Αθήνα

 

32 oC

ελαφρές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Σασμός επόμενα επεισόδια: Αυτό είναι το τέλος του Αστέρη στη σειρά- To τέλος για Αργυρώ και Σταύρο

ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Ντολμαδάκια γιαλαντζί: Η τέλεια συνταγή της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου

Σας αρέσουν τα ντολμαδάκια; Τότε αυτή η συνταγή της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου θα σας ξετρελάνει!

Δείτε επίσης

Γαλακτομπούρεκο από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου – Όλα τα μυστικά για την τέλεια συνταγή

Υλικά:

Για τα ντολμαδάκια
80 αμπελόφυλλα (400γρ.)
2 φλ. ρύζι καρολίνα
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
2 ματσ. φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
1 φλ. ελαιόλαδο
1/2 ματσ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
1/2 ματσ. άνηθο ψιλοκομμένο
1/2 ματσ. δυόσμο ψιλοκομμένο
1 λεμόνι
1 ντομάτα τριμμένη
Αλάτι
Πιπέρι φρεσκοτριμμένο


Για τη σως γιαουρτιού
200 γρ. στραγγιστό γιαούρτι
1/2 λεμόνι (χυμό)
3 κ.σ. ελαιόλαδο
3 κ.σ. κρύο νερό
1 κ.σ. άνηθο ψιλοκομμένο
1 κ.σ. δυόσμο ψιλοκομμένο
Αλάτι

Για τα ντολμαδάκια γιαλατζί
Μουσκεύουμε τα πρώτα το ρύζι σε μπολ με νερό για 1 ώρα.

Έπειτα, το βάζουμε σε σουρωτήρι και το ξεπλένουμε κάτω από τρεχούμενο νερό να φύγει το άμυλο.

Το στραγγίζουμε καλά.

Βάζουμε το ρύζι σε ένα μπολ.

Στύβουμε 1 λεμόνι στο ρύζι για τα ντολμαδάκια γιαλαντζί και ανακατεύουμε.

Ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο και σοτάρουμε σε χαμηλή φωτιά τα ξερά κρεμμύδια και τα φρέσκα κρεμμυδάκια για 3 με 4 λεπτά.

Προσθέτουμε στη συνταγή για ντολμαδάκια το ρύζι και ανακατεύουμε καλά, να λαδωθεί.

Προσθέτουμε 2 φλ. νερό και σιγοβράζουμε για 6 με 7 λεπτά, μέχρι το ρύζι να πιει τα υγρά του.

Ρίχνουμε το αλάτι και το πιπέρι και το πασπαλίζουμε με τα μυρωδικά.

Τρίβουμε την ντομάτα μέσα στη γέμιση και την ανακατεύουμε καλά, αφήνουμε λίγο τη γέμιση να κρυώσει.

Για τα αμπελόφυλλα
Στο μεταξύ, ζεματάμε τα αμπελόφυλλα για λίγα λεπτά και τα βάζουμε σε μπολ με κρύο νερό.

Τα στραγγίζουμε.

Αφαιρούμε τυχόν χοντρά νεύρα στην άκρη του κληματόφυλλου.

Για το τύλιγμα
Παίρνουμε ένα αμπελόφυλλο στην παλάμη μας, με τα νεύρα προς τα πάνω, να τα βλέπουμε, βάζουμε μία κουταλιά γέμιση, κλείνουμε τα δύο πλαϊνά και έπειτα τυλίγουμε σε ρολό.

Ομοίως φτιάχνουμε και τα υπόλοιπα.

Για το μαγείρεμα
Στρώνουμε τον πάτο από μία κατσαρόλα με αμπελόφυλλα.

Τοποθετούμε ανάμεσα κοτσάνια από τα μυρωδικά που βάλαμε στη γέμιση.

Τα τοποθετούμε σειρά-σειρά στην κατσαρόλα, με την ένωση προς τα κάτω και κοντά-κοντά το ένα με το άλλο.

Περιχύνουμε τα ντολμαδάκια γιαλατζί με το υπόλοιπο λάδι και σκεπάζουμε με ένα πιάτο για να μην ξετυλιχτούν κατά το βράσιμο.

Πάνω στο πιάτο ακουμπάμε ένα βάρος.

Περιχύνουμε με νερό, ίσα να τα σκεπάσει.

Σιγοβράζουμε τα ντολμαδάκια γιαλατζί μέχρι να σωθεί το νερό και να μείνουν τα ντολμαδάκια από την Αργυρώ σχεδόν με το λάδι τους, για περίπου 20 λεπτά.

Τα αφήνουμε στην κατσαρόλα για 10 λεπτά εκτός φωτιάς και μετά σερβίρουμε.

Για το σερβίρισμα
Σερβίρονται σκέτα σε θερμοκρασία δωματίου με λίγο λεμόνι.

Προαιρετικά τα ντολμαδάκια γιαλαντζί, σερβίρονται κρύα με σως γιαουρτιού.

Για τη σως γιαουρτιού
Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ και τα χτυπάμε με σύρμα ή με πιρούνι για λίγα λεπτά, να γίνουν μία ρευστή σως.

Περιχύνουμε τα ντολμαδάκια.

Μυστικά
Ξεπλένουμε το ρύζι για να φύγει το άμυλο και να παραμείνει σπυρωτό. Εκτός από καρολίνα, μπορείτε να βάλετε και ρύζι νυχάκι.

Το λεμόνι και η ντομάτα εκτός από γεύση κρατούν το ρύζι σπυρωτό.

Σιγανό μαγείρεμα για τέλειο αποτέλεσμα.

Τα μπόλικα μυρωδικά, καθώς και τα κρεμμύδια (φρέσκα και ξερά), δίνουν απίστευτη γεύση.

Αφού τα βγάλουμε από τη φωτιά τα αφήνουμε να κρυώσουν, να τραβήξουν τα υγρά τους και να χυλώσει το ρύζι. Κρύα ή σε θερμοκρασία δωματίου είναι υπέροχα.

Φροντίστε τα αμπελόφυλλα που θα χρησιμοποιήσετε, να είναι τρυφερά με απαλή σχεδόν μεταξένια υφή.

Τα φρέσκα αμπελόφυλλα χρειάζονται ελάχιστο ζεμάτισμα.

Επίσης πριν τα χρησιμοποιήσετε σιγουρευτείτε ότι δεν είναι ραντισμένα.

Πηγή: argiro.gr

Ροή Ειδήσεων

29/06/2022 | 16:00

Όθωνας Παπαδόπουλος για Σκορδά – Λιάγκα: Ώρες ώρες τους αντιπαθώ πολύ

29/06/2022 | 15:43

Ο Φαήλος Κρανιδιώτης «φωτογραφίζει» την Φαίη Σκορδά: «Ας κλείσουν πρώτα τα πόδια τους…»

29/06/2022 | 15:25

Μητσοτάκης στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ: Οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας να εφαρμόζονται… απ’ όλους

29/06/2022 | 15:12

Η συγκινητική ομιλία του Παπανδρέου για τον Πετσάλνικο: Ήταν φίλος και σύντροφος- Πάντα συνεπής με τις αρχές και τις αξίες του

29/06/2022 | 14:59

Τζεφ Μοντάνα: «Δεν υπάρχει σκευωρία κατά του Λιγνάδη – Έβαζε τους μηνυτές… να σφουγγαρίζουν τα πατώματα»

29/06/2022 | 14:55

Ξέσπασε ο Ουγγαρέζος για αποτελέσματα Πανελληνίων! «Πώς να γράψουν όταν ακούνε για εύκολα λεφτά; Δεν θέλουν να σπουδάσουν»

29/06/2022 | 14:50

Ιωάννα Μαλέσκου: Συγκινημένη αποχαιρετά τους συνεργάτες της – «Την έχω πάρει την απόφασή μου»

29/06/2022 | 14:49

Κατέρρευσε η Μοιραράκη στην κηδεία του Κοντούλη- H συγκλονιστική στιγμή που τον φιλά για τελευταία φορά

29/06/2022 | 14:40

Σχιστό: Αναζωπύρωση της πυρκαγιάς – Νέος συναγερμός στην Πυροσβεστική

29/06/2022 | 14:37

NASA: Eκτόξευσε το μικροσκοπικό σκάφος CAPSTONE με προορισμό τη Σελήνη

29/06/2022 | 14:37

Σύνοδος ΝΑΤΟ: Καμία αναφορά Ερντογάν σε νησιά και Αιγαίο – Σε λίγη ώρα μιλάει ο πρωθυπουργός

29/06/2022 | 14:37

Πάτρα 3 παιδιά: «Θα αποδείξουμε ότι η σπιτονοικοκυρά Ευγενία Κούτρα δεν έφυγε από παθολογικά αίτια», λέει ο δικηγόρος των συγγενών της

29/06/2022 | 14:25

Κωνσταντίνος Τζούμας: Το τελευταίο αντίο στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών – Ποιοι ήταν εκεί

29/06/2022 | 14:18

Υπεγράφη η νέα Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας – ΓΣΕΕ: Σε ισχύ οι κορυφαίες κατακτήσεις των εργαζομένων

29/06/2022 | 14:09

Τι είναι σημαντικό σε ένα φίλτρο λαδιού;
Πιπεριές γεμιστές με τυρί- Η απίθανη συνταγή της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου
Καταπληκτική συνταγή για κεφτεδάκια κοτόπουλο από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου
Σαρδέλες στο φούρνο με πατάτες
Νόστιμη και γρήγορη ομελέτα με κολοκυθάκια από την Αργυρώ Μπαρπαρίγου
Ετοιμάστε πεντανόστιμη καλοκαιρινή τάρτα με ωμά λαχανικά 
Γαλατόπιτα: H απόλυτη συνταγή από τον Άκη Πετρετζίκη