Αθήνα

24 oC

αίθριος καιρός

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Κρίσιμη τηλεδιάσκεψη για τον κορονοϊό – Στα “κόκκινα” από νέα κρούσματα και διασωληνωμένους σε ΜΕΘ

ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Κολοκυθάκια γεμιστά αυγολέμονο: Το απόλυτο καλοκαιρινό φαγητό από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Κολοκυθάκια γεμιστά με αυγολέμονο, παραδοσιακή συνταγή με όλα τα μυστικά. Το απόλυτο καλοκαιρινό φαγητό που μυρίζει μαμά και σπίτι

Δείτε επίσης

Αρναούτογλου: Τι καιρό θα κάνει το σαββατοκύριακο- Πώς θα μπει ο Ιούλιος
Μαρία Ιωαννίδου: «Είχα πάθει παράλυση των άκρων, με έλεγαν “παράλυτη χορεύτρια”»

Υλικά Συνταγής

  • 10 χοντρά κολοκύθια (ή 8 στρογγυλά)
  • 2 ξερά κρεμμύδια (ψιλοκομμένα)
  • 1 /2 φλ. ελαιόλαδο
  • 350 γραµ. κιμά μοσχαρίσιο
  • 10 κ.σ. ρύζι Καρολίνα
  • 3 κ.σ. κονιάκ
  • 2 καρότα (τριμμένα)
  • 2 πατάτες (κομμένες κυδωνάτες)
  • 2 καρότα (σε κομμάτια)
  • 1/2 ματσάκι μαϊντανό (ψιλοκομμένο)
  • 1/2 ματσάκι άνηθο (ψιλοκομμένο)
  • λίγο δυόσμο (προαιρετικά)
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • λίγα κλωνάρια μαϊντανό και άνηθο

Εκτέλεση

Για τα κολοκυθάκια γεμιστά με κιμά

Για τα κολοκυθάκια γεμιστά αυγολέμονο με κιμά και ρύζι, προετοιμάζουμε πρώτα τα κολοκύθια.

Αφού τα πλύνουμε, αφαιρούμε το κοτσάνι και λίγο από το πίσω μέρος για να στέκονται όρθια στην κατσαρόλα.

Αφαιρούμε μία φέτα από πάνω που θα τη χρησιμοποιήσουμε σαν καπάκι.

Με το εργαλείο που αδειάζουμε τα κολοκυθάκια ή με το κουταλάκι αφαιρούμε το εσωτερικό τους και το ψιλοκόβουμε.

Σε βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το 1/2 ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια για 3΄-4΄.

Προσθέτουμε τα κολοκυθάκια (την ψιλοκομμένη σάρκα), τα καρότα και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 2΄-3΄.

Τέλος, ρίχνουμε τον κιμά και αφήνουμε μέχρι να αλλάξει χρώμα.

Προσθέτουμε το κονιάκ και ανακατεύουμε.

Ρίχνουμε το ρύζι, τα μυρωδικά και αλατοπιπερώνουμε.

Προσθέτουμε 1 φλ. νερό να χυλώσει η γέμιση. Ανακατεύουμε καλά.

Γεμίζουμε με ένα κουτάλι τα κολοκυθάκια μέχρι τα 3/4 του ύψους τους.

Σκεπάζουμε με τη φέτα-καπάκι.

Τοποθετούμε όρθια τα κολοκύθια σε κατσαρόλα και μπήγουμε ενδιάμεσα πατάτες κομμένες κυδωνάτες και τα καρότα κομμένα σε κομμάτια.

Περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και συμπληρώνουμε νερό μέχρι λίγο πιο πάνω από τη μέση τους.

Τοποθετούμε δεμένα σε ματσάκι τα κλωνάρια μαϊντανού και άνηθου.

Αλατοπιπερώνουμε το φαγητό.

Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και απ’ την ώρα που θα πάρει βράση, βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 30΄ μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες και να σκάσει το ρύζι.

Για το αυγολέμονο

Σβήνουμε τη φωτιά (μην τα παραβράζετε γιατί θα λιώσουν τα κολοκυθάκια και θα λασπώσει το ρύζι).

Χτυπάμε τα ασπράδια με σύρμα, προσθέτουμε τους κρόκους, χτυπώντας και λίγο λίγο το λεμόνι.

Αραιώνουμε το αυγολέμονο με λίγο ζωμό απ’ την κατσαρόλα και περιχύνουμε το φαγητό, ανακινώντας την κατσαρόλα απ’ τα χερούλια.

Αν θέλετε το αυγολέμονο να γίνει σαν κρέμα, βάλτε 1 κουταλιά κορν φλάουρ στο χυμό λεμονιού.

Διαλύστε το με σύρμα, προσθέστε το στο αυγό και κάντε κανονικά το αυγολέμονο.

Περιχύστε το φαγητό και αφήστε το αυγολέμονο σε χαμηλή φωτιά για λίγα λεπτά να δέσει.

Για την κρέμα αυγολέμονο

Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με το αλεύρι. Ψήνουμε το ρού σε μέτρια φωτιά για 2 λεπτά να ψηθεί το αλεύρι. Προσθέτουμε το ζωμό και αφήνουμε να δέσει η κρέμα ανακατευοντας με σύρμα. Προσθέτουμε 1 κρόκο αυγού κι ανακατεύουμε Στύβουμε το λεμόνι πασπαλίζουμε με άνηθο ψιλοκομμένο και αλατοπιπερώνουμε.

Σερβίρουμε τα κολοκυθάκια σε πιατέλα και περιχύνουμε με την πυκνή σάλτσα.

πηγή: argiro.gr

Σπιτικό παγωτό γιαούρτι- Ποιος θα πει όχι;
Αστακομακαρονάδα: Η συνταγή της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου
Απλή και διαφορετική μακαρονάδα με αυγοτάραχο της Λεονί Σταφυλά
Λαγωτό: Πώς θα το φτιάξετε με τη συνταγή του Άκη Πετρετζίκη
Πατάτες γιαχνί με μελιτζάνες από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου
Χοιρινό λεμονάτο από τον Άκη Πετρετζίκη