Αθήνα

24 oC

αίθριος καιρός

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Κρίσιμη τηλεδιάσκεψη για τον κορονοϊό – Στα “κόκκινα” από νέα κρούσματα και διασωληνωμένους σε ΜΕΘ

ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Μακαρόνια με σάλτσα ντομάτας (Ναπολιτάνα) από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου – Η απόλυτη απλή και καλοκαιρινή συνταγή

Εύκολα και νόστιμα μακαρόνια με κόκκινη σάλτσα ντομάτας! Η σάλτσα ναπολιτάνα είναι ιδανική και για κεφτέδες πίτσα και ό,τι άλλο αγαπάτε, μια συνταγή από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Δείτε επίσης

Το «χρυσό» εμβόλιο της Οξφόρδης είναι σχεδόν έτοιμο: Θα «σκοτώσει» σύντομα τον κορονοϊό;
Θα φοράμε μάσκα παντού; Δείτε πού είναι υποχρεωτική σήμερα στην Ελλάδα

Υλικά Συνταγής
2 συσκευασίες αποφλοιωμένα ντοματάκια (πομοντόρια μακρόστενα) ή 1 κιλό φρέσκα
4 κ.σ. ελαιόλαδο
1 μικρό κόκκινο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένη
λίγες σταγόνες ξύδι από κρασί
αλάτι
πιπέρι φρεσκοτριμμένο
1/2 ματσάκι πλατύφυλλο βασιλικό φρέσκο
1 κλαδάκι φρέσκια ρίγανη ή φρέσκο θυμάρι (προαιρετικά)
2-3 πρέζες ζάχαρη (προαιρετικά)
Για την μακαρονάδα
500 γραμ. σπαγγέτι
ελαιόλαδο για το τελείωμα
τριμμένο τυρί παρμεζάνα ή πεκορίνο για το σερβίρισμα

Εκτέλεση
Φτιάχνουμε την κόκκινη σάλτσα ντομάτας (ναπολιτάνα) για τα μακαρόνια. Λιώνουμε τα πομοντόρια με τα χέρια σε μπολ. Κρατάμε όλο τον χυμό τους.

Αν χρησιμοποιήσουμε φρέσκα στην εποχή τους, τα αποφλοιώνουμε με τον εύκολο τρόπο που σας έχω εδώ, τα κόβουμε στην μέση και τα ζουλάμε να φύγουν οι σπόροι. Τα λιώνουμε με τα χέρια σε ένα μπολ.

Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε κατσαρόλα σε μέτρα φωτιά και προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι. Αφήνουμε να γίνει διάφανο ανακατεύοντας το τακτικά για περίπου 3-4′. Δεν θέλουμε να πάρει καθόλου χρώμα το κρεμμύδι και να βαρύνει η σάλτσα.

Σπάμε τα σκόρδα, τα προσθέτουμε στο λάδι και σοτάρουμε για 1-2′ (μετά αν θέλουμε τα αφαιρούμε αλλιώς θα λιώσουν στο μαγείρεμα). Προσθέτουμε τις ντομάτες και με ξύλινη κουτάλα τις πατάμε να λιώσουν. Προσθέτουμε τη ζάχαρη, το ξύδι, το αλάτι, το πιπέρι κι αν θέλουμε ένα κομμάτι από το κοτσάνι του βασιλικού.

Μόλις πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε τη σάλτσα για περίπου 40′.  Πότε πότε, ανακατεύουμε με την ξύλινη κουτάλα. Η σάλτσα μετά από 40 ´ θα έχει πυκνώσει και οι ντομάτες θα έχουν πολτοποιοηθεί. Ελέγχουμε το αλατοπίπερο, ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και ρίχνουμε ψιλοκομμένα τα φύλλα του βασιλικού. Ανακατεύουμε και σβήνουμε τη φωτιά.

Εν τω μεταξύ, έχουμε βράσει και στραγγίσει τα μακαρόνια, σε αλατισμένο νερό, 2′ λιγότερο από όσο λέει η συσκευασία. Ρίχνουμε 2-3 κουταλιές σάλτσα ναπολιτάνα στα ζυμαρικά κι ανακατεύουμε.

Τα σερβίρουμε αμέσως σε πιάτα με έξτρα σάλτσα και τριμμένο τυρί.

Μυστικά για τη σάλτσα ναπολιτέν

-Για τη σάλτσα ναπολιτέν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ντομάτες εμπορίου  ολόκληρες ή μόνο φρέσκες ντομάτες πομοντόρια. Είναι ντομάτες  με λεπτή φλούδα, λίγα υγρά και πολλή σάρκα, ιδανικές για σάλτσα ντομάτας. Αν δεν βρείτε καλή φρέσκια ντομάτα σας συνιστώ να χρησιμοποιήσετε 2 συσκευασίες πομοντόρια εμπορίου. Αν θέλετε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε 1 συσκευασία εμπορίου και 800 γραμ. φρέσκια ντομάτα.

-Η σάλτσα γίνεται και μόνο με σκόρδο. Μου αρέσει το κρεμμύδι όμως γιατί δίνει γλύκα στη ναπολιτάνα.

-1 κλαδάκι φρέσκια ρίγανη ή φρέσκο θυμάρι στη σάλτσα, την κάνει πιο νόστιμη.

-Ο βασιλικός στη σάλτσα ντομάτα μπαίνει πάντα στο τέλος.

-Η σάλτσα ναπολιτέν θέλει σιγανή φωτιά μέχρι οι ντομάτες να λιώσουν και να γίνουν κρέμα. Μπορείτε να περάσετε τη σάλτσα από μύλο λαχανικών.

Ρίξτε τα βρασμένα ζυμαρικά που στάζουν, μέσα στη σάλτσα.

Πηγή: argiro.gr

Σπιτικό παγωτό γιαούρτι- Ποιος θα πει όχι;
Αστακομακαρονάδα: Η συνταγή της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου
Απλή και διαφορετική μακαρονάδα με αυγοτάραχο της Λεονί Σταφυλά
Λαγωτό: Πώς θα το φτιάξετε με τη συνταγή του Άκη Πετρετζίκη
Πατάτες γιαχνί με μελιτζάνες από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου
Χοιρινό λεμονάτο από τον Άκη Πετρετζίκη