ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Τυρόπιτες υπάρχουν πολλές και πραγματικά μου αρέσουν όλες, γιατί διακρίσεις δεν κάνω όταν μιλάμε για ζύμη (ή φύλλο) με τυρί. Αυτήν την φορά όμως η τυρόπιτα θα είναι μπουγάτσα με τυρί, μια ιδέα που λαχταρούσα από καιρό, αν και δεν ξέρω κατά πόσο προσεγγίζει την γνήσια σαλονικιώτικη μπουγάτσα (την αλήθεια την λέμε). Περιέχει τυρί φέτα μέσα σε κρέμα μπεσαμέλ κι είναι τυλιγμένη σε τραγανή ζύμη κουρού και μας άρεσε πολύ! Για την μπουγάτσα με τυρί, που αν και συστήνεται με ζύμη κουρού μπορεί να εκτελεσθεί και με λαδωμένα φύλλα κρούστας, θα χρειασθώ…
Τρόπος Παρασκευής:
Σ’ ένα κατσαρολάκι ζεσταίνω το βούτυρο σε μέτρια θερμοκρασία (6/9) κι αφού λιώσει προσθέτω το αλεύρι. Ανακατεύω με τον αυγοδάρτη να σχηματισθεί μια ελαφριά ζύμη και κατόπιν προσθέτω το ζεστό γάλα να ομογενοποιηθεί.
Αφού πάρει μια ελαφριά βράση η μπεσαμέλ κι αποκτήσει όγκο τότε προσθέτω τ’ αυγά τα οποία πρώτα έχω χτυπήσει με λίγη από την ζεστή μπεσαμέλ (για να πάρουν θερμοκρασία). Ανακατεύω την μπεσαμέλ με τον αυγοδάρτη να ομογενοποιηθούν τ’ αυγά κι αποσύρω από την φωτιά (δεν χρειάζεται να πάρει βράση καθώς θα ψηθεί και μέσα στην πίτα). Αφήνω την μπεσαμέλ στην άκρη να κρυώσει ανακατεύοντας την τακτικά και προσθέτω λίγο από το άσπρο πιπέρι.
Αφού κρυώσει η μπεσαμέλ μετά από 30’ ρίχνω μέσα την φέτα και το κασέρι κι ανακατεύω. Δοκιμάζω την γέμιση κι αν χρειάζεται προσθέτω λίγο αλάτι αν και δεν την προτιμώ τσιμπημένη.
Λαδώνω την επιφάνεια ενός πυρίμαχου σκεύους και τοποθετώ σαν βάση το πρώτο φύλλο κουρού. Αν χρησιμοποιήσω φύλλα κρούστας τότε λαδώνω τα μισά ένα προς ένα και τα τοποθετώ διπλωμένα στα δύο το ένα πάνω στο άλλο. Κατόπιν απλώνω την κρέμα τυριού και τέλος καλύπτω με το άλλο φύλλο κουρού από πάνω (ή με τα υπόλοιπα φύλλα κρούστας κατά τον ίδιο τρόπο). Γυρίζω τις άκρες της ζύμης κουρού προς τα μέσα (κι αν χρειασθεί τις κόβω λίγο για να μην είναι πολύ χονδρές) και στην συνέχεια χαράσσω την μπουγάτσα σε κομμάτια. Αλείφω την επιφάνεια με το γάλα και πασπαλίζω με το άσπρο και μαύρο σουσάμι.
Φουρνίζω την μπουγάτσα με τυρί σε προθερμασμένο φούρνο στους 190°C για 50’ στην αντίσταση σε χαμηλή ράγα στήριξης για να ψηθεί καλά και να πάρει χρώμα κι από κάτω. H μπουγάτσα με τυρί τρώγεται 30’ αφού βγει από τον φούρνο για να μην είναι πολύ ρευστή η κρέμα της.
60’/50′
Χρόνος Ετοιμασίας/Χρόνος Ψησίματος
6
Μερίδες
2/5
Βαθμός Δυσκολίας
Πηγή: dailycious.gr
Ροή Ειδήσεων
29/03/2024 | 15:28
ΓΣΕΕ: Συλλογικές συμβάσεις εργασίας παντού και μισθοί αντίστοιχοι των αναγκών μας
29/03/2024 | 15:22
Ανδρέας Μικρούτσικος: Η μείωση των εμφανίσεων στην Καινούργιου και τα επόμενα τηλεοπτικά βήματα
29/03/2024 | 15:04
Στον Άρειο Πάγο τη Δευτέρα ο Ανδρουλάκης για τις συνομιλίες το βράδυ της τραγωδίας των Τεμπών
29/03/2024 | 14:36
Ικανοποιημένος και ανακουφισμένος ο Μάνος Δασκαλάκης μετά τα ισόβια της Πισπιρίγκου – «Δικαίωση της μνήμης της Τζωρτζίνας»
29/03/2024 | 14:27
Αλέξης Γεωργούλης: Η πρώτη συνέντευξη μετά τις καταγγελίες – Τι αποκαλύπτει στη Δανάη Μπάρκα
29/03/2024 | 14:00
Ο Δημήτρης Κόκοτας υπεβλήθη σε αξονική εγκεφάλου: Σε λίγη ώρα θα προσπαθήσουν να τον “ξυπνήσουν” οι γιατροί
29/03/2024 | 13:51
Ρούλα Πισπιρίγκου: Η πρώτη αντίδρασή της μετά την εκφώνηση της απόφασης – «Έχω ήδη ασκήσει έφεση»
29/03/2024 | 13:30
Σταμάτης Μαλέλης: Το χειρότερο που υπάρχει και μπορεί να ρίξει τους ανθρώπους στην κατάθλιψη είναι η ματαιοδοξία
29/03/2024 | 13:14
«Χαμός» με Πέτρο Τατσόπουλο-Ανδρέα Καραγιάννη στην Καινούργιου: «Με διακόπτει, σκ@σε» – «Βρίζεις την αγία φλόγα της Παναγίας. Είναι ντροπή»
28/03/2024 | 08:25
Μαριάνθη Κάσδαγλη: «Μετά το Survivor έπεσα θύμα χάκερ και έχασα όλα μου τα χρήματα»
28/03/2024 | 09:27
Διονύσης Ατζαράκης για Χαρούλα Αλεξίου: «Η χιουμοριστική μας συνεργασία ήταν ιδέα του γιου της»
28/03/2024 | 12:37
Το «αντίο» του Παύλου Γερουλάνου στον Μιχάλη Χαραλαμπίδη: «Βαθιά δημοκράτης, ουσιαστικός σοσιαλιστής, ο Ανδρέας τον άκουγε, το κίνημα τον σεβόταν»
28/03/2024 | 11:30