Αθήνα

24 oC

αίθριος καιρός

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Κρίσιμη τηλεδιάσκεψη για τον κορονοϊό – Στα “κόκκινα” από νέα κρούσματα και διασωληνωμένους σε ΜΕΘ

ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Μελιτζάνες παπουτσάκια- Κλασική και αγαπημένη συνταγή από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Οι μελιτζάνες παπουτσάκια, είναι από τις ωραιότερες σπιτικές συνταγές. Όλοι αγαπάμε τα παπουτσάκια της μαμάς μας! Διαβάστε αναλυτικά τη συνταγή της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου.

Δείτε επίσης

«Έζησα 90 χρόνια- Πέρασα καλά 8 επί Ανδρέα Παπανδρέου»: Η απίστευτη ιστορία πίσω από μία επιγραφή σε τάφο που έγινε viral
Επίθεση με βιτριόλι: Η δράστις παραλίγο να χτυπηθεί δύο φορές από οχήματα (BINTEO)

Υλικά Συνταγής

4 μελιτζάνες φλάσκες μέτριες
λίγο ελαιόλαδο
λίγο θυμάρι
αλάτι
πιπέρι
Για τη σαλτσα κιμά
1/2 κιλό κιμά μοσχαρίσιο
4 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σκόρδο τριμμένο
1 καρότο τριμμένο
1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
1 πρέζα ζάχαρη
1/4 φλ. κονιάκ
2 τριμμένες φρέσκες ντομάτες
1 δαφνόφυλλο
1/2 ξύλο κανέλας
αλάτι
πιπέρι
Για τη μπεσαμέλ
2 κ.σ. αλεύρι
2 κ.σ. φρέσκο βούτυρο
1/2 λίτρο φρέσκο γάλα
1 αυγό
πιπέρι
αλάτι
2 πρέζες μοσχοκάρυδο
1 φλ. κεφαλοτύρι τριμμένο

Εκτέλεση

Για τις μελιτζάνες παπουτσάκια, πλένουμε και κόβουμε τις μελιτζάνες στη μέση κατά μήκος. Με μαχαίρι χαράζουμε σταυρωτά τη σάρκα και τις αραδιάζουμε σε λαμαρίνα. Με πινέλο τις αλείφουμε με ελαιόλαδο και τις πασπαλίζουμε με αλατοπίπερο και λίγο θυμάρι. Τις ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς C για περίπου 30 λεπτά να μαλακώσουν.

 Για τη σάλτσα κιμά
Zεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε τον κιμά σε δυνατή φωτιά να ψηθεί καλά. Προσθέτουμε το κρεμμύδι να μαραθεί. Προσθέτουμε το σκόρδο και το καρότο. Ρίχνουμε τον πελτέ και τη ζάχαρη και τρίβουμε τη βάση. Σβήνουμε με το κονιάκ. Αφήνουμε να εξατμιστεί τελείως.

Ρίχνουμε και τις ντομάτες, αλατοπιπερώνουμε και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 15-20 λεπτά μέχρι ο κιμάς να πιει τα υγρά του. Προς το τέλος του μαγειρέματος, αρωματίζουμε με τη δάφνη και την κανέλα για λίγα λεπτά. Τα αφαιρούμε.

Ετοιμάζουμε τη μπεσαμέλ για τις μελιτζάνες παπουτσάκια
Λιώνουμε το βούτυρο σε κατσαρόλα και προσθέτουμε το αλεύρι. Ανακατεύουμε με σύρμα για 2′ και προσθέτουμε λίγο-λίγο το γάλα. Αλατοπιπερώνουμε και τρίβουμε το μοσχοκάρυδο, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να γίνει μια πηχτή λεία κρέμα. Αποσύρουμε από τη φωτιά.
Προσθέτουμε το αβγό και το μισό τυρί. Ανακατεύουμε με γρήγορες κινήσεις.

Γεμίζουμε τις ψητές μελιτζάνες με την πυκνή σάλτσα του κιμά.

Καλύπτουμε κάθε μελιτζάνα με μια γεμάτη κουταλιά μπεσαμέλ και την απλώνουμε. Πασπαλίζουμε τα παπουτσάκια με το υπόλοιπο τυρί.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς C για 35-40 λεπτά περίπου μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.

Extra μυστικά
Διαβάστε εδώ πώς μπορείτε να αποθηκεύσετε μελιτζάνες στην κατάψυξη και να τις χρησιμοποιείτε όποτε τις χρειάζεστε για να φτιάξετε παπουτσάκια, μουσακά, μπριάμ και όλα τα αγαπημένα σας καλοκαιρινά φαγητά με μελιτζάνες πιο εύκολα και γρήγορα!

πηγή: argiro.gr

Ειδήσεις σήμερα: 

Κορονοϊός: Αυτή είναι η λίστα με τις 100 πιο ασφαλείς χώρες – Σε ποια θέση βρίσκεται η Ελλάδα

Επίθεση με βιτριόλι: Από πού κάλεσε το ταξί η δράστις- Ποια τα δύο νέα πρόσωπα -«κλειδί»

Λάμπρος Κωνσταντάρας: Ποια ήταν η πρώτη του εμφάνιση στον κινηματογράφο (ΕΙΚΟΝΑ)

Σπιτικό παγωτό γιαούρτι- Ποιος θα πει όχι;
Αστακομακαρονάδα: Η συνταγή της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου
Απλή και διαφορετική μακαρονάδα με αυγοτάραχο της Λεονί Σταφυλά
Λαγωτό: Πώς θα το φτιάξετε με τη συνταγή του Άκη Πετρετζίκη
Πατάτες γιαχνί με μελιτζάνες από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου
Χοιρινό λεμονάτο από τον Άκη Πετρετζίκη