Αθήνα

24 oC

αίθριος καιρός

3 νηστίσιμα φαγητά συν 1 νηστίσιμο γλυκό για να την… παλέψετε Μεγάλη Εβδομάδα!

Νηστεύετε και δεν ξέρετε τι να μαγειρέψετε; Κι όμως υπάρχουν εύκολες και νόστιμες συνταγές  για να απολαύσετε τη Μεγάλη Εβδομάδα.

Δείτε τις τέσσερις προτάσεις για γλυκά και φαγητά του ediva.gr :

Ρεβίθια με πολύχρωμες πιπεριές στον φούρνο

Μέρες Σαρακοστής και τα μαγειρέματα στο σπίτι γίνονται πιο υγιεινά, πιο θρεπτικά και πιο δημιουργικά. Τι εννοώ λέγοντας πιο δημιουργικά; Ε, όσο να πεις όταν το κρέας λείπει από την διατροφή, σκέφτεσαι πως να κάνεις μερικά “βαρετά” και άνοστα υλικά πιο ενδιαφέροντα. Έτσι, λοιπόν, αποφάσισα να πειραματιστώ με τα ρεβίθια.  Είχα ακούσει για μια συνταγή για ρεβίθια στον φούρνο με χρωματιστές πιπεριές, οπότε και είπα ευκαιρία είναι.

Μούλιασα τα ρεβίθια από χθες το βράδυ σε μπόλικο νερό και καταπιάστηκα σήμερα να τα ετοιμάσω. Ένα έχω να σου πω! Η συνταγή μπορεί να σου ακούγεται μπελαλίδικη και να απαιτεί πολύ χρόνο, αλλά μέσα σε 15 λεπτά έχεις το φαγητό έτοιμο για φούρνο. Την περισσότερη ώρα παίρνει το ψήσιμο. Τέρμα, τα λόγια και καιρός να ξεκινήσουμε να μαγειρεύουμε! Δες επίσης την εύκολη και γρήγορη συνταγή για πρασόρυζο!

Τα υλικά που θα χρειαστείς:

400γρ. ρεβίθια μουλιασμένα από το προηγούμενο βράδυ σε μπόλικο νερό
2 πιπεριές πράσινες
2 πιπεριές κόκκινες
1 πιπεριά κίτρινη
1 μεγάλο κρεμμύδι ξερό
2 σκελίδες σκόρδο
300γρ. ντομάτα χωρίς τη φλούδα
1 κλωνάρι δεντρολίβανο
1 φύλλο δάφνης
λίγο μπαχάρι
2/3 κούπας ελαιόλαδο
1/2 κ.γ ζάχαρη
αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση:

Όπως σου είπα από βραδύς, σε ένα μπολ με νερό βάλε τα ρεβίθια μαζί το μπαχάρι και τη δάφνη. Βράσε τα την επόμενη μέρα μέχρι να μαλακώσουν και μετά στράγγιξε τα και κράτα το νερό που έχει αρωματιστεί. Το μπαχάρι και τη δάφνη μπορείς να τα πετάξεις. Αν δεν σου αρέσει η δάφνη, μπορείς να μην τη βάλεις και καθόλου.

Σε ένα τηγάνι ρίξε το λάδι και μέχρι να κάψει ψιλόκοψε το κρεμμύδι και λιώσε τις σκελίδες από το σκόρδο. Ρίξτα μέσα στο τηγάνι και σόταρε τα. Στο μεταξύ κόψε τις πιπεριές και ρίξτες και αυτές στο τηγάνι για να μαλακώσουν. Αφού μαλακώσουν, ρίξε τις ντομάτες, τη ζάχαρη, το αλάτι και το πιπέρι. Χαμήλωσε τη φωτιά και σιγόβρασε μέχρι να πήξει η σάλτσα.

Προθέρμανε τον φούρνο στους 180 στον αέρα και σε ένα ταψί ή ένα πυρέξ ή ένα πήλινο στρώσε τα ρεβίθια και ρίξε από πάνω τη σάλτσα με τις πιπεριές. Ανακάτεψε για να απλωθούν καλά όλα τα υλικά στο ταψί και ρίξε λίγο από το ζουμί που κράτησες από τα ρεβίθια (περίπου μισή με μία κούπα). Ψήσε για 35 λεπτά μέχρι να αποκτήσει το φαγητό μια ωραία κρούστα από πάνω. Αν δεις ότι σώνεται από υγρά, πρόσθεσε λίγο ακόμα ζουμί από τα ρεβίθια ή απλό νεράκι. Τα ρεβίθια με τις χρωματιστές πιπεριές είναι έτοιμες. Σέρβιρε με λίγο φρέσκο μαϊντανό από πάνω!

Bonus Tips:

Άμα δεν τρως το σκόρδο, μπορείς να μην το βάλεις. Επίσης του πάει πάρα πολύ το καρότο. Αν αποφασίσεις να βάλεις, τότε κόψτο σε ροδέλες και σόταρε το μαζί με το κρεμμύδι και τις πιπεριές για να μπορέσεις να μαλακώσει. Τέλος, εμένα μου αρέσει αφού το βγάλω από τον φούρνο να το ανακατεύω με ένα κουτάλι και έπειτα να το σερβίρω σε μπολάκι με μπόλικο λεμόνι, λίγο φρέσκο ελαιόλαδο και μαϊντανό. Βγαίνει μούρλια!

Μυδοπίλαφο με πλιγούρι εύκολο και νηστίσιμο!

Σίγουρα θα έχεις ακούσει μέχρι τώρα πως τα Ω-3 λιπαρά που βρίσκονται στα ψάρια και τα θαλασσινάέχουν πολλά πλεονεκτήματα στην ανθρώπινη υγεία. Η νηστεία της Σαρακοστής είναι μία καλή ευκαιρία να τραφούμε υγιεινά και να φορτώσουμε τον οργανισμό μας με τέτοια λιπαρά. Αν κι εσύ λατρεύεις τα μύδια, η εύκολη συνταγή για μυδοπίλαφο με πλιγούρι θα σε ξετρελάνει!

Η συνταγή αυτή προέκυψε μιας από τις ημέρες που λίγο η κούραση, λίγο το κρύο, λίγο η βαρεμάρα, με έκαναν να μην πάω στο σούπερ μάρκετ. Τι έκανα; Αναγκάστηκα να μαγειρέψω μόνο με ό,τι είχα στο σπίτι. Ευτυχώς όμως γιατί το μυδοπίλαφο με πλιγούρι το λάτρεψα!

Ανεξάρτητα αν νηστεύεις ή όχι το σώμα σου θα σε ευγνωμονεί γι αυτή την έξτρα δόση Ω-3 που θα του χαρίσεις. Δες επίσης  8 νηστίσιμα μεζεδάκια για τσίπουρο!

Τα υλικά που θα χρειαστείς:

500 γρ. κατεψυγμένα μύδια
200 γρ. πλιγούρι
ελαιόλαδο
1 φρέσκο κρεμμύδι
1 κόκκινη πιπεριά
1 πράσινη πιπεριά
1 ώριμη ντομάτα
1/2 κ.γ. ζάχαρη ή γλυκαντικό
1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
αλάτι
πιπέρι
μπούκοβο
μαϊντανό
70 γρ. κορινθιακή σταφίδα (προαιρετικά)
70 γρ. κάσιους (προαιρετικά)
Εκτέλεση

Βήμα 1

Αφού πλύνεις καλά και ψιλοκόψεις τα λαχανικά, βάζεις σε μία κατσαρόλα αρκετό ελαιόλαδο έτσι ώστε να καλύψει τον πάτο της. Είναι πολύ σημαντικό για να μην σου κολλήσουν τα λαχανικά.  Μόλις κάψει το ελαιόλαδο ρίξε μέσα τα λαχανικά σου και σόταρε για 4-5 λεπτά σε μέτρια φωτιά.

Βήμα 2

Μόλις δεις πως τα λαχανικά έχουν τσιγαριστεί, προσθέτεις το πλιγούρι και σοτάρεις για 1 λεπτό ανακατεύοντας συνεχώς. Στη συνέχεια προσθέτεις και τα μύδια και ανακατεύεις για 1 ακόμη λεπτό. Αν δεις πως σου κολλάει το πλιγούρι ή αργότερα τα μύδια χαμήλωσε τη φωτιά σου ή σόταρε τα για λιγότερο χρόνο. Δες επίσης την Αγιορείτικη συνταγή για σουπιές στιφάδο!

Βήμα 3

Βάζεις στο μούλτι μία ζουμερή ντομάτα και προσθέτεις τον ζωμό της στην κατσαρόλα μαζί με τα υπόλοιπα υλικά. Προσθέτεις επίσης τον πελτέ, μισό λίτρο νερό και λίγη ζάχαρη ή κάποιο άλλο γλυκαντικό. Η ζάχαρη είναι απαραίτητη για να ισοσταθμίσει λίγο την οξύτητα της ντομάτας και να μη μας βγει ξινή η σάλτσα. Καλό είναι όμως να την προσθέσεις σιγά σιγά και να δοκιμάζεις έτσι ώστε να μη σου βγει γλυκό το φαγητό (ναι, το έχω πάθει!).

Βήμα 4

Προσθέτω αλάτι, πιπέρι και λίγο ελαιόλαδο για να δέσει η σάλτσα μου. Χαμηλώνω τη θερμοκρασία και μαγειρεύω μέχρι να τραβήξει τα υγρά ή ανάλογα τις οδηγίες που θα βρω στη συσκευασία του πλιγουριού.

Βήμα 5

Πριν πιει όλα του τα υγρά προσθέτω τις σταφίδες και τα κάσιους για να δώσω στο φαγητό μια διαφορετική πινελιά. Αν δεν είναι του γούστου σας και προτιμάτε πιο παραδοσιακές γεύσεις μπορείτε να τα παραλείψετε.

Βήμα 6

Σερβίρω το μυδοπίλαφο μου και πασπαλίζω με μαϊντανό. Μην ξεχάσεις να δοκιμάσεις και τη νηστίσιμη συνταγή για γεμιστά καλαμαράκια με ρύζι!

Συμβουλές:

Αν σου αρέσουν τα καυτερά φαγητά, πρόσθεσε 1 με 2 μικρά καυτερά τσίλι στο φαγητό. Η αντίθεση της σταφίδας με το καυτερό είναι το κάτι άλλο! Αν ο βασιλικός σου κατάφερε να επιβιώσει στο χειμωνιάτικο κρύο ή αν έχεις αποξηραμένο, μπορείς να τον προσθέσεις αντί για μαϊντανό. Το καταπληκτικό του άρωμα ταιριάζει και σε αυτό το φαγητό! Επίσης, στο εμπόριο θα βρεις πλιγούρι με αποξηραμένα λαχανικά ή μανιτάρια το οποίο θα προσδώσει έξτρα γεύση στο πιάτο αυτό.

Το πρασόρυζο είναι από τα φαγητά που μικρή δεν τα έτρωγα καθόλου. Μετά όμως, όταν ξεκίνησα να μαγειρεύω και να είμαι πιο ανοιχτή στις διαφορετικές γεύσεις , το λάτρεψα! Είναι από τα φαγητά που είναι πανεύκολα, απαιτούν λίγο χρόνο για να τα ετοιμάσεις και είναι και ό,τι πρέπει άμα νηστεύεις. Μπορείς να το κάνεις είτε κοκκινιστό, είτε λεμονάτο.

Πανεύκολη συνταγή για πρασόρυζο λέει το μενού για σήμερα και πάμε γρήγορα να δούμε τα υλικά. Ακολούθησε βήμα βήμα την συνταγή και σου υπόσχομαι πως θα σου βγει λουκούμι στη γεύση. Δες ακόμα και την πεντανόστιμη συνταγή για αγιορείτικες σουπιές στιφάδο!

Πρασόρυζο 

Τα υλικά που θα χρειαστείς:

1/4φλ. ελαιόλαδο
7-8 μέτρια πράσα
2φλ. ρύζι Καρολίνα
2 φρέσκα κρεμμυδάκια
1 ξερό κρεμμύδι
5φλ. ζεστό νερό
χυμό 1 λεμονιού
αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση:

Αφού πλύνεις το πράσο, χώρισε το πράσινο από το λευκό του μέρος. Κόψε το λευκό μέρος σε χοντρές φέτες και ρίξτες σε ένα βαθύ τηγάνι ή μια κατσαρόλα μαζί με 1/4φλ. νερό. Άφησε το πράσο να αχνίσει, μέχρι να μαλακώσει και να πιει τα υγρά του. Μην πετάξεις το πράσινο μέρος από τα πράσα, θα το χρειαστείς.

Σε μια κατσαρόλα ρίξε 1/4φλ. ελαιόλαδο. Ψιλόκοψε το ξερό κρεμμύδι και ρίξτο στο λάδι να σοταριστεί. Σε μέτρια φωτιά ρίξε το πράσο μέσα στο κρεμμύδι και άφησα να τα μαγειρεύονται μέχρι να γίνουν διάφανα και να βγάλουν όλη τους τη γλύκα. Σε αυτό το σημείο πρόσθεσε και το λευκό μέρος από τα φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένο. Σόταρε τα και αυτά για 1-2 λεπτά.

 

Αφού τα έχεις σοτάρει όλα ρίξε το ρύζι και άφησε το να τραβήξει λίγο λάδι. Μόλις λαδωθεί το ρύζι, ρίξε και το υπόλοιπο ζεστό νερό. Όσο βράζει το φαγητό ανακάτευε που και που προσεκτικά για να μην λιώσουν τα πράσα.Αφού πάρει βράση το πρασόρυζο, χαμήλωσε τη φωτιά, ίσα ίσα να κοχλάζει το πρασόρυζο. Ρίξε αλάτι και πιπέρι και άφησε το να σιγομαγειρεύεται για 17 λεπτά.

Γύρω στα 15 λεπτά, ρίξε το χυμό από το λεμόνι, τα πράσινα φύλλα από το φρέσκο κρεμμύδι, λίγα από τα πράσινα φύλλα των πράσων και 2-3 κουταλιές της σούπας λάδι. Ανακάτεψε, απόσυρε το πρασόρυζο από τη φωτιά και άστο να σταθεί για άλλα 10 λεπτά, ώστε να τραβήξει τα υγρά που χρειάζεται. Το σπανακόρυζο μας είναι πανέτοιμο!

Άμα θέλεις να το κάνεις κόκκινο το πρασόρυζο, απλά πρόσθεσε και λίγη σάλτσα ντομάτας στην συνταγή που σου έδωσα. Επίσης μπορείς αν θέλεις να προσθέσεις και τριμμένο καρότο για έξτρα γεύση. Τέλος αν σου αρέσουν τα πιο καυτερά φαγητά, ρίξε λίγο μπούκοβο μαζί με το αλάτι και το πιπέρι!

Και επειδή στη νηστεία θα επιθυμήσετε και το γλυκό σας. Δείτε την πιο εύκολη συνταγή για νηστίσιμο brownie. 

Βrownie με ταχίνι!

Η νηστεία είναι μια περίοδος της ζωής μας, όπου δεν θέλουμε να στερηθούμε γεύσεις και ποικιλία φαγητών. Ιδιαίτερα για τους λάτρεις της σοκολάτας, το νηστίσιμο brownie με ταχίνι, είναι μια υγιεινή, πεντανόστιμη ιδέα για να κατευνάσεις την επιθυμία σου για γλυκό αλλά και να εντυπωσιάσεις τους καλεσμένους σου.

Το ταχίνι σε συνδυασμό με τη σοκολάτα και το χυμό πορτοκάλι, δημιουργούν μια πανδαισία γεύσεων και μια μοναδική ένταση στη γεύση που σε καθηλώνει. Η συνταγή αυτή μπορεί να γίνει με μια παραλλαγή στο ταχίνι με το φυστικοβούτυρο.

Υλικά:

150 γραμμ. αλεύρι γ.ο.χ. κοσκινισμένο
150 γραμμ. ταχίνι
200 γραμμ. σοκολάτα κουβερτούρα
150 ml χυμό πορτοκάλι
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
40 ml. κονιάκ
150 γραμμ. ζάχαρη
1/2 κουταλ. γλ. μπέικιν
1/2 κουταλ. γλ. κανέλα
1/2 κούπα καρύδια ή φιστίκια ψιλοκομμένα (προαιρετικά)

Πως το κάνεις:

Προθερμαίνω τον φούρνο στους 180 βαθμούς. Έπειτα λιώνω την κουβερτούρα σε μπεν μαρί. Μόλις λιώσει, ρίχνω το ταχίνι μέσα και ανακατεύω καλά. Προσθέτω το χυμό πορτοκάλι, το ξύσμα, το κονιάκ και ανακατεύω.

Έπειτα ρίχνω σιγά σιγά το κοσκινισμένο αλεύρι με το μπέικιν και τη ζάχαρη και ανακατεύω με μια σπάτουλα με απαλές κυκλικές κινήσεις.

Προσθέτω τα καρύδια ή τα φιστίκια μου και αδειάζω σε ένα ταψί (20-22 εκατοστών), στρωμένο με λαδόκολλα. Ψήνω για 20-24 λεπτά στους 180 βαθμούς. Μόλις κρυώσει μπορώ να πασπαλίσω με κακάο σκόνη ή ζάχαρη άχνη.

Το νηστίσιμο brownie με ταχίνι (ή φυστικοβούτυρο), είναι ένα μοναδικό επιδόρπιο, υγιεινό, νηστίσιμο και απόλυτα γευστικό. Μπορείς να το προσφέρεις σε καλεσμένους σου ή να το απολαύσει όλη η οικογένεια χωρίς τύψεις. Καλή επιτυχία!

Πηγή: ediva.gr

Send this to a friend