και το αλάτι. Χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά μας για 3-4 λεπτά.
Πιέζουμε με τα δάχτυλά μας για να δοκιμάσουμε τη σύσταση του μείγματος. Αν πιέζουμε το μείγμα μας και αυτό διαλύεται τότε προσθέτουμε το νερό και χτυπάμε ξανά. Θέλουμε το μείγμα μας να είναι κολλώδες και να πλάθεται εύκολα.
Πλάθουμε σε μικρά μπαλάκια (20γρ.-25 γρ. το καθένα), πασπαλίζουμε με κακάο και σερβίρουμε.

Κοτόπουλο λεμονάτο με ρύζι στον φούρνο

Συστατικά
1 κιλό κοτόπουλο, μπούτια
7-8 γρ. ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρι
χυμό, από 2 λεμόνια
500 γρ. ρύζι μπασμάτι
φλούδες, από 1 λεμόνι
2 φύλλα δάφνης
1 σκ. σκόρδο
2 κλ. δεντρολίβανο
1 κ.γ. ρίγανη
1 1/2 λίτρο ζωμό, κοτόπουλου

Μέθοδος Εκτέλεσης
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C στον αέρα.
Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά.
Βάζουμε τα μπούτια κοτόπουλου σε ένα μπολ και προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο. Φροντίζουμε να καλύψουμε όλη την επιφάνεια από το κοτόπουλο και μεταφέρουμε στο καυτό τηγάνι.
Σοτάρουμε 2-3 λεπτά από κάθε πλευρά να πάρει χρώμα.
Σβήνουμε με τον χυμό από 1 λεμόνι και αφαιρούμε από τη φωτιά.
Σε ένα ταψί 34 εκ. βάζουμε το ρύζι, τις φλούδες από το λεμόνι, τα φύλλα δάφνης, το σκόρδο σε κομμάτια, το δεντρολίβανο, τη ρίγανη, αλάτι, πιπέρι, 4-5 κ.σ. ελαιόλαδο, τον ζωμό τον χυμό από το δεύτερο λεμόνι και τα μπούτια από το κοτόπουλο.
Ψήνουμε 50-60 λεπτά.
Αφαιρούμε και σερβίρουμε.

Τορτελίνια mac ‘n’ cheese με 4 τυριά

Συστατικά
500 γρ. τορτελίνια
αλάτι
50 γρ. βούτυρο
50 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
1 λίτρο γάλα
πιπέρι
1 κ.σ. θυμάρι
150 γρ. κασέρι, τριμμένο
150 γρ. γραβιέρα, τριμμένη
150 γρ. τσένταρ, τριμμένο
150 γρ. φέτα
1 πρέζα μοσχοκάρυδο
1 κ.σ. ελαιόλαδο
150 γρ. μπέικον, κομμάτι

Μέθοδος Εκτέλεσης
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200ο C στον αέρα.
Σε κατσαρόλα με νερό που βράζει προσθέτουμε αλάτι και τα τορτελίνι. Βράζουμε 2 λεπτά λιγότερα από τις οδηγίες της συσκευασίας.
Τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και βάζουμε το βούτυρο. Μόλις λιώσει προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός.
Βάζουμε το γάλα σε δόσεις ανακατεύοντας συνέχεια μέχρι να δέσει το μείγμα και έχουμε μια μπεσαμέλ.
Μόλις πάρει μια βράση αφαιρούμε από τη φωτιά και βάζουμε πιπέρι, το θυμάρι και τα τυριά εκτός από 50 γρ. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να λιώσουν. Προσθέτουμε το μοσχοκάρυδο και ανακατεύουμε.
Σουρώνουμε τα τορτελίνι και τα βάζουμε στη μπεσαμέλ. Ανακατεύουμε και μεταφέρουμε σε πυρίμαχο σκεύος 40 εκ.
Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά και βάζουμε το ελαιόλαδο.
Κόβουμε το μπέικον σε μικρά κυβάκια και τα βάζουμε στο τηγάνι. Σοτάρουμε 2-3 λεπτά να πάρει χρώμα. Σουρώνουμε το μπέικον από το περιττό λάδι και το μεταφέρουμε πάνω από τα τορτελίνι.
Πασπαλίζουμε με τα υπόλοιπα τυριά και ψήνουμε για 20 λεπτά.
Αφήνουμε να κρυώσει και σερβίρουμε.

Άκης Πετρετζίκης – Συνταγή: Κέικ με μύρτιλα
Προφιτερόλ: Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου μας έχει την καλύτερη συνταγή!
Αργυρώ Μπαρμπαρίγου – Συνταγή: Τυρομπαστούνια με φύλλο κουρού
Εύκολα και νόστιμα κρουασάν από τον Άκη Πετρετζίκη με αφράτη ζύμη και γέμιση πραλίνας – Δείτε τη συνταγή
Άκης Πετρετζίκης – Συνταγή: Σούπα αβγολέμονο
Αργυρώ Μπαρμπαρίγου – Συνταγή: Γίγαντες στο φούρνο (BINTEO)