Αθήνα

 

18 oC

σποραδικές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε... fast-forward!

tzolakis olympiacos 190424
Ο Τζολάκης αποκρούει και Τούρκος οπαδός κλωτσάει ό,τι βρίσκει μπροστά του – Δείτε βίντεο

ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Ο Άκης Πετρετζίκης σου δείχνει πως να φτιάξεις τα καλύτερα ντολμαδάκια που έχεις φάει ποτέ!

Αν έχουμε δικά μας αμπελόφυλλα σε άλμη, κατεψυγμένα ή σε κονσέρβα, τα βγάζουμε από το βάζο ή τη σακούλα, τα βάζουμε σε σουρωτήρι, τα ξεπλένουμε με κρύο νερό και τα αφήνουμε να στραγγίσουν καλά.

Μέθοδος Εκτέλεσης

Αν έχουμε φρέσκα αμπελόφυλλα, τα ζεματάμε για 2-3 λεπτά σε βραστό, αλατισμένο νερό, κι έπειτα τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα σε ένα μπολ με κρύο νερό. Όταν τα ζεματίσουμε όλα, τα στραγγίζουμε σε ένα σουρωτήρι και αφαιρούμε με ένα κοφτερό μαχαιράκι τα κοτσάνια και τυχόν χοντρά νεύρα που μπορεί να έχουν κάποια από τα φύλλα μας.

Για τη γέμιση

Σε μια κατσαρόλα με καπάκι, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, βάζουμε το φρέσκο κρεμμύδι, το κρεμμύδι και το σκόρδο μαζί με το ½ ελαιόλαδο (125 ml).

Αφήνουμε για περίπου 10 λεπτά να καραμελώσουν-μαλακώσουν και να χάσουν τον όγκο τους.

Στη συνέχεια, ρίχνουμε μέσα το ρύζι και σοτάρουμε για 3-4 λεπτά.

Προσθέτουμε νερό στην κατσαρόλα, ανακατεύουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να σιγοβράζει για περίπου 5 λεπτά (θέλουμε το ρύζι να τραβήξει το νερό).

Όταν είναι έτοιμο, αφαιρούμε από τη φωτιά και το αφήνουμε να ξεκουραστεί-σταθεί για τουλάχιστον 10 λεπτά.
Στη συνέχεια, προσθέτουμε στην κατσαρόλα με το ρύζι, τον κόλιανδρο, τον άνηθο, τον δυόσμο, το ξύσμα από τα λάιμ, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε
Για τη συναρμολόγηση

Στρώνουμε τον πάτο μίας κατσαρόλας (22 εκ.) με 4-5 αμπελόφυλλα, (χρησιμοποιούμε τα σχισμένα και σπασμένα φύλλα), τις φέτες και τον χυμό των λεμονιών.

Παίρνουμε ένα-ένα τα αμπελόφυλλα, στην παλάμη μας ή σε ξύλο κοπής, (με τα νεύρα προς τα πάνω και τη γυαλιστερή πλευρά προς τα κάτω), βάζουμε στο κέντρο 1 κ.σ. γέμιση, διπλώνουμε τα πλαϊνά προς τα μέσα και κλείνουμε τυλίγοντας ρολαριστά τον ντολμά.

Τοποθετούμε τους ντολμάδες τον έναν δίπλα στον άλλο, στη σειρά, μέσα στην κατσαρόλα

Όταν στρώσουμε την πρώτη σειρά, συνεχίζουμε με τη δεύτερη και την τρίτη αν χρειαστεί, μέχρι να τους τελειώσουμε όλους.
Ρίχνουμε στην κατσαρόλα το υπόλοιπο ελαιόλαδο, καπακώνουμε- ακουμπάμε ένα πιάτο επάνω στους ντολμάδες, (για να μη μας διαλυθούν στο βράσιμο) και προσθέτουμε χλιαρό ή ζεστό νερό, μέχρι να σκεπαστούν όλοι καλά.
Σιγοβράζουμε για περίπου 40-50 λεπτά.

Όταν είναι έτοιμοι, τους αποσύρουμε από τη φωτιά και τους αφήνουμε να κρυώσουν λίγο, μέσα στην κατσαρόλα.
Για τη σως γιαουρτιού, ανακατεύουμε σε ένα μπολάκι το γιαούρτι, τον άνηθο, τον δυόσμο, το ελαιόλαδο και το πιπέρι.
Σερβίρουμε τα ντολμαδάκια, συνοδεύοντάς τα με τη σως γιαουρτιού.

*Xρόνος εκτέλεσης: 1 ώρα 30 λεπτά

Δείτε το σχετικό βίντεο:

Πηγή: akispetretziki.gr

Ροή Ειδήσεων

20240218 texniti noimosini 1800 e1708276248655

20/04/2024 | 13:10

Εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης αναγνωρίζει και ψηφιοποιεί ιστορικά βιβλία γραμμένα σε πολυτονικό

20/04/2024 | 13:04

Στον Άγιο Δημήτριο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, συνομίλησε με κατοίκους

20/04/2024 | 13:00

H Ευρυδίκη επιστρέφει στο Half Note Jazz Club για ένα μουσικό ταξίδι στις γειτονιές του Παρισιού
poyet 1

20/04/2024 | 12:55

Πογέτ: «Με την Ελλάδα αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει απολύτως τίποτα»

20/04/2024 | 12:50

Super League 2: Συνέχεια με τρεις αναμετρήσεις και «πάρτι» για τον Λεβαδειακό

20/04/2024 | 12:40

Παύλος Σταματόπουλος: Επέστρεψε στην εκπομπή μετά την απώλεια του πατέρα του
forologiki dilwsi

20/04/2024 | 12:30

Φορολογικές δηλώσεις: Αντίστροφη μέτρηση για την υποβολή τους

20/04/2024 | 12:20

Βουλή: Κατατέθηκε το νομοσχέδιο για το νέο δικαστικό χάρτη της χώρας – Την Τρίτη στην αρμόδια επιτροπή

20/04/2024 | 12:10

Το θηριώδες C-130J των ΗΠΑ στην Ελευσίνα για την άσκηση «Stolen Cerberus»
kavala arthrou

20/04/2024 | 12:06

Σε πλήρη εξέλιξη η επέλαση της κακοκαιρίας χωρίς μεγάλα προβλήματα – Κικίλιας: Μέχρι τώρα η προσπάθεια απέδωσε

20/04/2024 | 12:02

Κασσελάκης: Ένα ψηφοδέλτιο προοδευτικής αριστείας

20/04/2024 | 12:00

Η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα και η Χορωδία της ΕΡΤ σε μία συναυλία αφιερωμένη στο Θείο Πάθος
europa league

20/04/2024 | 11:50

Europa League: 425 γκολ, ένα κάθε 29 λεπτά

20/04/2024 | 11:40

Αποφασισμένοι για σύσταση Διεπαγγελματικής Γραβιέρας Κρήτης ΠΟΠ – Τι δηλώνει ο Λ. Αυγενάκης και εκπρόσωποι φορέων

20/04/2024 | 11:30

Παύλος Μαρινάκης: «Ο Στέφανος Κασσελάκης έχει πολλά κοινά χαρακτηριστικά με τον κ. Βελόπουλο»
fileto psari 190424
Συνταγή Αργυρώς Μπαρμπαρίγου: Φιλέτο ψάρι στο φούρνο με λαχανικά
rizoto 170424
Συνταγή Αργυρώς Μπαρμπαρίγου: Ριζότο με σπαράγγια
arakas lemonatos 160424
Συνταγή Αργυρώς Μπαρμπαρίγου: Αρακάς λεμονάτος
makaronia revythia 150424
Συνταγή Αργυρώς Μπαρμπαρίγου: Μακαρόνια με ρεβύθια και τόνο
samousades 120424
Συνταγή Αργυρώς Μπαρμπαρίγου: Σαμουσάδες
stifado 100424
Συνταγή Αργυρώς Μπαρμπαρίγου: Χταπόδι στιφάδο