ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Τυρόπιτες υπάρχουν πολλές και πραγματικά μου αρέσουν όλες, γιατί διακρίσεις δεν κάνω όταν μιλάμε για ζύμη (ή φύλλο) με τυρί. Αυτήν την φορά όμως η τυρόπιτα θα είναι μπουγάτσα με τυρί, μια ιδέα που λαχταρούσα από καιρό, αν και δεν ξέρω κατά πόσο προσεγγίζει την γνήσια σαλονικιώτικη μπουγάτσα (την αλήθεια την λέμε). Περιέχει τυρί φέτα μέσα σε κρέμα μπεσαμέλ κι είναι τυλιγμένη σε τραγανή ζύμη κουρού και μας άρεσε πολύ! Για την μπουγάτσα με τυρί, που αν και συστήνεται με ζύμη κουρού μπορεί να εκτελεσθεί και με λαδωμένα φύλλα κρούστας, θα χρειασθώ…
Τρόπος Παρασκευής:
Σ’ ένα κατσαρολάκι ζεσταίνω το βούτυρο σε μέτρια θερμοκρασία (6/9) κι αφού λιώσει προσθέτω το αλεύρι. Ανακατεύω με τον αυγοδάρτη να σχηματισθεί μια ελαφριά ζύμη και κατόπιν προσθέτω το ζεστό γάλα να ομογενοποιηθεί.
Αφού πάρει μια ελαφριά βράση η μπεσαμέλ κι αποκτήσει όγκο τότε προσθέτω τ’ αυγά τα οποία πρώτα έχω χτυπήσει με λίγη από την ζεστή μπεσαμέλ (για να πάρουν θερμοκρασία). Ανακατεύω την μπεσαμέλ με τον αυγοδάρτη να ομογενοποιηθούν τ’ αυγά κι αποσύρω από την φωτιά (δεν χρειάζεται να πάρει βράση καθώς θα ψηθεί και μέσα στην πίτα). Αφήνω την μπεσαμέλ στην άκρη να κρυώσει ανακατεύοντας την τακτικά και προσθέτω λίγο από το άσπρο πιπέρι.
Αφού κρυώσει η μπεσαμέλ μετά από 30’ ρίχνω μέσα την φέτα και το κασέρι κι ανακατεύω. Δοκιμάζω την γέμιση κι αν χρειάζεται προσθέτω λίγο αλάτι αν και δεν την προτιμώ τσιμπημένη.
Λαδώνω την επιφάνεια ενός πυρίμαχου σκεύους και τοποθετώ σαν βάση το πρώτο φύλλο κουρού. Αν χρησιμοποιήσω φύλλα κρούστας τότε λαδώνω τα μισά ένα προς ένα και τα τοποθετώ διπλωμένα στα δύο το ένα πάνω στο άλλο. Κατόπιν απλώνω την κρέμα τυριού και τέλος καλύπτω με το άλλο φύλλο κουρού από πάνω (ή με τα υπόλοιπα φύλλα κρούστας κατά τον ίδιο τρόπο). Γυρίζω τις άκρες της ζύμης κουρού προς τα μέσα (κι αν χρειασθεί τις κόβω λίγο για να μην είναι πολύ χονδρές) και στην συνέχεια χαράσσω την μπουγάτσα σε κομμάτια. Αλείφω την επιφάνεια με το γάλα και πασπαλίζω με το άσπρο και μαύρο σουσάμι.
Φουρνίζω την μπουγάτσα με τυρί σε προθερμασμένο φούρνο στους 190°C για 50’ στην αντίσταση σε χαμηλή ράγα στήριξης για να ψηθεί καλά και να πάρει χρώμα κι από κάτω. H μπουγάτσα με τυρί τρώγεται 30’ αφού βγει από τον φούρνο για να μην είναι πολύ ρευστή η κρέμα της.
60’/50′
Χρόνος Ετοιμασίας/Χρόνος Ψησίματος
6
Μερίδες
2/5
Βαθμός Δυσκολίας
Πηγή: dailycious.gr
Ροή Ειδήσεων
18/04/2024 | 07:59
Το Ισραήλ εξέτασε σχέδια για αντίποινα στο Ιράν αυτή την εβδομάδα, αλλά δεν προχώρησε
18/04/2024 | 07:54
Στις ΗΠΑ ο Κωστής Χατζηδάκης για την Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας
18/04/2024 | 07:48
Ν.Ανδρουλάκης: Στις 9 Ιουνίου να αναδειχθεί ισχυρή και σοβαρή αξιωματική αντιπολίτευση απέναντι στη ΝΔ
18/04/2024 | 07:40
8 στους 10 Έλληνες θεωρούν ότι η ΕΕ έχει αντίκτυπο στην καθημερινή τους ζωή – 7 στους 10 ότι η χώρα ωφελήθηκε από την ένταξη στην ΕΕ
17/04/2024 | 23:18
Στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο συζητήθηκε η περικοπή δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και θερινής άδειας σε συνταξιούχους
17/04/2024 | 22:56
ΠΑΣΟΚ: Πώς μπορούν να συνυπάρχουν στο ίδιο ψηφοδέλτιο η Σοφία Μπεκατώρου και ο Δημήτρης Παπανώτας
17/04/2024 | 22:45
Έγινε πατέρας για δεύτερη φορά ο Γιώργος Πρίντεζης – Η χιουμοριστική ανάρτησή του
17/04/2024 | 14:56
Ο Φώτης Σεργουλόπουλος σε Μιχάλη Ιατρόπουλο για τους γκέι: «Έχεις μετανιώσει για αυτό που είπες;»
17/04/2024 | 08:59
Συγκλονίζει η Εριέττα Κούρκουλου με την εξομολόγησή της για το μωρό που έχασε – «Ήταν κοριτσάκι, είχε σύνδρομο Turner»
17/04/2024 | 14:12
Άστατος καιρός το Πάσχα-Πρόβλεψη Μαρουσάκη: Έρχονται βροχές, ισχυροί άνεμοι και πτώση θερμοκρασίας
17/04/2024 | 09:05
Survivor: Η στιγμή που ο Τζέιμς Καφετζής μαθαίνει για το ναυάγιο του πατέρα του στον Ειρηνικό Ωκεανό
17/04/2024 | 11:34
Tην άρση ασυλίας του Κυριάκου Βελόπουλου προτείνει η Επιτροπή Κοινοβουλευτικής Δεοντολογίας
17/04/2024 | 15:49
Ολοκληρώθηκαν οι μεγάλες πορείες στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας της ΓΣΕΕ – Δείτε εικόνες
17/04/2024 | 16:34