Αθήνα

30 oC

σποραδικές νεφώσεις

Λαχταριστά γαλλικά μπισκότα σαμπλέ με μαρμελάδα της αρεσκείας σας

Το Σαμπλέ είναι γαλλικό στρογγυλό στριφτό μπισκότο που προέρχεται από το Σαμπλέ-συρ-Σαρτ, στο Σαρτ. Η γαλλική λέξη sable σημαίνει «άμμο», που είναι ο γαλλικός όρος που παίρνει τη θέση του στο ελληνικό «ψίχουλα», στο πλαίσιο του ψησίματος: στην αρχή της συνταγής, ο ψήστης τρίβει το κρύο βούτυρο με το αλεύρι και τη ζάχαρη για να σχηματίσουν σωματίδια ζύμης που μοιάζουν με τριμμένη φρυγανιά ή άμμο

Το Σαμπλέ είναι γαλλικό στρογγυλό στριφτό μπισκότο που προέρχεται από το Σαμπλέ-συρ-Σαρτ, στο Σαρτ. Η γαλλική λέξη sable σημαίνει «άμμο», που είναι ο γαλλικός όρος που παίρνει τη θέση του στο ελληνικό «ψίχουλα», στο πλαίσιο του ψησίματος: στην αρχή της συνταγής, ο ψήστης τρίβει το κρύο βούτυρο με το αλεύρι και τη ζάχαρη για να σχηματίσουν σωματίδια ζύμης που μοιάζουν με τριμμένη φρυγανιά ή άμμο

Υλικά συνταγής

250γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
200γρ. βούτυρο φρέσκο
100γρ. ζάχαρη άχνη
1 πρέζα αλάτι
2 κρόκοι αυγού
1 βανίλια
μαρμελάδα της αρεσκείας μας για τη γέμιση (κατά προτίμηση ροδάκινο, φράουλα ή βερίκοκο)

cookefi

λιγότερο από 60 λεπτά
ταψί
Δυσκολία: εύκολες
Ποσότητα: 20-25 τεμάχια
Ευρώπη (Γαλλία)

Διαδικασία συνταγής

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170οC. Κοσκινίζουμε το αλεύρι σε λεκανάκι ή μεγάλο μπολ και προσθέτουμε το βούτυρο κομμένο σε κύβους, την άχνη ζάχαρη και το αλάτι. Χρησιμοποιώντας τα δάχτυλά μας, τρίβουμε τα υλικά μαζί μέχρι το μείγμα να μοιάζει με τριμμένη φρυγανιά. Τρίβουμε το μείγμα από κάτω προς τα πάνω και κουνάμε το μπολ ώστε αν μένουν κομμάτια βουτύρου να τα φέρνουμε στην επιφάνεια και να τα τρίβουμε με το αλεύρι.

Προσθέτουμε τους κρόκους των αυγών και ανακατεύουμε έως ότου ομογενοποιηθούν τα υλικά και γίνουν μια λία ζύμη. Ανοίγουμε σε ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια εργασίας και σε πάχος 0,5 εκατοστά περίπου. Κόβουμε σχήματα με κουπάτ. Τα μισά σαμπλέ τα κόβουμε και με μικρότερο κουπατ στο κέντρο για να φαίνεται η μαρμελάδα όταν θα τα γεμίσουμε.

Ψήνουμε τα σαμπλέ για 10-12 λεπτά μέχρι να πάρουν ένα ελαφρύ χρυσό χρώμα.Τα αφήνουμε να κρυώσουν. Με ένα κουταλάκι βάζουμε στα μισά μπισκότα μαρμελάδα και τα κλείνουμε από πάνω με τα μπισκότα που έχουν κενό στο κέντρο.

Περισσότερες συνταγές στο Cooklos.gr

Send this to a friend