ΣΥΝΤΑΓΕΣ
– Προετοιμασία 30΄
Ένα «επίσημο» νησιώτικο φαγητό, για τα «καλά» αυγουστιάτικα καλέσματα…
– Ψήσιμο περίπου 1 ώρα+10΄
[adsense]
Υλικά
2 κιλά κατσίκι, από μπούτι και σπάλα, κομμένο σε μερίδες με το κόκαλο
6 μέτριες ώριμες ντομάτες
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
1 κουτ. σούπας ντοματοπελτές, διαλυμένος σε 1/2 φλιτζ. τσαγιού νερό
1 φλιτζ. τσαγιού κόκκινο κρασί
1 κουτ. γλυκού μέλι
2/3 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
1 μικρό ξυλάκι κανέλας
3 – 4 κόκκοι μπαχάρι
τα φυλλαράκια από 1/2 ματσάκι βασιλικό ή δυόσμο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
– Κόβουμε τις ντομάτες στη μέση οριζοντίως και τις «στύβουμε» λίγο μέσα στην παλάμη μας για να απομακρύνουμε τα περισσότερα σπόρια και υγρά. Μετά τις τρίβουμε στον τρίφτη – η φλούδα έτσι μένει πάνω στον τρίφτη και την πετάμε εύκολα.
– Σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα με βαρύ πάτο, ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά και τσιγαρίζουμε τις μερίδες του κρέατος μέχρι να ροδίσουν όσο γίνεται από όλες τις πλευρές. Αν δεν χωράνε στην κατσαρόλα μονομιάς, είναι προτιμότερο να τσιγαρίσουμε το κρέας σε δύο δόσεις. Βγάζουμε τις μερίδες του κρέατος σε μια πιατέλα ή σε ταψί.
– Στο λάδι που έχει μείνει στην κατσαρόλα, σοτάρουμε το σκόρδο για λίγα δευτερόλεπτα, ίσα να αρωματίσει το λάδι, αλλά να μη μαυρίσει και πικρίσει. Σβήνουμε με το κρασί και, όταν εξατμιστεί το αλκοόλ, ρίχνουμε τις πολτοποιημένες ντομάτες, τον διαλυμένο πελτέ, την κανέλα, το μπαχάρι, το μέλι και αλατοπίπερο. Μόλις η σάλτσα πάρει μια καλή βράση, επαναφέρουμε τις μερίδες του κρέατος στην κατσαρόλα. Συμπληρώνουμε όσο νερό (ζεστό) χρειάζεται για να καλύπτουν τα υγρά κατά τα 2/3 το κρέας. Μόλις κοχλάσει και πάλι η σάλτσα, μετριάζουμε τη φωτιά, μισοσκεπάζουμε και βράζουμε για περίπου 1 ώρα ή μέχρι να μαλακώσει το κρέας.
– Αν κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος σωθούν νωρίς τα υγρά, προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό επιπλέον. Αν, όμως, στο τέλος του μαγειρέματος υπάρχουν παραπανίσια υγρά, τραβάμε το κρέας με μια τρυπητή κουτάλα, βράζουμε τη σάλτσα μέχρι να δέσει και τότε ξαναβάζουμε το κρέας στην κατσαρόλα, για να είναι ζεστό. Πετάμε την κανέλα και τα μπαχάρια, προσθέτουμε το βασιλικό ή το δυόσμο, ανακινούμε την κατσαρόλα και αφήνουμε το φαγητό να «σταθεί» για 10 – 15 λεπτά. Σερβίρουμε με πατάτες τηγανητές και βραστά αμπελοφάσουλα.
Συμβουλή
Οι Τζιώτες χρησιμοποιούν το δικό τους κόκκινο κρασί, που το λένε Μαυρούδι. Εμείς θα διαλέξουμε ένα καλό Αγιωργίτικο ή άλλο της αρεσκείας μας και αυτό και θα σερβίρουμε και στα ποτήρια.
Πηγή: www.gastronomos.gr
Ροή Ειδήσεων
29/03/2024 | 13:51
Ρούλα Πισπιρίγκου: Η πρώτη αντίδρασή της μετά την εκφώνηση της απόφασης – «Έχω ήδη ασκήσει έφεση»
29/03/2024 | 13:30
Σταμάτης Μαλέλης: Το χειρότερο που υπάρχει και μπορεί να ρίξει τους ανθρώπους στην κατάθλιψη είναι η ματαιοδοξία
29/03/2024 | 13:14
«Χαμός» με Πέτρο Τατσόπουλο-Ανδρέα Καραγιάννη στην Καινούργιου: «Με διακόπτει, σκ@σε» – «Βρίζεις την αγία φλόγα της Παναγίας. Είναι ντροπή»
29/03/2024 | 13:05
Κούγιας για Πισπιρίγκου: Πρόκειται για μεγάλη δικαστική πλάνη – Γιατί δεν ζητήσαμε ελαφρυντικά
29/03/2024 | 12:26
Ομόφωνα ισόβια η Ρούλα Πισπιρίγκου που κρίθηκε ομόφωνα ένοχη για την ανθρωποκτονία της Τζωρτζίνας
29/03/2024 | 12:23
Ελένη Μενεγάκη: Γενέθλια για την κόρη της, Μαρίνα Παντζοπούλου – Η τρυφερή φωτογραφία τους
29/03/2024 | 12:08
Χρήστος Χατζηπαναγιώτης: «Βλέπω τη ζωή με άλλα μάτια» – Οι πρώτες δηλώσεις μετά τo έμφραγμα
29/03/2024 | 11:57
Κυριάκος Μητσοτάκης: Αυξάνεται στα 830 ευρώ ο κατώτατος μισθός από την 1η Απριλίου
29/03/2024 | 11:45
Oμόφωνα ένοχη η Ρούλα Πισπιρίγκου για την ανθρωποκτονία της κόρης της Τζωρτζίνας – Ισόβια προτείνει η εισαγγελέας για τη Ρούλα Πισπιρίγκου
28/03/2024 | 08:25
Μαριάνθη Κάσδαγλη: «Μετά το Survivor έπεσα θύμα χάκερ και έχασα όλα μου τα χρήματα»
28/03/2024 | 09:27
Διονύσης Ατζαράκης για Χαρούλα Αλεξίου: «Η χιουμοριστική μας συνεργασία ήταν ιδέα του γιου της»
28/03/2024 | 12:37