Αθήνα

23 oC

σποραδικές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Παγκόσμια πρεμιέρα του ID.4, του πρώτου ηλεκτρικού SUV της Volkswagen

ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Λαχταριστός μουσακάς από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου χωρίς τηγάνισμα

Δεν υπάρχει ελληνικό σπίτι που να μην ψήνει μουσακά το καλοκαίρι, και δεν υπάρχει τουρίστας απ’ όλο τον κόσμο που να μη γνωρίζει το φαγητό. Δοκιμάστε τη συνταγή μου για ελαφρύ μουσακά χωρίς τηγάνισμα, με ψητές μελιτζάνες, μάθετε όλα τα μυστικά μου και μεγαλουργήστε!

Δείτε επίσης

Λαχταριστός μουσακάς από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου χωρίς τηγάνισμα
Κορονοϊός: Παράταση αναστολής συμβάσεων εργασίας σε εστίαση, αθλητισμό, πολιτισμό

Υλικά Συνταγής

  • 2 κιλά μελιτζάνες φλάσκες
  • 1 φλ. κεφαλοτύρι
  • 1/2 φλ. φρυγανιά
  • λίγο ελαιόλαδο
  • λίγο αλάτι
  • Για τη σάλτσα κιμά
  • 750 γραμ. κιμάς μοσχαρίσιος
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 800 γραμ. ψιλοκομμένες ντομάτες
  • 1 δαφνόφυλλο
  • 1 ξυλάκι κανέλα
  • 1/4 φλ. ελαιόλαδο
  • 1/3 φλ. κονιάκ
  • 1 πρέζα ζάχαρη
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Για τη σάλτσα μπεσαμέλ
  • 150 γραμ. βούτυρο
  • 150 γραμ. αλεύρι
  • 1 ½ λίτρο φρέσκο γάλα
  • 1 μικρό κρεμμύδι
  • 2 γαρίφαλα
  • 1/2 κ.γλ μοσχοκάρυδο
  • 2 αυγά
  • αλάτι
  • λευκό πιπέρι

Εκτέλεση

Για τη σάλτσα κιμά

Σε φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τον κιμά, απλώνοντάς τον, χωρίς ν’ ανακατεύουμε συνέχεια. Αφήνουμε να ψήνεται καλά από την κάθε πλευρά για να μην αφήνει υγρά με το συνεχές ανακάτεμα. Αφού περάσουν 7΄-8΄ προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το σκόρδο ολόκληρο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 5΄-6΄ επιπλέον.

Τότε σβήνουμε με το κονιάκ και προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά: δάφνη, κανέλα, ζάχαρη, ντομάτες, αλατοπίπερο. Αφήνουμε την κανέλα ν’ αρωματίσει για 5΄ τη σάλτσα και την αφαιρούμε. Σιγοβράζουμε τον κιμά για περίπου 20΄-25΄, μέχρι να πιει όλα τα υγρά του.

Για τις ψητές μελιτζάνες

Στο μεταξύ, πλένουμε, αφαιρούμε το κοτσάνι και κόβουμε τις μελιτζάνες σε φέτες πάχους 1 εκ. Τις απλώνουμε σε λαμαρίνες, τις ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και τις αλατίζουμε. Τις ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C για 10΄.

Για τη μπεσαμέλ

Σε μικρή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το γάλα, βάζοντας μέσα το ολόκληρο κρεμμύδι όπου έχουμε καρφώσει επάνω του τα 2 γαρίφαλα. Να μη βράσει, απλά να ζεσταθεί. Σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε το βούτυρο να λιώσει και προσθέτουμε το αλεύρι ανακατεύοντας με σύρμα, να ψηθεί ελαφρά, για 2΄-3΄. Λίγο λίγο, πάντα ανακατεύοντας με σύρμα, προσθέτουμε το γάλα (αφαιρούμε το κρεμμύδι με τα γαρίφαλα) στο ψημένο αλεύρι με το βούτυρο.

Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά: μοσχοκάρυδο, αλάτι, πιπέρι (εκτός από τ’ αυγά). Συνεχίζουμε να ανακατεύουμε κατά διαστήματα μέχρι να δέσει η κρέμα (πάντα σε μέτρια φωτιά), για 7΄-8΄ περίπου. Τότε, αφού δέσει, την αποσύρουμε από τη φωτιά. Ένα ένα ρίχνουμε τα αυγά, ανακατεύοντάς τα με σύρμα με γρήγορες κινήσεις. Ρίχνουμε 2 κουτάλες από την μπεσαμέλ στη σάλτσα κιμά και ανακατεύουμε.

Για το στήσιμο του μουσακά

Λαδώνουμε 1 πυράντοχο σκεύος μακρόστενο ή ταψί μακρόστενο και το πασπαλίζουμε με τη φρυγανιά. Στρώνουμε μέσα τις μισές μελιτζάνες και πασπαλίζουμε με το 1/2 τυρί. Απλώνουμε από πάνω τη μισή σάλτσα κιμά, στρώνουμε τις υπόλοιπες μελιτζάνες, πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο τυρί και περιχύνουμε με τον υπόλοιπο κιμά.

Απλώνουμε την κρέμα στο μουσακά και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις, στους 180°C, στην τελευταία σχάρα, για περίπου 50΄, μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνεια. Τον αφήνουμε να κρυώσει λίγο (για να κόβεται) και σερβίρουμε.

πηγή: argiro.gr

Ακολουθήστε το TheCaller στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

Βύρων Βασιλειάδης: Ο θάνατος των γονιών του και τα δύσκολα παιδικά χρόνια – Ποιος είναι ο σύζυγος της Εριέττας Κούρκουλου

Φλώρινα: Πέθανε ο 16χρονος που είχε πάθει δηλητηρίαση από μανιτάρια

Ερντογάν: Τι είναι η «ραμπιά» και γιατί ο Τούρκος Πρόεδρος χαιρετά με τέσσερα δάχτυλα

Η καλύτερη συνταγή για σουτζουκάκια από τον Άκη Πετρετζίκη
Άκης Πετρετζίκης: Η απίστευτη συνταγή του για αρνίσιο μπούτι κοκκινιστό στον φούρνο
Τυρόπιτα της τεμπέλας: Γρήγορη και εύκολη συνταγή για την πιο νόστιμη πίτα με φέτα χωρίς φύλλο
Φασόλια πιάζ: Η νόστιμη και πανεύκολη συνταγή της Μαρίας Μπεκατώρου (ΕΙΚΟΝΕΣ)
Απίθανη συνταγή Πετρετζίκη: Πώς να φτιάξετε ψωμί με προζύμι… χωρίς μίξερ
Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου μάς προτείνει μακαρονάδα με θαλασσινά μαγική