Αθήνα

 

23 oC

ελαφρές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε... fast-forward!

screenshot 21
Ο Γιώργος Λιάγκας ξέσπασε για Αλεξάνδρου – Τούνη: «Είναι χυδαίο, είναι άνανδρο»

ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Πρασόρυζο: Η συνταγή της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου

Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου μας έχει την καλύτερη συνταγή για πρασόρυζο.

Υλικά Συνταγής
1/4 φλ. ελαιόλαδο
7-8 μέτρια τρυφερά πράσα
2 φρ. κρεμμυδάκια
1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 μικρό καρότο τριμμένο
2 φλ. ρύζι καρολίνα ή μακρύκοκκο
5 φλ. νερό ζεστό
2 κ.σ άνηθο
χυμό από 1 λεμόνι
2-3 κ.σ ελαιόλαδο
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση
Ξεκινάμε το πρασόρυζο
αφαιρώντας το πράσινο μέρος από τα πράσα. Κόβουμε το λευκό μέρος σε χοντρές φέτες. Ζεσταίνουμε ένα βαθύ μεγάλο τηγάνι ή πλασοτέ κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και ρίχνουμε το κομμένο πράσο προσθέτωντας ένα τέταρτο φλιτζανιού νερό. Αχνίζουμε το πράσο, για να γίνει πιο ελαφρύ το πρασόρυζο, να πιει όλα τα υγρά του και να μαλακώσει ελαφρά.

Προσθέτουμε στο στεγνό πλέον τηγάνι το ελαιόλαδο και το ψιλοκομμένο ξερό κρεμμύδι. Πάντα σε μέτρια φωτιά αφήνουμε το πράσο και το κρεμμύδι να γίνουν διάφανα και να βγάλουν όλη τους τη γλύκα. Προσθέτουμε ψιλοκομμένο το λευκό μέρος από τα φρέσκα κρεμμυδάκια και σοτάρουμε για 1-2 λεπτά.

Προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε να λαδωθεί για 1 λεπτό. Ρίχνουμε το ζεστό νερό.

Μόλις πάρει βράση, ρίχνουμε το καρότο και χαμηλώνουμε τη φωτιά, σε μέτρια προς χαμηλή, ίσα που να κοχλάζει το φαγητό μας.

Μισοκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε το πρασόρυζο για 17 λεπτά περίπου. Ανακατεύουμε κατά τη διάρκεια του βρασμού μερικές φορές, με προσοχή να μην λιώσουμε τα πράσα.

Αλατοπιπερώνουμε πάντα προς το τέλος του βρασμού. Μόλις περάσουν τα πρώτα 15-16 λεπτά βρασμού, ρίχνουμε στο πρασόρυζο περίπου δυο-τρεις κουταλιές σαούπας ελαιόλαδο, τον ψιλοκομμένο άνηθο, τα ψιλοκομμένα πράσινα φύλλα των φρέσκων κρεμμυδιών και στύβουμε το λεμόνι. Ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά.

Σκεπάζουμε την κατσαρόλα με καθαρή πετσέτα και βάζουμε το καπάκι. Αφήνουμε το πρασόρυζο να σταθεί για 10 λεπτά και να τραβήξει το ρύζι τα υγρά που χρειάζεται.

Σερβίρουμε με λίγο στραγγιστό γιαούρτι.

Υπάρχει και η εκδοχή για πρασόρυζο με ντομάτα, απλά στα ίδια υλικά προσθέτουμε και ψιλοκομμένη ή τριμμένη ντομάτα.

Μυστικά για το πρασόρυζο της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου
-Επιλέξτε πράσα τρυφερά και όχι χοντρά. Το πράσινο μέρος από τα πράσα μπορείτε να το φυλάξετε για παρασκευή ζωμού ή σούπας.

-Για πρασόρυζο με ρύζι σπυρωτό ξεπλύνετε πολύ καλά το ρύζι σε σουρωτήρι με μπόλικο νερό. Στραγγίστε το και στύψτε το χυμό ενός λεμονιού πάνω στο ρύζι. Ανακατέψτε να πάει παντού. Έτσι το ρύζι θα βράσει σωστά και θα παραμείνει σπυρωτό μέσα στα υλικά του πρασόρυζου. Με αυτή την τεχνική ακόμα και το πιο πλούσιο σε άμυλο ρύζι παραμένει σπυρωτό και δεν λασπώνει στο βράσιμο.

-Λίγο καρότο, στα υλικά του πρασόρυζου, δίνει απίστευτη νοστιμιά και γεύση που δένει με τη γλύκα του πράσου και του κρεμμυδιού. Το λεμόνι και ο άνηθος κορυφώνουν την ένταση του απλού αλλά πεντανόστιμου πρασόρυζου.

-Σιγανό βράσιμο σε μέτρια φωτιά.

-Πάντα τα βότανα τα προσθέτουμε στο τελείωμα του μαγειρέματος για να κρατάμε όλα τα αρώματα και το χρώμα τους έντονο.

-Λίγο ωμό ελαιόλαδο στο τελείωμα του πρασόρυζο βοηθάει στο σωστό χείλωμά του και παραμένει σπυρωτό μέχρι το τέλος.

Πηγή: argiro.gr

Ροή Ειδήσεων

alafouzos karypidis 280324

28/03/2024 | 14:32

Παναθηναϊκός – Άρης: Τελικός Κυπέλλου στον Βόλο χωρίς θεατές

28/03/2024 | 14:16

Σύσταση του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά για προστασία από την «αφρικανική σκόνη»

28/03/2024 | 14:02

Ανδριολάτου για Μουρατίδη: «Δεν έχω τη θέση να μιλήσω για κάποιον που δεν γνωρίζω»
dani alves

28/03/2024 | 13:51

Πρώτη παρουσία του Ντάνι Αλβες στα δικαστήρια για να τηρήσει τους όρους αποφυλάκισης

28/03/2024 | 13:38

Γιώργος Λιάγκας: «Αυτά που έκανε ο Μάρκος Σεφερλής πριν 20 χρόνια ήταν τέρατα, τώρα έχει λειάνει τον λόγο του»

28/03/2024 | 13:26

Αντίνοος Αλμπάνης: «Μετά την περιπέτεια της υγείας μου έχω αλλάξει λιγότερο από αυτό που πιστεύω»
mitsotakis diloseis maximou

28/03/2024 | 13:18

Δεν θα γίνει το ταξίδι Μητσοτάκη στις ΗΠΑ για την επέτειο της 25ης Μαρτίου

28/03/2024 | 13:14

Η Duffy σε μία σπάνια ανάρτηση: «H αληθινή ευτυχία έρχεται από μέσα μας»

28/03/2024 | 13:07

Γιάννης Ραγκούσης: «Βεβαίως και μία επίορκη κυβέρνηση μπορεί να κάνει νοθεία»
xrimata euro

28/03/2024 | 12:56

Αύριο στο υπουργικό Συμβούλιο ανακοινώνεται η νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό

28/03/2024 | 12:47

Καταδικάστηκαν οι ιδιοκτήτες κέντρου φροντίδας ηλικιωμένων για τον θάνατο από φωτιά 66χρονου

28/03/2024 | 12:37

Το «αντίο» του Παύλου Γερουλάνου στον Μιχάλη Χαραλαμπίδη: «Βαθιά δημοκράτης, ουσιαστικός σοσιαλιστής, ο Ανδρέας τον άκουγε, το κίνημα τον σεβόταν»
petros lagoutis 280324

28/03/2024 | 12:30

Πέτρος Λαγούτης: «Όταν κάποιος γίνεται αδιάκριτος και ξεπερνά τα όριά μου με νευριάζει»

28/03/2024 | 12:17

Tο Dads Retreat έρχεται για δεύτερη χρονιά στην Villa Amfiario στις 15-17 Ioυνίου!

28/03/2024 | 12:07

Δείτε εικόνες: Η αφρικανική σκόνη «σκέπασε» την Αθήνα – Πότε έρχεται το νέο κύμα
gigantes gastra 270324
Συνταγή Αργυρώς Μπαρμπαρίγου: Γίγαντες στη γάστρα
mpakaliaros 220324
Συνταγή Αργυρώς Μπαρμπαρίγου: Μπακαλιάρος με κουρκούτι
cake sokolata 200324
Συνταγή Αργυρώς Μπαρμπαρίγου: Κέικ χωρίς αυγά
xtapodi 180324
Συνταγή Αργυρώς Μπαρμπαρίγου: Χταπόδι με κοφτό μακαρονάκι
fakes salata 150324
Συνταγή Αργυρώς Μπαρμπαρίγου: Φακές σαλάτα
230215134540
Συνταγές: Κοντοσούβλι στο φούρνο από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου