
ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Υλικά για 6 άτομα
12 μέτριες κόκκινες σφικτές ντομάτες
6 κουτ γλυκού ζάχαρη
½ κιλό κρεμμύδια λεπτοκομμένα
2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες στο μίξερ μαζί με λίγο αλάτι
6 κουτ σούπας μαϊντανό
150 γραμ γαλέτα
1 ½ φλιτζ τσαγιού ελαιόλαδο
1 κουτ σούπας ρίγανη
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Πλένετε καλά τις ντομάτες σας και τις σκουπίζετε. Τις κόβετε στη μέση και τις απλώνετε σε ένα ταψί.
Τις πασπαλίζετε με μισή κουταλιά ζάχαρη τη κάθε μια, τις αλατίζετε ελαφρά και τις πιπερώνετε. Τις αφήνετε να περιμένουν.
Πρέπει να προσέξετε τα κρεμμύδια σας να είναι πολύ λεπτοκομμένα. Τα ρίχνετε σε ένα μπολ. Ρίχνετε μέσα το λιωμένο σκόρδο και ανακατεύετε καλά να σκορπιστεί. Ρίχνετε το ψιλοκομμένο μαϊντανό και τη μισή γαλέτα.
Ανακατεύετε πάρα πολύ καλά και μοιράζετε το μείγμα κρεμμυδιού πάνω στις κομμένες ντομάτες. Περιχύνετε τις ντομάτες με το ελαιόλαδο με τη βοήθεια ενός κουταλιού της σούπας.
Πασπαλίζετε με λίγη ρίγανη. Τέλος πασπαλίζετε τις ντομάτες με την υπόλοιπη γαλέτα.
Σκεπάζετε το ταψί με αλουμινόχαρτο και το ψήνετε στους 150ο για 1 ½ ώρα. Το ξεσκεπάζετε και ανεβάζετε τη θερμοκρασία στους 170ο και ψήνετε για άλλα 10-15 λεπτά.
Σερβίρετε τις ντομάτες σε πιατέλα. Τρώγονται και ζεστές και σε θερμοκρασία δωματίου.
Tips 1. Οι ντομάτες προβενσάλ μπορούν να γίνουν ένα ελαφρύ κυρίως πιάτο με συνοδεία λίγο τυρί. 2. Μπορούν να συνοδεύσουν μια άσπρη μακαρονάδα πασπαλισμένη με μπόλικο τυρί. 3. Είναι εξαιρετική γαρνιτούρα για ψητό κρέας ή ψάρι. 4. Μπορούν να φυλαχθούν για αρκετές μέρες στο ψυγείο και να συνοδεύουν τα καθημερινά σας φαγητά.
Πηγή: www.eliasmamalakis.gr