Αθήνα

4 oC

αυξημένες νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Ξυλοδαρμός σταθμάρχη: Ταυτοποιήθηκαν οι δράστες – Στη δημοσιότητα τα πρόσωπα τους δίνει η ΕΛ.ΑΣ (ΒΙΝΤΕΟ)

ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Ρολό χοιρινό γεμισμένο με ξερά φρούτα και φρέσκα μυρωδικά!

Μερίδες: 8-10
Χρόνος προετοιμασίας: 20 λεπτά

 

Τα ξερά φρούτα πάντα δίνουν στο χοιρινό μια απίστευτη γλύκα!

Δοκιμάστε την και θα το διαπιστώσετε και μόνοι σας. 

 
Συστατικά:
Μία σειρά από χοιρινές μπριζόλες περίπου 3 κιλά
10 Βερίκοκα ξερά κομμένα σε μικρά κομμάτια
10. Χουρμάδες κομμένα σε μικρά κομμάτια
Αλάτι και πιπέρι
4 κ.σ έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
3 καρότα ολόκληρα καθαρισμένα
3  κρεμμύδια  κομμένα στη μέση
3 σκελίδες σκόρδο καθαρισμένες
1 ½ κ.σ. φρεσκια  ματζουράνα ψιλοκομμένη

Σάλτσα
2 κ.σ. βούτυρο
2 κ.σ. αλεύρι
1 κ.σ. μουστάρδα ντιζόν
1 ½ φλ. σπιτικό ζωμό κρέατος καυτό
½ φλ. λευκό κρασί ξηρό
¼ φλ. πετιμέζι

[adsense]

Οδηγίες:

  •  Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς.
  • Ζητάμε από τον χασάπη να μας καθαρίσει μόνο το ψαχνό από τις μπριζόλες δημιουργώντας έτσι ένα μακρύ κομμάτι χοιρινό περίπου 2 κιλά.
  • Τα κόκαλα  θα τα βάλουμε και αυτά στο ταψί να ψηθούν για να δώσουμε νοστιμιά στην σάλτσα μας.
  • Χρησιμοποιώντας ένα μακρύ αλλά λεπτό μαχαίρι κάνουμε μια διαμπερή τρύπα κατά μήκος του κρέατος διαμέτρου περίπου 2 εκ.
  • Αφαιρούμε το κρέας  το οποίο κι αυτό θα το ψήσουμε με το κρέας στον φούρνο.  Ανακατεύουμε τους χουρμάδες μαζί με τα βερίκοκα.
  • Χρησιμοποιώντας το χερούλι από μια ξύλινη κουτάλα για βοήθεια γεμίζουμε ασφυκτικά την τρύπα του χοιρινού με το μίγμα των ξερών φρούτων.
  • Βάζουμε το χοιρινό σε ταψί, το τρίβουμε με το μισό λάδι.
  • Αλατοπιπερώνουμε, πασπαλίζουμε με ματζουράνα και βάζουμε γύρω του τα περισσευούμενα κομμάτια κρέατος, τα καρότα, τα κρεμμύδια, το σκόρδο και τα περιχύνουμε με το υπόλοιπο  λάδι.
  • Ψήνουμε μέχρι ένα θερμόμετρο κρέατος  που θα το μπήξουμε στο κρέας και όχι στη γέμιση δείξει 65 βαθμούς, περίπου για μιάμιση ώρα.
  • Το βγάζουμε και το αφήνουμε καλά σκεπασμένο με αλουμινόχαρτο για να κρατήσει τα ζουμάκια του.  Την ώρα που θα σερβίρουμε κόβουμε σε χοντρές φέτες.
  • Ανακατεύουμε στο μούλτι την μουστάρδα, το πετιμέζι, το βούτυρο και το αλεύρι.
  • Βάζουμε το ταψί –αφού αφαιρέσουμε όλο το κρέας -με όλα τα ζουμάκια πάνω στην κουζίνα μας, ρίχνουμε μέσα το κρασί, τον ζωμό κι  ανακατεύουμε έτσι ώστε όλες οι ουσίες διαλυθούν.
  • Αφήνουμε να κρυώσει λίγο ( έτσι το λίπος να σταθεί στην επιφάνεια) και πετάμε όσο πιο πολύ λίπος μπορούμε.
  • Μεταφέρουμε σε μικρό κατσαρολάκι και μόλις πάρει βράση ρίχνουμε μέσα το μίγμα πετιμέζι και σιγοψήνουμε μέχρι η σάλτσα μας  πήξει στο επιθυμητό σημείο, ανακατεύοντας συχνά.
  • Δοκιμάζουμε το αλάτι και το πιπέρι και περιχύνουμε στην άκρη κάθε φέτα χοιρινού, φροντίζοντας έτσι να φαίνεται  και η γέμιση.

gourmed.gr

Συνταγή Σκαρμούτσου: Αβγά γεμιστά με τυρί κρέμα, μουστάρδα και ζαμπόν καπνιστό
Σαντιγί: Το μυστικό της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου για την φτιάξετε σε 2 λεπτά χωρίς μίξερ
Άκης Πετρετζίκης: Η συνταγή του για εύκολο κέικ καρότου
Αγιορείτικη συνταγή για το πιο ελαφρύ γλυκό με ψητά μήλα
Αργυρώ Μπαρμπαρίγου: Παστίτσιο στο τηγάνι
Εύκολη συνταγή για εκπληκτική μοναστηριακή βασιλόπιτα!