Αθήνα

13 oC

αραιές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Μετακίνηση εκτός Νομού: Απελευθερώνεται από τις 8 Φεβρουαρίου; Σε ποιες περιπτώσεις θα επιτρέπεται η διέλευση

ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Μπελαλίδικος, αλλά αξίζει τον κόπο – Ελαφρύς μουσακάς σε λιγότερο από 90 λεπτά

Αν και... μπελαλίδικος, ο μουσακάς είναι από τα πιο νόστιμα φαγητά και «κοντράρεται» με το παστίτσιο. Σήμερα...

Υλικά συνταγής

  • 2 κιλά μελιτζάνες φλάσκες
  • 2 φλιτζ. κεφαλοτύρι
  • 1 κ.γ. φρέσκο βούτυρο
  • ελαιόλαδο για άλειμμα
  • αλάτι
  • λίγο βούτυρο για το ταψί και το τελείωμα

για τη σάλτσα κιμά

  • 750γρ. κιμάς μοσχαρίσιος ή ανάμεικτος
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 καρότο ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
  • 4 ώριμες ντομάτες ξεφλουδισμένες και ψιλοκομμένες ή περασμένες στο μούλτι
  • 250ml. νερό
  • 1 κ.σ. κοφτή αλάτι
  • ⅓ κ.γ. κανέλα σκόνη
  • 1 κ.σ. κοφτή ρίγανη
  • ¼ φλιτζ. ελαιόλαδο
  • πιπέρι
  • 1 φλιτζ. μαϊντανός ψιλοκομμένος

για τη σάλτσα μπεσαμέλ

  • 100γρ. βούτυρο
  • 100γρ. αλεύρι
  • 1 λίτρο φρέσκο γάλα (χλιαρό)
  • ½ κ.γ. μοσχοκάρυδο
  • 2 αυγά (προαιρετικά)
  • αλάτι
  • πιπέρι

Διαδικασία συνταγής

  1. Ετοιμάζουμε σε κατσαρόλα τον κιμά. Σοτάρουμε στο ελαιόλαδο το κρεμμύδι, το καρότο και το σκόρδο μέχρι να γυαλίσουν, όχι να πάρουν χρώμα. Προσθέτουμε τον κιμά και τον σοτάρουμε μέχρι να πάρει ελαφρύ χρώμα, για περίπου 10 λεπτά. Προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά για τη σάλτσα κιμά. Αφού πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στο μέτριο και σιγοβράζουμε για 25 λεπτά. Προς το τέλος προσθέτουμε τον μαϊντανό και ανακατεύουμε.
  2. Παράλληλα, καθαρίζουμε τις μελιτζάνες από το κοτσάνι και τις κόβουμε κατά μήκος σε φέτες πάχους περίπου 1 εκατοστού. Τις βάζουμε σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα και τις αλείφουμε με ελαιόλαδο. Ψήνουμε στο γκριλ για μερικά λεπτά. Μόλις μαλακώσουν και πάρουν ελαφρύ χρώμα τις γυρνάμε και συνεχίζουμε το ψήσιμο μερικά λεπτά ακόμη. Συνεχίζουμε μέχρι να τελειώσουν όλες οι μελιτζάνες.
  3. Ετοιμάζουμε και τη σάλτσα μπεσαμέλ. Ζεσταίνουμε το γάλα να είναι χλιαρό, όχι να βράσει. Σε κατσαρόλα, σε μέτρια θερμοκρασία, βάζουμε το βούτυρο και μόλις λιώσει προσθέτουμε το αλεύρι κι ανακατεύουμε με σύρμα, ώστε να γίνει ομοιογενές το μείγμα (κάνουμε ένα ρου). Προσθέτουμε λίγο λίγο το γάλα, ανακατεύοντας διαρκώς μέχρι να δέσει η κρέμα μας. Προσθέτουμε το μοσχοκάρυδο, ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά. Μόλις κρυώσει λίγο, προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και τα αυγά και ανακατεύουμε με γρήγορες κινήσεις, πάντα με το σύρμα.
  4. Βουτυρώνουμε ένα πυρίμαχο ταψί, απλώνουμε μια στρώση μελιτζάνες και πασπαλίζουμε με λίγο κεφαλοτύρι, λίγη ζάχαρη και λίγο αλάτι. Απλώνουμε τη μισή σάλτσα κιμά. Συνεχίζουμε με άλλη μια στρώση μελιτζάνες και τον υπόλοιπο κιμά. Περιχύνουμε από πάνω τη σάλτσα μπεσαμέλ, πασπαλίζουμε με κεφαλοτύρι και σκορπάμε σε όλο το ταψί κομματάκια φρέσκου βουτύρου. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 °C, για περίπου 45 με 50 λεπτά, μέχρι να ροδίσει ο μουσακάς από πάνω.
  5. Τον αφήνουμε λίγο να κρυώσει, κόβουμε σε μερίδες και σερβίρουμε.

Διαβάστε περισσότερες συνταγές στο cooklos.gr

Αργυρώ Μπαρμπαρίγου: Αυτά είναι τα λάθη που κάνεις στην κουζίνα σου!
Συνταγή Σκαρμούτσου: Αβγά γεμιστά με τυρί κρέμα, μουστάρδα και ζαμπόν καπνιστό
Σαντιγί: Το μυστικό της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου για την φτιάξετε σε 2 λεπτά χωρίς μίξερ
Άκης Πετρετζίκης: Η συνταγή του για εύκολο κέικ καρότου
Αγιορείτικη συνταγή για το πιο ελαφρύ γλυκό με ψητά μήλα
Αργυρώ Μπαρμπαρίγου: Παστίτσιο στο τηγάνι