Αθήνα

 

35 oC

αίθριος καιρός

Hottest

Ενημέρωση σε... fast-forward!

screenshot 9
Κατερίνα Καινούργιου κόλαφος για τον Απόστολο Λύτρα: «Τη βρώμα αυτή την έβγαλαν τα κανάλια στον αέρα»

ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Πεντανόστιμη γαλοπούλα με γέμιση από κάστανα και βερίκοκα- Εύκολη και γρήγορη συνταγή από τον Άκη Πετρετζίκη

Ο αγαπημένος σεφ Άκης Πετρετζίκης έχει την πιο εύκολη συνταγή για χριστουγεννιάτικη γαλοπούλα με γέμιση από κάστανα και βερίκοκα. 

Δείτε τη συνταγή:

  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C στον αέρα.
  • Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε το βούτυρο, τη μουστάρδα, αλάτι, το πιπέρι και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι μέχρι να έχουμε μια ομοιόμορφη ωραία πάστα.
  • Με ένα ψαλίδι ή κοφτερό μαχαίρι αφαιρούμε την ραχοκοκαλιά της γαλοπούλας (την ραχοκοκαλιά μπορούμε να την κάνουμε σούπα, δεν την πετάμε).
  • Την γυρνάμε με το στήθος προς τα επάνω, αφαιρούμε το κόκαλο του γιάντες από το στήθος της (για να μπορέσουμε να την φιλετάρουμε κατά το σερβίρισμα) και με τις παλάμες μας πιέζουμε για να πάρει το σχήμα πεταλούδας.
  • Με προσοχή ξεχωρίζουμε με τα χέρια μας, το δέρμα από το κρέας στο στήθος και στα μπούτια της γαλοπούλας, δημιουργώντας μία θήκη- τσέπη.
  • Απλώνουμε με προσοχή κάτω από την πέτσα το αρωματικό μας βούτυρο φροντίζοντας να πάει παντού. Ότι μείνει το απλώνουμε εξωτερικά πάνω στο δέρμα της γαλοπούλας.
  • Σε αυτό το σημείο, αν θέλουμε, μπορούμε να την βάλουμε στο ψυγείο για 2-3 ώρες.
  • Αφαιρούμε την τελευταία άρθρωση από τις φτερούγες με ένα μαχαίρι γιατί συνήθως καίγεται και δεν προσφέρει τίποτα στην συνταγή μας.
  • Απλώνουμε στον πάτο του ταψιού μας μπόλικα μυρωδικά (θέλουμε να δώσουμε άρωμα και περισσότερη γεύση στην γαλοπούλα μας).
  • Τοποθετούμε την γαλοπούλα στο ταψί και ψήνουμε στο φούρνο για 2-2 ½   ώρες.
  • Αφού ψηθεί αφαιρούμε από το φούρνο.
  • Κρατάμε λίγο από το ζουμί που έχει βγάλει η γαλοπούλα για να χρησιμοποιήσουμε στη γέμιση.

Για τη γέμιση

  • Βάζουμε ένα βαθύ τηγάνι σε δυνατή φωτιά και ρίχνουμε το βούτυρο και το ελαιόλαδο.
  • Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια και τα προσθέτουμε στο τηγάνι.
  • Ψιλοκόβουμε το σκόρδο και το θυμάρι και τα ρίχνουμε και αυτό μέσα στο τηγάνι.
  • Μαγειρεύουμε για 15-20 λεπτά μέχρι να καραμελώσουν.
  • Παράλληλα, σπάμε με τα χέρια μας τα κάστανα και τα ρίχνουμε μέσα στο τηγάνι.
  • Ψιλοκόβουμε τα βερίκοκα, το σέλερι και το πράσινο μήλο και τα προσθέτουμε στο τηγάνι.
  • Ανακατεύουμε ανά τακτά χρονικά διαστήματα.
  • Ρίχνουμε το τριμμένο ψωμί του τοστ και 1 κ.σ. βούτυρο και ανακατεύουμε μέχρι το ψωμί να τραβήξει όλα τα αρώματα και να γίνει τραγανό .
  • Τέλος ρίχνουμε λίγα από τα ζουμιά που ψήσαμε την γαλοπούλα, αφήνουμε να τα απορροφήσει το ψωμί και αφαιρούμε από τη φωτιά.
  •  Σερβίρουμε με τη γαλοπούλα μας.

Για τα λαχανάκια Βρυξελλών

  • Βάζουμε ένα τηγάνι στη φωτιά να ζεσταθεί και ρίχνουμε το βούτυρο και το ελαιόλαδο.
  • Κόβουμε στη μέση τα λαχανάκια Βρυξελλών, τα ρίχνουμε στο τηγάνι και τα αφήνουμε να καραμελώσουν.
  • Κόβουμε το μπέικον σε κομμάτια και τα προσθέτουμε μέσα στο τηγάνι.
  • Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και το προσθέτουμε στο τηγάνι μαζί με λίγο θυμαράκι, αλάτι και πιπέρι.
  • Αφήνουμε για 5 λεπτά να καραμελώσουν και σβήνουμε με το κονιάκ και το μέλι. Αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ και σερβίρουμε με τη γαλοπούλα.

Για τις πατάτες

  • Βάζουμε ένα τηγάνι στη φωτιά να ζεσταθεί και ρίχνουμε το βούτυρο και το ελαιόλαδο.
  • Κόβουμε τις πατάτες στη μέση, τις ρίχνουμε στο τηγάνι μέχρι να χρυσαφίσουν.
  • Κόβουμε το κεφάλι του σκόρδου στη μέση και βάζουμε στο τηγάνι με τις πατάτες.
  • Αφού πάρουν χρώμα οι πατάτες αφαιρούμε το σκόρδο, και σβήνουμε με το χυμό λεμονιού και το κονιάκ.
  • Αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ και σερβίρουμε με τη γαλοπούλα.

Ροή Ειδήσεων

fotia argolida 210624

21/06/2024 | 12:57

Πυρκαγιά σε δασική έκταση στην Λυρκεία Αργολίδας

21/06/2024 | 12:51

Εθνική Ελλάδος: Εκτός Προολυμπιακού ο Σλούκας

21/06/2024 | 12:44

Αλεξανδρούπολη: Φρουρούμενος νοσηλεύεται ο 81χρονος που σκότωσε με 12 μαχαιριές τη σύζυγό του
kainourgiou 210624

21/06/2024 | 12:37

Κατερίνα Καινούργιου: «Ο Λιάγκας έχει γλυκάνει τον τελευταίο καιρό, του πάει ο έρωτας»

21/06/2024 | 12:29

Φωτιά στη Μεγαλόπολη Αρκαδίας, κοντά στο ορυχείο – Μήνυμα του 112 για εκκένωση

21/06/2024 | 12:25

Τι ισχύει με την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας σε βιομηχανία και λιανεμπόριο
mitsotakis 210624

21/06/2024 | 12:18

Μητσοτάκης: Παράταση στο πρόγραμμα για φθηνό αγροτικό ρεύμα – Επιδοτήσεις μόνο σε όσους τις δικαιούνται

21/06/2024 | 12:12

Ο Γιάννης Αλαφούζος ανακοίνωσε πως θέτει υποψηφιότητα για την προεδρία της Super League

21/06/2024 | 12:01

Γεωργιάδης: Η προσβασιμότητα των ασθενών στα φάρμακα, υψηλή πολιτική προτεραιότητα για την ελληνική κυβέρνηση
dikastirio thessaloniki 210624

21/06/2024 | 11:42

Συνελήφθη ο 70χρονος που καταγγέλθηκε από την κόρη του για βιασμό

21/06/2024 | 11:34

Παντελής Τουτουντζής: Αποκαλύπτει τις λεπτομέρειες του γάμου του στην Κρήτη – «Τα παιδιά μας θα είναι παρανυφάκια»

21/06/2024 | 11:22

Αυξημένη η έξοδος των εκδρομέων από τα λιμάνια της Αττικής ενόψει της αργίας του Αγίου Πνεύματος
sutherland 210624

21/06/2024 | 11:19

Φόρο τιμής στον σπουδαίο ηθοποιό Ντόναλντ Σάδερλαντ αποτίει το Χόλιγουντ

21/06/2024 | 11:10

Δανάη Μπάρκα για Αθηναΐδα Νέγκα: «Λες και την υποχρέωσαν να πάει στα MAD, μην πας»

21/06/2024 | 11:02

Νέα γυναικοκτονία στην Αλεξανδρούπολη: 81χρονος σκότωσε τη σύζυγό του με κατσαβίδι
glykia pita 200624
Συνταγή Αργυρώς Μπαρμπαρίγου: Γλυκιά πίτα με βερίκοκα
keftedakia thalassinon 190624
Συνταγή Αργυρώς Μπαρμπαρίγου: Κεφτεδάκια θαλασσινών
skepasti gyros 180624
Συνταγή Αργυρώς Μπαρμπαρίγου: Σκεπαστή με γύρο
pagoto 170624
Συνταγή Αργυρώς Μπαρμπαρίγου: Παγωτό πρωτεΐνης και παγωτίνια με cottage
mpriam 140624
Συνταγή Αργυρώς Μπαρμπαρίγου: Μπριάμ
piperopita 130624
Συνταγή Αργυρώς Μπαρμπαρίγου: Πιπερόπιτα