Αθήνα

 

12 oC

αραιές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε... fast-forward!

tzolakis olympiacos 190424
Ο Τζολάκης αποκρούει και Τούρκος οπαδός κλωτσάει ό,τι βρίσκει μπροστά του – Δείτε βίντεο

ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Pizza: Νόστιμη, τραγανή και αφράτη ζύμη από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Με αυτή τη συνταγή και τα μυστικά της, θα έχεις την ωραιότερη σπιτική πίτσα στο τραπέζι σου, σαν αυτή που τρως στην Ιταλία. Pizza αυθεντική και φανταστική! Με την ίδια ζύμη, φτιάχνεις λεπτή, τραγανή πίτσα ή και πιο αφράτη ανάλογα πώς θα ανοίξεις το φύλλο της!

Υλικά 
Για τη ζύµη για πίτσα

500 γρ. περίπου αλεύρι δυνατό (αλεύρι σταρένιο για ψωμί ή 00)
320 ml χλιαρό νερό
25 γρ. νωπή μαγιά (ή 1 φακελάκι ξερή μαγιά)
1 πρέζα/ες ζάχαρη
1 κ.σ. ελαιόλαδο
1½ κ.γ. αλάτι
Λίγο καλαμποκάλευρο για το άνοιγμα της ζύμης

Για τη ζύμη

Για να φτιάξουμε τη συνταγή ζύμη για πίτσα, βάζουμε σε ένα μπολ το δυνατό αλεύρι για πίτσα και το αλάτι και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.

Κάνουμε λακκούβα στο κέντρο.

Διαλύουμε τη μαγιά σε λίγο από το νερό και ρίχνουμε τη ζάχαρη.

Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε για 10 λεπτά να ενεργοποιηθεί. Όταν αφρίσει η επιφάνεια, είναι έτοιμη. Εάν χρησιμοποιήσετε ξερή μαγιά σε σκόνη, μπορείτε να παραλείχετε αυτό το στάδιο.

Ρίχνουμε την ενεργοποιημένη μαγιά στο αλεύρι.

Ρίχνουμε το ελαιόλαδο στο νερό και το προσθέτουμε στο αλεύρι. Με ένα κουτάλι ανακατεύουμε κυκλικά, από το κέντρο προς τα έξω.

Όταν γίνει μάζα η ζύμη (θα είναι υγρή), αδειάζουμε όλα τα υλικά στον πάγκο, καθώς και όσο αλεύρι έχει μείνει μέσα στο μπολ.

Με αλευρωμένα χέρια αρχίζουμε και ζυμώνουμε με δυνατές κινήσεις. Κάνουμε τραβήγματα στη ζύμη, ανοίγοντάς τη και ξαναμαζεύοντας την pizza.

Η ζύμη πίτσας πρέπει να είναι απαλή, ελαστική και εύπλαστη. Ζυμώνοντας και δουλεύοντας τη ζύμη πίνει σιγά σιγά το αλεύρι και στο τέλος γίνεται λεία και απαλή.

Για το φούσκωμα

Λαδώνουμε ή αλευρώνουμε ελαφρά ένα βαθύ μπολ και βάζουμε μέσα τη ζύμη με τις ενώσεις της ζύμης να ακουμπούν στο μπολ.

Σκεπάζουμε με νωπή πετσέτα ή μεμβράνη και αφήνουμε την ζύμη για pizza να διπλασιαστεί σε όγκο για περίπου 2 ώρες σε θερμοκρασία δωματίου ή 1 ώρα σε ζεστό σημείο.

Για τις πίτσες

Αφού διπλασιαστεί η ζύμη, την αδειάζουμε σε αλευρωμένο πάγκο και τη χωρίζουμε σε 4 κομμάτια.

Φτιάχνουμε 4 πίτσες με διάμετρο 25 εκ. περίπου η κάθε μία.

Ανοίγουμε το κάθε κομμάτι ζύμης είτε με τις άκρες των δαχτύλων, πιέζοντας με κυκλικές κινήσεις σε αλευρωμένη επιφάνεια, είτε με πλάστη αν θέλουμε να γίνει πιο λεπτή και πιο τραγανή. Φροντίζουμε περιμετρικά να δημιουργηθεί αυλάκι.

Πασπαλίζοντας το ταψί με λίγο καλαμποκάλευρο πετυχαίνουμε πιο τραγανή κρούστα στο κάτω μέρος της πίτσας.
Η εύκολη ζύμη για πίτσα, διατηρείται στο ψυγείο για τρεις μέρες καλυμμένη με μεμβράνη και δύο μήνες στην κατάψυξη.

Για το ψήσιμο

Αν έχετε φούρνο με αντιστάσεις, προθερμαίνετε στους 220-230°C. Ακουμπήστε κάτω κάτω στο φούρνο σας αναποδογυρισμένο ταψί.

Ανοίξτε τη ζύμη πίτσας πάνω στο ξύλο ή στον πάγκο που έχετε πασπαλίσει το καλαμποκάλευρο ή σιμιγδάλι.

Απλώστε μία κουταλιά σάλτσα ντομάτας πάνω στη ζύμη και με ένα κουτάλι ξεκινώντας από το κέντρο κάνοντας κυκλικές κινήσεις, αλείψτε την επιφάνεια.

Προσθέστε τα υλικά που θέλετε στην πίτσα σας, τυρί, πεπερόνι κλπ τραβήξτε τη και ακουμπήστε τη στο καυτό ταψί.

Ψήστε για περίπου 8-10 λεπτά, στον δυνατό προθερμασμένο φούρνο.

Για να δώσετε στην εύκολη ζύμη για πίτσα αρώματα, μπορείτε να βάλετε αποξηραμένα βότανα όπως ρίγανη, βασιλικό, θυμάρι.

Πηγή: argiro.gr

Ροή Ειδήσεων

paralia organomeni

20/04/2024 | 08:45

Παραλίες και αιγιαλοί – Πώς λειτουργεί το νέο σύστημα ηλεκτρονικών δημοπρασιών

20/04/2024 | 08:40

Χατζηδάκης: Η περαιτέρω αναβάθμιση από την S&P, απάντηση στη μικρόψυχη κριτική

20/04/2024 | 08:30

Αφαιρέθηκαν τα μετάλλια στους τρεις πρώτους του Ημιμαραθωνίου στο Πεκίνο για στημένο αποτέλεσμα
tsafoulias22

20/04/2024 | 08:20

Σωτήρης Τσαφούλιας: “Δεν είμαστε καλοί γονείς οι Έλληνες γιατί δεν μας αφήνουν”

20/04/2024 | 08:15

Με μαχητικά F-15 από τον εναέριο χώρο της Συρίας η επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν – Όλο το παρασκήνιο

20/04/2024 | 08:10

EINAΠ: Κινητοποίηση στο νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς» την Τετάρτη 24 Απριλίου
6193266 1

20/04/2024 | 07:46

“Επίθεση” των φίλων της Φενερμπαχτσέ στον Μπονούτσι στα social media

20/04/2024 | 07:00

Βίντεο: Σπάνια πλάνα της χρυσής πεταλούδας Kaiser-i-Hind καταγράφηκαν στην Κίνα

19/04/2024 | 23:59

Μαθητικό Συνέδριο για τον Ρίτσο στην Πόλη με σημαντική συμμετοχή από εκπροσώπους των γραμμάτων και τεχνών
standard

19/04/2024 | 23:53

Standard & Poor’s: Αναβάθμιση σε θετικό outlook για το ελληνικό αξιόχρεο

19/04/2024 | 23:50

Ολυμπιακή Λαμπαδηδρομία: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις το Σάββατο στην Αθήνα

19/04/2024 | 23:40

Τόνια Σωτηροπούλου: “Μόνο στον σκύλο μου δεν πρότειναν να κατέβει για δημοτικός σύμβουλος”
peripoliko

19/04/2024 | 23:30

Κακουργηματική δίωξη σε 43χρονο για ενδοοικογενειακή βία

19/04/2024 | 23:30

Χ. Δούκας: Το έργο της Διπλής Ανάπλασης αποκτά σφυγμό – Η συστηματική προσπάθεια που κάναμε αποδίδει καρπούς

19/04/2024 | 23:20

Βουλή: Ερώτηση του ΠΑΣΟΚ για την κυβερνοασφάλεια και τη διαρροή προσωπικών δεδομένων
fileto psari 190424
Συνταγή Αργυρώς Μπαρμπαρίγου: Φιλέτο ψάρι στο φούρνο με λαχανικά
rizoto 170424
Συνταγή Αργυρώς Μπαρμπαρίγου: Ριζότο με σπαράγγια
arakas lemonatos 160424
Συνταγή Αργυρώς Μπαρμπαρίγου: Αρακάς λεμονάτος
makaronia revythia 150424
Συνταγή Αργυρώς Μπαρμπαρίγου: Μακαρόνια με ρεβύθια και τόνο
samousades 120424
Συνταγή Αργυρώς Μπαρμπαρίγου: Σαμουσάδες
stifado 100424
Συνταγή Αργυρώς Μπαρμπαρίγου: Χταπόδι στιφάδο