Αθήνα

 

25 oC

αίθριος καιρός

Hottest

Ενημέρωση σε... fast-forward!

kokkalis 280324
Τα λόγια αγάπης του Πέτρου Κόκκαλη για τη Δήμητρα Ματσούκα

ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Πάσχα-Νηστεία: “Πειραγμένη” Σαρακοστιανή γαλατόπιτα για τις ημέρες τις νηστείας

Νηστίσιμη γαλατόπιτα με γάλα καρύδας αντί για αγελάδος νόστιμη και υγιεινή.

Δείτε επίσης

Πάσχα- Νηστεία: Εύκολα, υγιεινά και νηστίσιμα σοκολατάκια με ταχίνι και μέλι
Πασχαλινό τραπέζι: Φτιάξτε τα ευκολότερα Πασχαλινά κουλουράκια χωρίς προσθήκη ζάχαρης

Μία εύκολη, γρήγορη, νηστίσιμη και υγιεινή συνταγή, βασισμένη στην παραδοσιακή μαμαδίστικη συνταγή της αυθεντικής ελληνικής γαλατόπιτας. Ιδανική για εκείνους που αποφεύγουν τα ζωικά γάλατα, τις ημέρες της νηστείας, και όχι μόνο.

Υλικά

Μερίδες: 16-20

Ζαχαρούχο γάλα καρύδας

2 κουτιά γάλα καρύδας (σε τσίγκινο κουτί, όχι το ρόφημα αμυγδάλου που πωλείται σε χάρτινο κουτί)
 2/3 κούπας ζάχαρη

Γαλατόπιτα

500 γρ. φύλλο κρούστας
 170 γρ. αλατισμένη μαργαρίνη, λιωμένη σε χαμηλή φωτιά + λίγη ακόμα για το σκεύος
 2 κονσέρβες κρέμα καρύδας (προσοχή, είναι διαφορετικό υλικό από το γάλα καρύδας – αφήνουμε τη μία κονσέρβα στο ψυγείο από το προηγούμενο βράδυ)

Σερβίρισμα

Λίγη κανέλα σε σκόνη ανάμεικτοι ξηροί καρποί της αρεσκείας μας καβουρδισμένοι και ανάλατοι (π.χ. φιστίκια Αιγίνης, φουντούκια, αμύγδαλα κ.ά.)

Εκτέλεση

Ζαχαρούχο γάλα καρύδας

  • Σε μια κατσαρόλα ανακατεύουμε το γάλα καρύδας με τη ζάχαρη και τα ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να πάρουν μία βράση. Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία σε μέτρια προς χαμηλή και αφήνουμε το μείγμα να σιγοβράσει για 40 λεπτά, μέχρι το υγρό να μείνει το μισό, ανακατεύοντας τακτικά (κάθε 5 λεπτά). Στο τέλος πρέπει να πάρουμε γύρω στα 400 γρ.
  • Αποσύρουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει – όσο κρυώνει, τόσο πιο παχύρρευστο θα γίνεται. Μπορούμε να το διατηρήσουμε στο ψυγείο για 10 μέρες. Από αυτή τη συνταγή θα προκύψουν περίπου 400 γρ. ζαχαρούχο γάλα καρύδας, όσο χρειαζόμαστε. Το αφήνουμε στην άκρη.

Γαλατόπιτα

  • Ρυθμίζουμε τη σχάρα του φούρνου στη μεσαία θέση και προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C.
  • Αλείφουμε με λίγη λιωμένη μαργαρίνη το εσωτερικό ενός μέτριου ταψιού (28 x 38 εκ.), ιδανικά να είναι στις διαστάσεις των φύλλων κρούστας (αλλιώς, κόβουμε τα φύλλα στο μήκος του ταψιού μας).
  • Απλώνουμε κάθε φύλλο κρούστας σε λεία επιφάνεια και το σουρώνουμε, με τη μακριά πλευρά στραμμένη προς το μέρος μας, σε μια χαλαρή λωρίδα από πιέτες.
  • Μεταφέρουμε το φύλλο στο βουτυρωμένο ταψί. Επαναλαμβάνουμε με τα υπόλοιπα φύλλα, τακτοποιώντας τα το ένα δίπλα στο άλλο στο ταψί.
  • Αλείφουμε γενναιόδωρα με την υπόλοιπη λιωμένη μαργαρίνη τα φύλλα παντού, στις γωνίες και ανάμεσα στις πτυχώσεις.
  • Ψήνουμε για 20-25 λεπτά, μέχρι το φύλλο να αποκτήσει βαθύ χρυσαφένιο χρώμα.
  • Βγάζουμε την κονσέρβα με την κρέμα καρύδας από το ψυγείο με προσοχή, χωρίς να την ανακινήσουμε. Την ανοίγουμε και θα παρατηρήσουμε ότι το μείγμα μέσα έχει διαχωριστεί. Με προσοχή θα βγάλουμε από το κουτάκι μόνο την κρέμα καρύδας και όχι το νερό που βρίσκεται στον πάτο του κουτιού. Αδειάζουμε την κρέμα σε δοσομετρητή. Ανοίγουμε και το δεύτερο κουτάκι (που δεν είχαμε βάλει στο ψυγείο και δεν θα έχει διαχωριστεί) και αδειάζουμε στον δοσομετρητή όσο χρειάζεται ώστε να φτάσουμε συνολικά τα 500 ml. Ανακατεύουμε καλά.
  • Βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο και περιχύνουμε αμέσως την επιφάνεια με το ζαχαρούχο γάλα καρύδας και την κρέμα καρύδας.
  • Ξαναβάζουμε στον φούρνο και ψήνουμε για άλλα 5 έως 10 λεπτά, μέχρι τα φύλλα να απορροφήσουν το μεγαλύτερο μέρος του μείγματος γάλακτος και κρέμας καρύδας και οι άκρες του γλυκού να αρχίσουν να φουσκώνουν.
  • Ξεφουρνίζουμε, πασπαλίζουμε με την κανέλα και τους ξηρούς καρπούς και αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς.

Πηγή: gastronomos.gr

Ροή Ειδήσεων

screenshot 23

29/03/2024 | 14:55

Φαίη Σκορδά: «Εγώ δεν είμαι αφεντικό, σας έχω συνεργάτες»

29/03/2024 | 14:36

Ικανοποιημένος και ανακουφισμένος ο Μάνος Δασκαλάκης μετά τα ισόβια της Πισπιρίγκου – «Δικαίωση της μνήμης της Τζωρτζίνας»

29/03/2024 | 14:27

Αλέξης Γεωργούλης: Η πρώτη συνέντευξη μετά τις καταγγελίες – Τι αποκαλύπτει στη Δανάη Μπάρκα
screenshot 21

29/03/2024 | 14:23

Το επικό σαρδάμ στην ορκωμοσία Κασσελάκη: «Όλα τα στρέμματα είναι βλαμμένα»

29/03/2024 | 14:00

Ο Δημήτρης Κόκοτας υπεβλήθη σε αξονική εγκεφάλου: Σε λίγη ώρα θα προσπαθήσουν να τον “ξυπνήσουν” οι γιατροί

29/03/2024 | 13:51

Ρούλα Πισπιρίγκου: Η πρώτη αντίδρασή της μετά την εκφώνηση της απόφασης – «Έχω ήδη ασκήσει έφεση»
screenshot 18

29/03/2024 | 13:30

Σταμάτης Μαλέλης: Το χειρότερο που υπάρχει και μπορεί να ρίξει τους ανθρώπους στην κατάθλιψη είναι η ματαιοδοξία

29/03/2024 | 13:14

«Χαμός» με Πέτρο Τατσόπουλο-Ανδρέα Καραγιάννη στην Καινούργιου: «Με διακόπτει, σκ@σε» – «Βρίζεις την αγία φλόγα της Παναγίας. Είναι ντροπή»

29/03/2024 | 13:05

Κούγιας για Πισπιρίγκου: Πρόκειται για μεγάλη δικαστική πλάνη – Γιατί δεν ζητήσαμε ελαφρυντικά
screenshot 15

29/03/2024 | 12:33

Sin Boy: Άγριος ξυλοδαρμός ενώ έκανε live στο Instagram

29/03/2024 | 12:26

Ομόφωνα ισόβια η Ρούλα Πισπιρίγκου που κρίθηκε ομόφωνα ένοχη για την ανθρωποκτονία της Τζωρτζίνας

29/03/2024 | 12:23

Ελένη Μενεγάκη: Γενέθλια για την κόρη της, Μαρίνα Παντζοπούλου – Η τρυφερή φωτογραφία τους
screenshot 12

29/03/2024 | 12:08

Χρήστος Χατζηπαναγιώτης: «Βλέπω τη ζωή με άλλα μάτια» – Οι πρώτες δηλώσεις μετά τo έμφραγμα

29/03/2024 | 11:57

Κυριάκος Μητσοτάκης: Αυξάνεται στα 830 ευρώ ο κατώτατος μισθός από την 1η Απριλίου

29/03/2024 | 11:45

Το Jeep Compass 4xe Business είναι ετοιμοπαράδοτο
gigantes gastra 270324
Συνταγή Αργυρώς Μπαρμπαρίγου: Γίγαντες στη γάστρα
mpakaliaros 220324
Συνταγή Αργυρώς Μπαρμπαρίγου: Μπακαλιάρος με κουρκούτι
cake sokolata 200324
Συνταγή Αργυρώς Μπαρμπαρίγου: Κέικ χωρίς αυγά
xtapodi 180324
Συνταγή Αργυρώς Μπαρμπαρίγου: Χταπόδι με κοφτό μακαρονάκι
fakes salata 150324
Συνταγή Αργυρώς Μπαρμπαρίγου: Φακές σαλάτα
230215134540
Συνταγές: Κοντοσούβλι στο φούρνο από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου