
ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Λαγάνα και Καθαρά Δευτέρα πάνε μαζί, έτσι λοιπόν στο τραπέζι δεν γίνεται να μην υπάρχει η παραδοσιακή λαγάνα για να μας «συνοδεύσει» στο γεύμα και ο Άκης Πετρετζίκης μας δείχνει πώς να τη φτιάξουμε.
Συνταγή, λοιπόν, για λαγάνα από τον Άκη Πετρετζίκη, χωρίς να χρειαστείτε μίξερ και μάλιστα μπορείτε να τη φτιάξετε μέσα σε 20 λεπτά.
Ειδικότερα:
Συστατικά
500 γρ. αλεύρι σκληρό
350 ml νερό, σε θερμοκρασία δωματίου
10 γρ. μαγιά ξηρή
1 πρέζα ζάχαρη κρυσταλλική
12 γρ. αλάτι
2 κ.σ. ελαιόλαδο
Για το άλειμμα
2 κ.σ. νερό, σε θερμοκρασία δωματίου
1 κ.γ. ζάχαρη κρυσταλλική
σουσάμι
Μέθοδος Εκτέλεσης
Για την εκτέλεση χωρίς μίξερ
- Σε ένα μπολ, βάζουμε το νερό, τη μαγιά και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε με ένα σύρμα.
- Αφήνουμε στην άκρη για 15-20 λεπτά μέχρι να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
- Μόλις περάσουν τα 15 λεπτά, ρίχνουμε μέσα το αλεύρι, το αλάτι και το λάδι και ανακατεύουμε με τα χέρια μας μέχρι να ομογενοποιηθεί η ζύμη. Το αλάτι δεν το βάζουμε από την αρχή για να μην κάψει τη μαγιά μας.
- Βάζουμε σε ένα μπολ λίγο λάδι και στα χέρια μας αλεύρι.
- Βάζουμε το ζυμάρι στο μπολ και καλύπτουμε με μεμβράνη.
- Αφήνουμε στην άκρη να ξεκουραστεί για 30-45 λεπτά.
- Βρέχουμε τα χέρια μας με λίγο νερό και ζυμώνουμε για 1-2 λεπτά την ζύμη στο μπολ μέχρι να γίνει λεία και ελαστική.
- Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο, περίπου 1- 1 1/2 ώρα.
- Μπορούμε να φτιάξουμε είτε 2 λεπτές λαγάνες είτε 1 πιο αφράτη!
- Αφαιρούμε τη ζύμη από το μπολ και με ένα ίσιο μαχαίρι κόβουμε σε 2 ίσα κομμάτια τη ζύμη και απλώνουμε το κάθε κομμάτι πάνω σε μία λαδόκολλα. Αν θέλουμε να κάνουμε μια λαγάνα συνεχίζουμε τη διαδικασία χωρίς να κόψουμε τη ζύμη.
- Ανοίγουμε με τη βοήθεια του πλάστη και λίγο αλευριού σε λαγάνες τόσο μεγάλες ώστε να χωράνε σε 2 ταψιά φούρνου.
- Μεταφέρουμε τις λαγάνες μας σε 2 ταψιά με λαδόκολλα ανοίγοντας τες λίγο πάνω στο ταψί για να κρατήσουν το σχήμα τους κατά το ψήσιμο.
- Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε το νερό με τη ζάχαρη για να φτιάξουμε το ζαχαρόνερο.
- Τις αλείφουμε με το ζαχαρόνερο και πασπαλίζουμε με το σουσάμι. Περιμένουμε για 20-30 λεπτά να φουσκώσουν οι λαγάνες μας.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220° C στον αέρα.
- Μόλις περάσουν τα 20 λεπτά, τις πιέζουμε με το δάχτυλο μας κάνοντας τους δαχτυλιές για να πάρουν το σχήμα της λαγάνας.
- Τις πασπαλίζουμε με ελαιόλαδο και ψήνουμε για 10-15 λεπτά.
- Στην αφράτη ο χρόνος ψησίματος θα είναι 20-25 λεπτά, ενώ στην τραγανή 10-15.
Πηγή: akispetretzikis.com
Ροή Ειδήσεων
28/09/2023 | 21:23
Δημοσκόπηση Pulse: Ισχυρό προβάδισμα της ΝΔ με οριακή άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ μετά την εκλογή Κασσελάκη- Στο 10,5% το ΠΑΣΟΚ
28/09/2023 | 21:09
Ανοιχτούς λογαριασμούς με την Εφορία έχουν 3.984.904 φορολογούμενοι – Απλήρωτοι φόροι 3,2 δισ. ευρώ στο 7μηνο

28/09/2023 | 20:49
Μιχαηλίδου για Κασσελάκη: Με έσπρωχναν οι άνθρωποί του για να μην φανώ στην κάμερα
28/09/2023 | 20:38
Κασσελάκης: «Τιμή μου που θα πάω στρατό- Καλύτερα ο Μητσοτάκης να ασχολείται με τον εκσυγχρονισμό του κράτους κι όχι με εμένα»
28/09/2023 | 20:25
Επαφές και περιοδείες Σγουρού σε Σαλαμίνα και Ανατολική Αττική: «Η ακρίβεια πριονίζει το εισόδημα των νοικοκυριών»
28/09/2023 | 19:57
Θεσσαλονίκη: Νεκρός 26χρονος σε τροχαίο – Το ΙΧ του καρφώθηκε σε τσιμεντένιο τοίχο!

28/09/2023 | 19:50
ΓΣΕΕ για τριετίες: Ξεπάγωμα των μισθολογικών παροχών χωρίς όρους και προϋποθέσεις
26/09/2023 | 00:01
Παύλος Μπακογιάννης: Η ζωή και το έργο του μέχρι την εκτέλεσή του από τη «17 Νοέμβρη»
26/09/2023 | 08:14
Άφησαν έξω από το πλοίο για Κρήτη μητέρα με 2 παιδιά γιατί… δεν είχε πιστοποιητικά ότι ήταν δικά της
28/09/2023 | 00:04
Μπριζίτ Μπαρντό: Η πανέμορφη σταρ που αφιέρωσε τη ζωή της στην υπεράσπιση των ζώων

26/09/2023 | 11:11
«Πλακώθηκαν» on air Μικρούτσικος-Γεωργακοπούλου: «Είσαι αγενέστατη!» – «Αγενέστατος είσαι εσύ!»
26/09/2023 | 16:18