
ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Αφράτο και λαχταριστό το ρολό κιμά με γραβιέρα φαίρνει στηις μνήμες μας το αγαπημένο φαγητό των παιδικών μας χρόνων.
Συστατικά:
2 κιλά κιμά ανάμεικτος από σπάλα
400 γρ. γραβιέρα πικάντικη
200 γρ. μπαγιάτικο ψωμί, μουσκεμένο και στυμμένο
4 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
4 ξερά κρεμμύδια, τριμμένα
4 σκελίδες σκόρδο τριμμένες
2 κουτ. σούπας γάλα
2 αυγά
2 κουτ. σούπας φρέσκο δυόσμο, ψιλοκομμένο
2 κουτ. σούπας φρέσκο θυμάρι, ψιλοκομμένο
2 κουτ. σούπας φρέσκια ρίγανη, ψιλοκομμένη
4 κουτ. σούπας μαϊντανό, ψιλοκομμένο
1/2κουτ. γλυκού μπαχάρι
1/2 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο
1 κουτ. γλυκού πάπρικα καπνιστή
2 ντομάτες σφιχτές
2 πιπεριές Φλωρίνης
αλάτι – φρεσκοτριμμένο πιπέρι
200 ml κρασί
200 ml ελαιόλαδο
[adsense]
Οδηγίες:
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 180 Βαθμούς Κελσίου.
- Παίρνουμε λίγο από το ελαιόλαδο και σοτάρουμε σταδιακά τα ξερά κρεμμύδια τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τέλος το σκόρδο.
- Τα κατεβάζουμε από την φωτιά και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
- Ξεφλουδίζουμε την ντομάτα την ξεσποριάζουμε και την κόβουμε μικρά καρεδάκια.
- Το ίδιο κάνουμε και με τις πιπεριές.
- Σε ένα μεγάλο μπολ ή σε μία λεκάνη ρίχνουμε τον κιμά τα σοταρισμένα κρεμμύδια, τα αυγά, το ψωμί, τα μυρωδικά, τα φρέσκα βότανα, το μισό ελαιόλαδο, τις ντομάτες και τις πιπεριές και αλατοπιπερώνουμε.
- Πλάθουμε για 10 λεπτά μέχρι να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά μας.
- Κόβουμε μετά ένα μεγάλο φύλλο λαδόκολλας και απλώνουμε επάνω τον κιμά σε μία ισοπαχή στρώση.
- Κόβουμε την γραβιέρα σε χοντρά μπαστουνάκια και την τοποθετούμε στο κέντρο του κιμά.
- Σηκώνουμε από την μία μεριά την λαδόκολλα και τυλίγουμε μέχρι την μέση σκεπάζοντας την γραβιέρα.
- Κάνουμε το ίδιο και από την άλλη μεριά προσέχοντας να μην διπλώσουμε μέσα στον κιμά την λαδόκολλα.
- Με τα δύο μας χέρια φτιάχνουμε το ρολό και το τοποθετούμε σε ένα λαδωμένο πυρέξ αφαιρώντας προσεκτικά την λαδόκολλα.
- Ρίχνουμε μέσα στο πυρέξ το υπόλοιπο ελαιόλαδο και το κρασί και ψήνουμε για 40 με 45 λεπτά γυρίζοντας κατά καιρούς για να ξεροψηθεί από όλες τις πλευρές.
*Συνήθως γύρω από το ρολό παίφτουν και μερικές πατάτες που παίρνουν γεύση καταπληκτική και είναι το ιδανικό συνοδευτικό!!!