
ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Το πιο χαρακτηριστικό γλυκό των Χριστουγέννων που ποτέ δεν έλειψε από το τραπέζι μας, ούτε εξορίστηκε όπως άλλα γιορτινά πιάτα.
Συστατικά:
3 φλυτζάνια τσαγιού λάδι ελαφρύ ( εγώ βάζω αραβοσιτέλαιο)
1 φλυτζάνι τσαγιού ζάχαρη
1/2 φλυτζάνι τσαγιού κονιάκ
1 φλυτζάνι τσαγιού χυμό πορτοκαλιού
1 κουταλιά σούπας κανέλλα, τριμμένη
1/2 κουταλάκι γλυκού γαρύφαλλο, τριμμένο
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κουταλάκια γλυκού μπέικιν σόδα
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
Σιρόπι
1 ποτήρι μέλι
2 ποτήρια ζάχαρη
2 ποτήρια νερό
καρύδια ψιλοκομμένα, τουλάχιστον 250 γραμ.
[adsense]
Οδηγίες:
- Βάζετε το λάδι με τη ζάχαρη σε μια λεκάνη και τα ανακατεύετε με το χέρι σας κυκλικά για κάμποση ώρα, προσπαθώντας να διαλυθεί η ζάχαρη, όσο είναι δυνατόν. Αλλιώς τα χτυπάτε σε μεγάλο μούλτι, αν έχετε.
- Διαλύετε τη σόδα μέσα στο χυμό πορτοκαλιού. (προσοχή επειδή αφρίζει να έχετε βάλει τον χυμό σε μεγάλο μπωλ).
- Ρίχνετε όλα τα υλικά μαζί, το αλεύρι στο τέλος λίγο-λίγο και ζυμώνετε καλά να γίνει μια μαλακιά ωραία ζύμη.
- Παίρνετε ένα κομματάκι ζύμης σε μέγεθος καρυδιού, το πλάθετε και του δίνετε σχήμα μακρόστενο ή σαν τα μελομακάρονα που εσείς επιθυμείτε. Το πιέζετε πάνω στο τρίφτη του τυριού να γίνουν λίγες τρυπούλες.
- Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° C για 20 – 25 λεπτά περίπου. Αν κάνετε μικρά μελομακάρονα να μειώσετε το χρόνο.
- Την ώρα που τα ψήνετε, φτιάχνετε το σιρόπι. Σε μια κατσαρόλα ρίχνετε όλα τα υλικά μαζί και τα βράζετε για 10 – 15 λεπτά περίπου, το ξαφρίζετε, και αφού σβήσετε την εστία της κουζίνας, αφήνετε τη κατσαρόλα πάνω.
- Μόλις βγάλετε τα μελομακάρονα από το φούρνο καυτά, τα μελώνετε μέσα στη λαμαρίνα, ρίχνοντας πάνω τους σιρόπι με τη κουτάλα της σούπας.
- Τα αφήνετε 15 λεπτά, τα γυρίζετε από την ανάποδη, τα αφήνετε για επιπλέον 15 λεπτά να ποτίσει κι αυτη η πλευρά από το υπόλοιπο σιρόπι στο ταψί και τα γυρίζετε από τη καλή.
- Τα πασπαλίζετε με καρύδια ψιλοκομμένα και τα βάζετε σε πιατέλες σε σχήμα βουνού.
*Tips
Μπορείτε να αρωματίσετε το σιρόπι με φλούδα πορτοκαλιού. Μπορείτε επίσης στα καρύδια να προσθέσετε κανελογαρύφαλλο επιπλέον.