
ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Νηστίσιμοι κουραμπιέδες με λάδι, χωρίς αυγό και βούτυρο αλλά τραγανοί κι αφράτοι. Ιδανικοί για νηστεία!
Υλικά
2 φλ. ζάχαρη
1/2 φλ. λευκό ξηρό κρασί
1/4 φλ. κονιάκ
1/4 φλ. λικέρ μαστίχα
3 φλ. ηλιέλαιο (ή μισό μισό με λιωμένη φυτίνη)
1 κ.γλ. σόδα μαγειρικής
2-3 πρέζες μοσχοκάρυδο
2 δάκρυα μαστίχας τριμμένα
1 πρέζα αλάτι
9 φλ. αλεύρι γ.ο.χ. (περίπου)
1 φλ. ψιλοκομμένο καβουρδισμένο αμύγδαλο
άχνη και βανίλια για το άχνισμα
λίγο ανθόνερο (προαιρετικά)
Για τους κουραμπιέδες με λάδι
Βάζουμε πρώτα στον κάδο του μίξερ ή σε ένα μπολ, τη ζάχαρη, το κρασί, το κονιάκ, το λικέρ, το λάδι, τη σόδα, το αλάτι, το μοσχοκάρυδο και την μαστίχα.
Για να μοσχοβολάνε οι κουραμπιέδες, αντί για κονιάκ μπορείτε να βάλετε ούζο.
Με το σύρμα ανακατεύουμε να διαλυθεί η ζάχαρη.
Προσθέτουμε το κοσκινισμένο αλεύρι, μέχρι να γίνει η ζύμη μαλακιά, εύπλαστη και αρκετά λαδερή.
Τέλος ρίχνουμε το αμύγδαλο κι απαλά ζυμώνουμε να το πάρει μέσα η ζύμη.
Μην παιδέψετε πολύ την ζύμη για να βγουν οι νηστίσιμοι κουραμπιέδες με λάδι τριφτοί και αφράτοι.
Αφήνουμε τη ζύμη σκεπασμένη για 30 λεπτά.
Μετά, παίρνουμε κομμάτια ζύμης όσο ένα καρύδι και πλάθουμε κουραμπιέδες.
Τους αραδιάζουμε σε λαμαρίνα. Δεν χρειάζεται λάδωμα η λαμαρίνα γιατί η ζύμη είναι αρκετά λαδερή.
Όταν πλάσουμε όλους τους νηστίσιμους κουραμπιέδες και τους βάλουμε σε λαμαρίνες, τους ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 160 με 170°C στον αέρα, για περίπου 30 λεπτά να φουσκώσουν και να ροδίσουν.
Κατά την διάρκεια του ψησίματος ανεβοκατεβάζουμε τις λαμαρίνες ώστε να ψηθούν ομοιόμορφα και να ροδίσουν καλά πάνω-κάτω και γύρω-γύρω.
Οι νηστίσιμοι κουραμπιέδες με λάδι, όταν ροδίσουν καλά, αρχίσουν και σκάνε στην επιφάνεια και μοσχομυρίζει η κουζίνα, τότε είναι έτοιμοι.
Αχνιστούς τους βγάζουμε στον πάγκο.
Αν σας αρέσει το ανθόνερο, ραντίζετε τους με λίγες σταγόνες έτσι όπως βγαίνουν καυτοί από τον φούρνο.
Αφήνουμε λίγο να κρυώσουν και τους αχνίζουμε με μπόλικη άχνη κοσκινισμένη μαζί με λίγη κανέλα.
Πηγή: argiro.gr
Ροή Ειδήσεων

01/02/2023 | 17:46
Μελέτης Ηλίας: Τα ωράρια των ηθοποιών είναι δύσκολα, για απόφοιτοι λυκείου δουλεύουμε πολύ
01/02/2023 | 17:33
Στην κηδεία του υποσμηναγού Μάριου – Μιχαήλ Τουρούτσικα αύριο ο Κυριάκος Μητσοτάκης
01/02/2023 | 17:10
ΕΛ. ΑΣ.: Δεν προέκυψε τίποτα μεμπτό από τον έλεγχο για τον γιο του Τάκη Θεοδωρικάκου

01/02/2023 | 16:43
Τατσόπουλος: Δύο ώρες περίμεναν οι αστυνομικοί, νόμιζα ότι ήταν για περιφρούρηση και αιφνιδιάστηκα
01/02/2023 | 16:39
Βασίλης Τσεκούρας για την περιπέτεια της υγείας του: «Αλλάζει όλη η κοσμοθεωρία σε ένα απόγευμα»
01/02/2023 | 16:24
Πτώση Φάντομ – Μητσοτάκης: «Την εθνική οδύνη κάνει ακόμη βαρύτερη η είδηση της απώλειας του Σμηναγού Ευστάθιου Τσιτλακίδη»
01/02/2023 | 16:07
Θανατηφόρο τροχαίο στην Παραμυθιά- Ηλικιωμένος έπαθε καρδιακό την ώρα που οδηγούσε και συγκρούστηκε με φορτηγό

31/01/2023 | 11:55
Ανδραβίδα -Πτώση F-4: «Είδα μια έκρηξη, φωτιά μέσα στη θάλασσα» είπε ο πιλότος του άλλου αεροσκάφους-Σε εξέλιξη οι έρευνες

30/01/2023 | 13:55
Σπύρος Πώρος: Ο γιος του υποψήφιου βουλευτή του ΠΑΣΟΚ είναι σε σχέση με την κόρη της Χάιντι Κλουμ
30/01/2023 | 15:17
Αργύρης Παπαργυρόπουλος για Δέσποινα Βανδή και Βασίλη Μπισμπίκη: «Έχω τις αντιρρήσεις μου… όταν έχεις και κάποια παιδιά μεγάλα»
31/01/2023 | 18:48
Η Μαρία Εκμετσιόγλου για τον χωρισμό της: «Ο πατέρας μου μού είπε ότι θα αυτοκτονήσει»

30/01/2023 | 11:48
Αθηνά Δρέττα στο TheCaller: «Αριστερά και Δεξιά δεν υπάρχουν πια παρά ως φαντάσματα του εαυτού τους»
30/01/2023 | 10:41
Μάνος Δασκαλάκης – Πρωινό: «Έκανε πρόταση και έδωσε δαχτυλίδι στη νέα του σύντροφο»- Διαψεύδει ο ίδιος
30/01/2023 | 13:48
Οι πρώτες εικόνες από τα συντρίμμια του F-4 που έπεσε ανοιχτά της Ανδραβίδας – Αγνοούνται οι δύο χειριστές

30/01/2023 | 14:13