Αθήνα

18 oC

ελαφρές νεφώσεις

Λαχταριστά και ζουμερά σουτζουκάκια με κάσα

Μια συνταγή που «μιλάει» στην καρδιά κάθε Έλληνα που αποκτάι ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον με αυτόν τον ιδιαίτερος τρόπο μαγειρέματος.

Μια συνταγή που «μιλάει» στην καρδιά κάθε Έλληνα που αποκτάι ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον με αυτόν τον ιδιαίτερος τρόπο μαγειρέματος.

Υλικά συνταγής

για τα κεφτεδάκια

500γρ. κιμάς μοσχαρίσιος
500γρ. κιμάς χοιρινός
1 αυγό
1 κρεμμύδι, μεγάλο, ψιλοκομμένο
1½ φλιτζ. φρυγανιά τριμμένη ή 2 φέτες μπαγιάτικο ψωμί μουλιασμένο σε νερό και καλά στραγγισμένο
½ φλιτζ. δυόσμος φρέσκος ψιλοκομμένος ή 1 κ.σ. δυόσμος ξερός
1 κ.γ. ρίγανη
1 πρέζα κύμινο
2 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.σ. κοφτό αλάτι
1 κ.γ. κοφτό πιπέρι
ελαιόλαδο για το τηγάνι

για τη σάλτσα

ελαιόλαδο από αυτό που τηγανίσαμε τους κεφτέδες
2 κ.σ. αλεύρι
2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
1 σφηνοπότηρο ξύδι (περίπου)
1 ποτήρι νερό (περίπου)
αλάτι
πιπέρι

cookefi
λιγότερο από 90 λεπτά
τηγάνι
Δυσκολία: εύκολες
Ποσότητα: 6-8 άτομα
Μακεδονία (Νάουσα)

Διαδικασία συνταγής

Βάζουμε σε μπολ τον κιμά και όλα τα υπόλοιπα υλικά για τα κεφτεδάκια, μαζί.
Ζυμώνουμε καλά, για αρκετά λεπτά, ώστε το μείγμα να γίνει ομοιόμορφο και να ενωθούν όλα τα υλικά μαζί. Ζυμώνουμε με βρεγμένα χέρια.
Αφήνουμε το μείγμα να ξεκουραστεί στο ψυγείο, για τουλάχιστον 1 ώρα.
Πλάθουμε με βρεγμένα χέρια, ισόπαχα κεφτεδάκια ή σουτζουκάκια, ανάλογα με το μέγεθος που θέλουμε να τους δώσουμε. Έτσι θα ψηθούν ομοιόμορφα.
Ρίχνουμε στο τηγάνι μας το ελαιόλαδο και το αφήνουμε να κάψει. Στη συνέχεια προσθέτουμε τα κεφτεδάκια μας και τα τηγανίζουμε και από τις δύο πλευρές μέχρι να πάρουν χρώμα.
Αφαιρούμε από το τηγάνι τα καμμένα υπολείμματα και κρατάμε ελαιόλαδο ίσα ίσα στον πάτο του τηγανιού. Βάζουμε ξανά το τηγάνι στη φωτιά και προσθέτουμε το αλεύρι. Ανακατεύουμε διαρκώς να γίνει σαν κρέμα. Δεν αφήνουμε να πάρει χρώμα και προσθέτουμε το νερό σιγά σιγά. Αν θέλουμε πιο απαλή υφή στη σάλτσα μας, βάζουμε όλο το νερό ή και περισσότερο. Ανακατεύουμε διαρκώς.
Προσθέτουμε το σκόρδο, το αλάτι, το πιπέρι και το ξύδι. Δοκιμάζουμε και αν θέλουμε η γεύση του ξυδιού να είναι πιο έντονη, προσθέτουμε λίγο ακόμα.
Στο τέλος προσθέτουμε τα κεφτεδάκια ή σουτζουκάκια και τα αφήνουμε να πάρουν μια βράση στη σάλτσα.

Πηγή: cooklos.gr

Send this to a friend