• Σάββατο, 7 Δεκεμβρίου
  • 13:22

Αθήνα

16 oC

σποραδικές νεφώσεις

Πέντε νηστίσιμα φαγητά και πέντε νηστίσιμα γλυκά για την Μεγάλη Εβδομάδα

Δέκα νηστίσιμες συνταγές (5 αλμυρές και 5 γλυκές) για μία… γευστική και προπάντων νηστίσιμη Μεγάλη Εβδομάδα.

Δέκα νηστίσιμες συνταγές (5 αλμυρές και 5 γλυκές) για μία… γευστική και προπάντων νηστίσιμη Μεγάλη Εβδομάδα.

Φαγητά

Ειδικότερα:

Γαριδομακαρονάδα 

Υλικά συνταγής

  • 1 κιλό γαρίδες
  • 500γρ. σπαγγέτι
  • 500γρ. χυμό από φρέσκες ντομάτες ή 250γρ. κονκασέ εμπορίου και 250γρ. χυμό ντομάτας εμπορίου
  • 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • 1/3 φλιτζ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. κοφτή ρίγανη
  • ½ κ.γ. θυμάρι
  • 1 κ.γ. ζάχαρη
  • 2-3 σκελίδες σκόρδο
  • ½ φλιτζ. μαϊντανός ψιλοκομμένος
  • 6-7 ντοματίνια κομμένα στη μέση
  • αλάτι
  • πιπέρι

Διαδικασία συνταγής 

  1. Σε κατσαρολάκι ετοιμάζουμε την σάλτσα. Σοτάρουμε στο ελαιόλαδο ελαφρά τον πελτέ ντομάτας και προσθέτουμε τον χυμό από φρέσκες ντομάτες ή το κονκασέ και τον χυμό εμπορίου. Προσθέτουμε την ρίγανη, το θυμάρι, το σκόρδο, τη ζάχαρη, το αλάτι και το πιπέρι. Μόλις πάρει βράση η σάλτσα, χαμηλώνουμε την θερμοκρασία και σιγοβράζουμε για περίπου 15 λεπτά.
  2. Παράλληλα βάζουμε τα σπαγγέτι σε κοχλάζον νερό με αλάτι να βράσουν. Τα σουρώνουμε 3 λεπτά πριν να είναι έτοιμα (συμβουλευτείτε τον αναγραφόμενο χρόνο βρασμού επάνω στο πακέτο) αλλά κρατάμε περίπου 2 δάχτυλα νερό μέσα στην κατσαρόλα.
  3. Προσθέτουμε στην κατσαρόλα με την σάλτσα τις γαρίδες και βράζουμε για 5 με 7 λεπτά ανάλογα με το μέγεθος τους. Έπειτα προσθέτουμε την σάλτσα με τις γαρίδες μέσα στα ζυμαρικά και τα βράζουμε όλα μαζί για 3 λεπτά ώστε να ρουφήξουν τα σπαγγέτι τη σάλτσα.
  4. Σε τηγανάκι σοτάρουμε ελαφρά τα ντοματίνια για να μην είναι εντελώς ωμά.
  5. Σερβίρουμε την μακαρονάδα σε μεγάλη πιατέλα και βάζουμε από πάνω τα ντοματίνια και τον ψιλοκομμένο μαϊντανό.

Υλικά συνταγής

  • 500γρ. μανιτάρια αγάρικα
  • 2-3 μανιτάρια portobello
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.γ. πελτές ντομάτας
  • 2 πιπεριές κόκκινες σε φέτες
  • 2 πιπεριές πράσινες σε φέτες
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • 1 ποτήρι κρασί λευκό
  • 1 κ.γ. ρίγανη
  • ½ κ.γ. ζάχαρη καστανή
  • αλάτι
  • πιπέρι

Διαδικασία συνταγής

  1. Κόβουμε τα μανιτάρια portobello σε μικρά κομμάτια και αγάρικα στα δύο με τέσσερα κομμάτια ανάλογα με το μέγεθος τους.
  2. Σε τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο, το κρεμμύδι (φρέσκο και ξερό) και το σκόρδο να σοταριστούν μέχρι να γυαλίσουν. Προσθέτουμε τις πιπεριές και σοτάρουμε μέχρι να μαραθούνελαφρά. Προσθέτουμε τα μανιτάρια, τη ζάχαρη, τον πελτέ, αλάτι και πιπέρι.
  3. Μόλις τα μανιτάρια αρχίσουν να παίρνουν χρώμα, σβήνουμε με κρασί. Αφήνουμε λίγο τη σάλτσα να δέσει και να εξατμιστεί το αλκοόλ και σερβίρουμε.

Λεμονάτα ζυμαρικά

Υλικά συνταγής

  • 500γρ. ζυμαρικά της αρεσκείας σας
  • ⅔ φλιτζ. ελαιόλαδο
  • ½ φλιτζ. χυμό λεμονιού (περίπου από 2 λεμόνια)
  • 2 λεμόνια (το ξύσμα τους)
  • ⅓ φλιτζ. φρέσκος βασιλικός ή δυόσμος
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • ⅔ φλιτζ. τριμμένο τυρί της αρεσκείας σας (προαιρετικά)

Διαδικασία συνταγής

  1. Σε μεγάλο μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά εκτός από τα ζυμαρικά. Μπορούμε να έχουμε έτοιμη τη σάλτσα μέχρι και 8 ώρες πριν βράσουμε τα ζυμαρικά.
  2. Σε κοχλάζων αλατισμένο νερό βράζουμε τα ζυμαρικά (εμείς χρησιμοποιήσαμε κοφτό μακαρονάκι). Στραγγίζουμε ενώ είναι αλ ντέντε τα ζυμαρικά μας και κρατάμε ένα φλιτζάνι από το νερό που τα βράσαμε.
  3. Προσθέτουμε τα ζυμαρικά στη σάλτσα λεμονιού μαζί με το νερό που κρατήσαμε και ανακατεύουμε. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε επιπλέον αλάτι και πιπέρι.
  4. Σερβίρονται σκέτα, αλλά και σαν συνοδευτικό για ψητά κρέατα ή ψάρια.
ΣΧΕΤΙΚΑ

Υλικά συνταγής

  • 2 φλιτζ. ρεβίθια
  • 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 2 κρεμμυδια φρέσκα ψιλοκομμένα
  • 1 ματσάκι άνηθος ψιλοκομμένος
  • 1 ματσάκι δυόσμος ψιλοκομμένος
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
  • αλεύρι για το πανάρισμα

Διαδικασία συνταγής

  1. Βάζουμε από βραδύς τα ρεβίθια να φουσκώσουν σε μπόλικο κρύο νερό.
  2. Την επόμενη μέρα, τα στραγγίζουμε, τα στεγνώνουμε με πετσέτα και τα πολτοποιούμε σε μούλτι. Αναμειγνύουμε όλα τα υλικά μαζί και βάζουμε το μείγμα στο ψυγείο για 2 ώρες να δέσουν τα αρώματα.
  3. Πλάθουμε στρόγγυλα κεφτεδάκια το μείγμα και πανάρουμε με το αλεύρι.
  4. Σε βαθύ τηγάνι βάζουμε αρκετό λάδι σε μέτρια θερμοκρασία. Τηγανίζουμε τους ρεβιθοκεφτέδες μέχρι να πάρουν ένα ροδοκόκκινο χρώμα.
  5. Σερβίρουμε με ντιπ με ταχίνι.

Φακές σούπα χωρίς λάδι

Υλικά συνταγής

  • 3 φλιτζάνια φακές
  • 6 φλιτζάνια νερό
  • 1 φρέσκο ζωμό λαχανικών
  • 2  κρεμμύδια  ψιλοκομμένα
  • 2 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες
  • 2  καρότα κομμένα σε ροδέλες
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 1 κουταλιά της σούπας ξίδι τύπου
  • Αλάτι, πιπέρι και ένα κουταλάκι του καφέ πάπρικα καπνιστή

Διαδικασία συνταγής

  1. Ξεδιαλέγουμε και ξεπλένουμε καλά τις φακές.
  2. Σε μία μεγάλη κατσαρόλα προσθέτουμε τις φακές, το νερό, τον ζωμό λαχανικών, τα καρότα, τα φύλλα της δάφνης, το ξίδι και τα μπαχαρικά.
  3. Αφήνουμε να σιγοβράσει για 1 περίπου ώρα, μέχρι να μαλακώσουν οι φακές και να πήξει η σούπα.
  4. Τις σερβίρουμε ζεστές με φρέσκο ζυμωτό ψωμί.

Γλυκά

Ταχινοπιτάκια με σταφίδες

Υλικά συνταγής

  • 650γρ. φύλλο κρούστας
  • 350γρ. ταχίνι
  • 100γρ. ζάχαρη
  • 4 κ.σ. μέλι
  • 100γρ. καρύδια τριμμένα χοντρά
  • 100γρ. σταφίδες
  • λίγο λάδι για άλειμμα (ελαιόλαδο ή σησαμέλαιο)
  • 1 κ.γ. κανέλα
  • ½ κ.γ. γαρίφαλο
  • άχνη για το πασπάλισμα

Διαδικασία συνταγής

  1. Ανακατεύουμε σε μούλτι το ταχίνι μαζί με το μέλι, τη ζάχαρη, το μέλι, την κανέλα και το γαρίφαλο.
  2. Αλείφουμε ένα ταψί με λίγο λάδι. Παίρνουμε ένα φύλλο, βάζουμε στην άκρη της μιας πλευράς του γέμιση και πασπαλίζουμε με καρύδια και σταφίδες. Τυλίγουμε σε ρολό χωρίς να τυλίγουμε σφιχτά γιατί θα φουσκώσει λίγο και η γέμιση. Κόβουμε στη μέση και τυλίγουμε σε δύο ρολά. Αν μας φαίνεται μεγάλο κόβουμε στα 3 κάθε φύλλο.
  3. Στρώνουμε τα πιτάκια στο ταψί. Αλείφουμε με λίγο λάδι από πάνω τα ταχινοπιτάκια και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 150oC-160oC, μέχρι να ροδίσουν. Θα χρειαστούν περίπου 30-35 λεπτά.
  4. Αφού κρυώσουν πασπαλίζουμε με λίγη άχνη και σερβίρουμε.

Νηστίσιμο κέικ με ταχίνι

Υλικά συνταγής

  • 1 φαρίνα
  • ½ φλιτζ. ταχίνι
  • 1 ½ φλιτζ.ζάχαρη
  • 1 ξέχειλο ποτήρι χυμός πορτοκάλι
  • 1 σφηνοπότηρο μπράντι
  • ½ κ.γ. σόδα μαγειρκή
  • 1 φλιτζ. καρυδόψιχα (χοντροαλεσμένη)
  • ½ κ.γ. κανέλα σκόνη
  • ¼ κ.γ. γαρύφαλλο σκόνη
  • 1 πορτοκάλι (ξύσμα)
  • ½ φλιτζ. σταφίδες ξανθές

Διαδικασία συνταγής

  1. Ανακατεύουμε με σύρμα το ταχίνι με το χυμό πορτοκαλιού. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά εκτός από τις σταφίδες. Όταν η ζύμη μας είναι κάπως πηχτή αλευρώνουμε ελαφρά τις σταφίδες και και τις προσθέτουμε στη ζύμη. Ανακατεύουμε.
  2. Αλείφουμε με ελαιόλαδο ένα ταψάκι και πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι. Ρίχνουμε στο ταψί την ζύμη, να έχει πάχος περίπου 3 εκατοστά. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160οC για περίπου 50  λεπτά  να ψηθεί καλά. Αν αρχίσει να αρπάζει η επιφάνεια το σκεπάζουμε με λαδόκολλα.
  3. Το αφήνουμε να κρυώσει και έπειτα το κόβουμε σε κομμάτια. Πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη προαιρετικά και σερβίρουμε.

Χαλβάς με σιμιγδάλι

Υλικά συνταγής

  • 1 φλ. ελαιόλαδο
  • 2 φλ. σιμιγδάλι χοντρό
  • 3 φλ. ζάχαρη
  • 4 φλ. νερό
  • 1/2 φλ. κουκουνάρια
  • 1/2 φλ. σταφίδες χωρίς κουκούτσι
  • 1/2 φλ. ξεφλουδισμένα αμύγδαλα
  • 1-2 κ.γλ.  κανέλα σε σκόνη
  • ξύσμα 1 λεμονιού
  • 1/2 φλ. χυμός λεμονιού
  • κανέλα σε σκόνη για πασπάλισμα (προαιρετικά)

Διαδικασία συνταγής

  1. Βράζουμε το νερό και τη ζάχαρη σε μεσαία φωτιά και το αφήνουμε να σιγοβράσει, σε ξεσκέπαστη κατσαρόλα, για 10-15 λεπτά, μέχρι να πήξει ελαφρώς.
  2. Προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και το αφήνουμε στην άκρη.
  3. Καβουρντίζουμε τα κουκουνάρια και τα αμύγδαλα σε ένα στεγνό τηγάνι.Σε μία μεγάλη κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και προσθέτουμε το σιμιγδάλι αργά και σταθερά ανακατεύοντας με μια ξύλινη κουτάλα. Ανακατεύετε το σιμιγδάλι με το καυτό λάδι για 10 περίπου λεπτά, σε μεσαία φωτιά, μέχρι να σκουρύνει ελαφρώς.Προσθέτουμε τους καβουρντισμένους ξηρούς καρπούς και τις σταφίδες και ανακατεύουμε.
  4. Πασπαλίζουμε με λίγη κανέλα.
  5. Χωρίς να σταματήσουμε το ανακάτεμα, προσθέτουμε αργά το καυτό σιρόπι και συνεχίζουμε να μαγειρεύουμε και να ανακατεύουμε το μείγμα μέχρι να γίνει πολύ πηχτό, σχεδόν συμπαγές.
  6. Το κατεβάζουμε από τη φωτιά και το αδειάζουμε σε μια φόρμα για να πήξει ή το σερβίρουμε σε ατομικά μπολ.

Υλικά συνταγής

  • 1 ποτήρι ζάχαρη
  • 1 ποτήρι σπορέλαιο
  • 1 ποτήρι φυσικός χυμός πορτοκάλι
  • 1 κ.γ. σόδα φαγητού
  • 1 βανίλια
  • 1 κιλό περίπου αλεύρι καλής ποιότητας κοσκινισμένο
  • 1 φλιτζ. καστανή ζάχαρη
  • 1 κ.σ. κανέλα
  • ¼ κ.γ. γαρίφαλο

Διαδικασία συνταγής

  1. Σε μπολ, χτυπάμε με σύρμα τη ζάχαρη με το σπορέλαιο. Προσθέτουμε λίγο αλεύρι και ανακατεύουμε.
  2. Έπειτα προσθέτουμε τον μισό χυμό πορτοκαλιού, τη βανίλια, την κανέλα, το γαρίφαλο και λίγο αλεύρι ακόμη.
  3. Διαλύουμε την σόδα φαγητού μέσα στον υπόλοιπο χυμό πορτοκαλιού με προσοχή, πάνω από το σκεύος που χρησιμοποιούμε, γιατί θα αφρίσει και αν χυθεί, θέλουμε να πέσει μέσα στο μείγμα μας.
  4. Συνεχίζουμε να προσθέτουμε αλεύρι τόσο όσο να μην κολλάει στα χέρια και μην ανοίγει – σκάει. Πλάθουμε την ζύμη σε πλεξούδες.
  5. Βάζουμε σε ένα ταψί λαδόκολα και προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 180οC.
  6. Βάζουμε, επίσης, σε ένα πιάτο την καστανή ζάχαρη. Με προσοχή βουτάμε την πάνω πλευρά από τα κουλουράκια μας στη ζάχαρη και βάζουμε στο ταψί.
  7. Ψήνουμε για 15 με 20 λεπτά μέχρι να ροδίσουν ελαφρά, όχι παραπάνω, για να είναι μαλακά. Τα αφήνουμε να κρυώσουν και μετά τα αποθηκεύουμε σε δοχείο που κλείνει αεροστεγώς.
ΣΧΕΤΙΚΑ

Υλικά συνταγής

  • 6 μήλα κόκκινα
  • 60γρ. μαργαρίνη
  • 200γρ. μέλι
  • 150γρ. καρύδια
  • 100γρ. αμύγδαλα
  • 50γρ. φουντούκια
  • 4 κ.γ. κανέλα σκόνη

Διαδικασία συνταγής

  1. Λιώνουμε σε κατσαρολάκι, σε χαμηλή θερμοκρασία τη μαργαρίνη μαζί με το μέλι, ανακατεύοντας διαρκώς. Προσθέτουμε την κανέλα.
  2. Καθαρίζουμε τα μήλα και τα κόβουμε στη μέση. Κάνουμε μια μικρή λακουβίτσα αφαιρώντας τα κουκούτσια. Με ένα πινέλο αλείφουμε τα μήλα με το μέλι. Απλώνουμε τα μήλα σε ταψάκι στρωμένο με λαδόκολλα.
  3. Χτυπάμε σε γουδί τους ξηρούς καρπούς ή τους περνάμε από μούλτι χωρίς να τους διαλύσουμε εντελώς. Προσθέτουμε τους ξηρούς καρπούς στο μέλι, ανακατεύουμε και γεμίζουμε τα μήλα στο κέντρο. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC για 40-45 λεπτά. Σερβίρουμε χλιαρά.

Περισσότερες συνταγές για γλυκά και φαγητά στο Cooklos.gr

Send this to a friend