Αθήνα

 

18 oC

ψιχάλες

Hottest

Ενημέρωση σε... fast-forward!

koutsoumpas 180424
Επικό τρολάρισμα Κουτσούμπα με… σφυροδρέπανο στον Κασσελάκη για το τι εμφανίστηκε στη βάπτισή του

ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Κέικ χωρίς ζάχαρη- Η απίθανη συνταγή της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου

Θέλετε να φτιάξετε κέικ χωρίς ζάχαρη; Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου σας έχει την ιδανική συνταγή.

Δείτε επίσης

Λαχταριστές πατάτες φούρνου τσακιστές της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου

Υλικά για το κέικ χωρίς ζάχαρη

2 φλ. αλεύρι χ.γλ. που φουσκώνει μόνο του
1 κ.γ. baking χ.γλ.
1/2 φλ. κρυσταλλική στέβια
1 κ.γ. υγρή βανίλια
1/2 φλ. λάδι καρύδας (ή σπορέλαιο)
1 ½ φλ. γάλα αμυγδάλου ή καρύδας (χωρίς ζάχαρη)

Για την αντικατάσταση αυγού

1 κ.σ. αλεσμένο λιναρόσπορο
3 κ.σ. νερό
Για το μείγμα σοκολάτας
3 κ.σ. κακάο άγλυκο (βιολογικό και χωρίς λιπαρά)
2 κ.σ. κοφτές στέβια κρυσταλλική
1/4 γάλα αμυγδάλου ή καρύδας

Για το μείγμα σοκολάτας

Σε μικρό μπολ, βάζουμε το κακάο, τη στέβια και το γάλα, για το μείγμα σοκολάτας.

Ανακατεύουμε κι αφήνουμε στην άκρη.

Για το μείγμα του κέικ
Βάζουμε πρώτα σε μπολ τον αλεσμένο λιναρόσπορο και το νερό.

Ανακατεύουμε κι αφήνουμε να σταθεί για 15′ μέχρι να γίνει η υφή του σαν το ασπράδι του αυγού.

Σε ένα μπολ, κοσκινίζουμε το αλεύρι και το baking powder.

Προσθέτουμε την κρυσταλλική στέβια.

Ανακατεύουμε με κουτάλι.

Προσθέτουμε τη βανίλια το σπορέλαιο, το γάλα αμυγδάλου και το μουλιασμένο λιναρόσπορο.

Με κουτάλι ανακατεύουμε λίγο τα υλικά να ομογενοποιηθεί το μείγμα.

Χωρίζουμε το μείγμα του κέικ σε δυο μπολ.

Το ένα μένει όπως είναι λευκό, με γεύση βανίλιας.

Στο άλλο μπολ ρίχνουμε το λιωμένο κακάο κι ανακατεύουμε να ομογενοποιηθεί.

Στην έτοιμη φόρμα ρίχνουμε εναλλάξ κουταλιές από το μίγμα με γεύση βανίλια και το μίγμα με γεύση κακάο.

Με ένα μαχαίρι κάνουμε σχέδια ενώνοντας τα δυο μίγματα απαλά.

Για το ψήσιμο

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 150°C στον αέρα. Θα ψήσουμε το κέικ χωρίς ζάχαρη από την Αργυρώ στη μεσαία σχάρα. Η χαμηλή θερμοκρασία είναι απαραίτητη γι’ αυτό το κέικ.

Λαδώνουμε κι αλευρώνουμε μικρή μακρόστενη φόρμα του κέικ 22×10 εκ.

Το μίγμα πρέπει να καλύπτει τη φόρμα κατά τα 3/4 του ύψους της για να πάρει σωστό όγκο και να γίνει φουσκωτό κι αφράτο.

Ψήνουμε το κέικ με λάδι για περίπου 1 ώρα και 20′ λεπτά, μέχρι να φουσκώσει, να ροδίσει και να ξεκολλήσει από τα τοιχώματα της φόρμας.

Πάντα ελέγχουμε με λάμα από το μαχαίρι αν ψήθηκε το κέικ.

Αλλιώς αν δεν έχει ψηθεί σωστά, θα κάνει βαθούλωμα στη μέση και η υφή του θα είναι μαστιχωτή αφού δεν θα έχει ψηθεί όπως πρέπει.

Αν το βάλετε σε μεγαλύτερη φόρμα, θέλει λιγότερη ώρα ψήσιμο γιατί έχει μεγαλύτερη επιφάνεια το μίγμα.

Αφήνουμε για 10′ να σταθεί στον πάγκο.

Ξεφορμάρουμε κι αφήνουμε να κρυώσει τελείως.

Μυστικά

Τα κέικ χωρίς ζάχαρη, βούτυρο και γλουτένη, έχουν τελείως διαφορετική συμπεριφορά στο ψήσιμο, όπως και η υφή τους είναι τελείως διαφορετική. Γίνονται λίγο πιο τριφτά, θρυμματίζονται δηλαδή παραπάνω όταν τα κόβετε και δεν γίνονται τόσο αφράτα.

Ακολουθήστε πιστά τις οδηγίες για αυτό το κέικ χωρίς περιττά λιπαρά και χωρίς ζάχαρη και θα νομίζετε ότι είναι κανονικό.

Απαραίτητη προϋπόθεση για να είναι το νηστίσιμο κέικ σας χωρίς γλουτένη, όλα τα υλικά που θα χρησιμοποιήσετε να αναγράφουν στη συσκευασία χωρίς γλουτένη.

Το γάλα που θα χρησιμοποιήσετε, στο αμυγδάλου ή καρύδας, να είναι χωρίς ζάχαρη. Συνήθως το βρίσκεται στο ψυγείο των σουπερμάρκετ. Όσο για το κακάο και το λάδι καρύδας, τα βρίσκετε στα βιολογικά καταστήματα όπως επίσης το αλεύρι χωρίς γλουτένη και το baking powder χωρίς γλουτένη.

Πηγή: argiro.gr

Ροή Ειδήσεων

19/04/2024 | 18:53

Ιωάννινα: Συναγερμός από την εξαφάνιση 17χρονου από δομή φιλοξενίας

19/04/2024 | 18:46

Φυλάκιση δύο ετών με αναστολή στον διοικητή του Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων για ανακριβή στοιχεία για το Μάτι

19/04/2024 | 18:43

ΠΑΣΟΚ: Κατέθεσε στον Άρειο Πάγο υπόμνημα για αποκλεισμό των «Σπαρτιατών» από τις ευρωεκλογές
rivaldo pele

19/04/2024 | 18:38

Ο θρυλικός Ριβάλντο, έγινε 52 ετών!

19/04/2024 | 18:30

UEFA: Η Ελλάδα πιο κοντά στην 16η θέση

19/04/2024 | 18:22

Κυριάκος Πιερρακάκης: Πιστεύουμε βαθιά στα ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια
sxoleio thrania 101023

19/04/2024 | 18:17

Θεσσαλία: Κλειστά τα εσπερινά σχολεία ενόψει της κακοκαιρίας

19/04/2024 | 18:09

Γλυκερία: «Όταν τραγουδάω αυτόν τον σπαρακτικό θρήνο, έχω πάντα στο μυαλό τον γιο μου»

19/04/2024 | 18:01

Κικίλιας για κακοκαιρία: «Είμαστε όλοι εδώ μαζί σε επαγρύπνηση»

19/04/2024 | 17:56

Λαμπαδηδρομία 2024: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις το Σάββατο 20 Απριλίου στην Αθήνα

19/04/2024 | 17:49

Χριστόφορος Παπακαλιάτης: «Είναι άδικο να συγκριθεί το Maestro με άλλες ελληνικές σειρές»

19/04/2024 | 17:43

Βούλα Κεχαγιά: Ευρωψηφοδέλτιο νέο, σύγχρονο, ελπιδοφόρο, με ισχυρούς συμβολισμούς
tonia sotiropoulou 190424

19/04/2024 | 17:36

Τ.Σωτηροπούλου: «Κάνω δύο χρόνια kick boxing – Είναι σημαντικό για την αυτοάμυνα μίας γυναίκας»

19/04/2024 | 17:28

Νέα σπουδαία πρόκριση: Στον τελικό του Youth League ο Ολυμπιακός!

19/04/2024 | 17:24

Μήνυμα του 112 σε κατοίκους της Θεσσαλίας, Κεντρικής Μακεδονίας, Στερεάς Ελλάδας, νησιά Βορείου Αιγαίου για ισχυρές καταιγίδες
fileto psari 190424
Συνταγή Αργυρώς Μπαρμπαρίγου: Φιλέτο ψάρι στο φούρνο με λαχανικά.
rizoto 170424
Συνταγή Αργυρώς Μπαρμπαρίγου: Ριζότο με σπαράγγια
arakas lemonatos 160424
Συνταγή Αργυρώς Μπαρμπαρίγου: Αρακάς λεμονάτος
makaronia revythia 150424
Συνταγή Αργυρώς Μπαρμπαρίγου: Μακαρόνια με ρεβύθια και τόνο
samousades 120424
Συνταγή Αργυρώς Μπαρμπαρίγου: Σαμουσάδες
stifado 100424
Συνταγή Αργυρώς Μπαρμπαρίγου: Χταπόδι στιφάδο