Αθήνα

 

22 oC

αίθριος καιρός

Hottest

Ενημέρωση σε... fast-forward!

kokkalis 280324
Τα λόγια αγάπης του Πέτρου Κόκκαλη για τη Δήμητρα Ματσούκα

ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Συγκλονιστικό γαλακτομπούρεκο από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου για μετά το πασχαλινό αρνί

Μετά το πασχαλινό αρνί όλοι τρελαίνονται για ένα εξαιρετικό γλυκό. Αυτή η συνταγή από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου τα «σπάει» και μαθαίνουμε και όλα τα μυστικά για τρεμουλιαστό γαλακτομπούρεκο, με αφράτη κρέμα και τραγανό φύλλο.

Δείτε επίσης

Επικαλείται τον ΠΟΥ η Κίνα: Δεν υπάρχουν στοιχεία ότι ο κοροναϊός είναι εργαστηριακός
Συνέλαβαν τον 32χρονο που καλούσε σε «ντου» για να ανοίξουν οι εκκλησίες – Είχε τυπώσει φυλλάδια και αυτοκόλλητα

Το μυστικό  της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου για να παραμείνει τραγανό το φύλλο, είναι το σωστό σιρόπιασμα. Φτιάξτε το και δε θα μπορεί να αντισταθεί κανείς!

Υλικά Συνταγής
1 πακέτο φύλλο κρούστας ή Βηρυτού
200 γραµ. βούτυρο τ. Κερκύρας Χωριό (σε θερμοκρασία δωματίου)
Για την κρέμα
2 λίτρα φρέσκο γάλα
200 γραμ. ζάχαρη
4 αυγά
2 κρόκοι
ξύσμα από 1 λεμόνι ακέρωτο
200 γραμ. σιμιγδάλι ψιλό
2 βανίλιες
1 ξύλο κανέλας
60 γραμ. βούτυρο τ. Κερκύρας Χωριό
Για το σιρόπι
700 γραµ. ζάχαρη
500 γραμ. νερό
1 ξύλο κανέλας
2 λεμονόκουπες στυμμένες

Εκτέλεση
Για το πιο ωραίο γαλακτομπούρεκο με φύλλο που παραμένει τραγανό, ετοιμάζουμε πρώτα την αφράτη και τρεμουλιαστή κρέμα και το σιρόπι, για να τους δώσουμε χρόνο να κρυώσουν.

Για το σιρόπι 
Βάζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι, σε μία κατσαρόλα και ανακατεύουμε μέχρι να πάρει βράση. Δεν ανακατεύουμε ξανά από την ώρα που θα πάρει βράση. Το αφήνουμε να σιγοβράζει για περίπου 5 λεπτά σε μέτρια φωτιά. Αφαιρούμε τις λεμονόκουπες και αφήνουμε να κρυώσει.

Για την κρέμα 
Κρατάμε 1 φλ. από το συνολικό γάλα και τη μισή ζάχαρη. Βάζουμε το υπόλοιπο γάλα, την υπόλοιπη ζάχαρη, την κανέλα και το ξύσμα λεμονιού σε μία κατσαρόλα να ζεσταθεί και να βγουν τα αρώματα του λεμονιού και της κανέλας.

Σε ένα βαθύ μπολ, ρίχνουμε τα αυγά και τους κρόκους και τα χτυπάμε με μίξερ χειρός, να αφρατέψουν για λίγα λεπτά. Με το καλό χτύπημα των αυγών εξαλείφεται η μυρωδιά τους. Προσθέτουμε την υπόλοιπη ζάχαρη και συνεχίζουμε το χτύπημα για λίγα λεπτά μέχρι να λιώσει καλά η ζάχαρη. Τέλος προσθέτουμε τις βανίλιες.

Προσθέτουμε στα αυγά το σιμιγδάλι καθώς και το 1 φλ. γάλα που κρατήσαμε.

Παίρνουμε από την κατσαρόλα λίγο ζεστό γάλα (2 φλ.) και το ρίχνουμε στο μπολ με το μείγμα αυγών ανακατεύοντας, να ζεσταθούν λίγο τα αυγά και να αραιώσουν. Αδειάζουμε το περιεχόμενο του μπολ όλο μαζί, μέσα στην κατσαρόλα µε το ζεστό γάλα και ανακατεύουμε με σύρμα ή ξύλινη κουτάλα λίγα λεπτά μέχρι να δέσει η κρέμα.

Αφού δέσει, την αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο ανακατεύοντας να λιώσει. Αφαιρούμε την κανέλα .

Αφήνουμε λίγο την κρέμα να κρυώσει.

Στήνουμε το γαλακτομπούρεκο στο ταψί
Ζεσταίνουμε τα 200 γραμ. βούτυρο Κερκύρας σε ένα κατσαρολάκι,, (ίσα να λιώσει, όχι να κάψει) και το αφήνουμε να κρυώσει λίγο και να φτάσει στο στάδιο που αρχίζει να πήζει.

Βουτυρώνουμε ένα ταψί στρογγυλό (36 εκ.ή 38 εκ.) ή ένα ταψί μακρόστενο (38×28 εκ.). Στρώνουμε ακτινωτά 7 φύλλα κρούστας, βουτυρώνοντάς τα ένα ένα και φροντίζοντας να περισσεύουν αρκετά έξω από το χείλος του ταψιού.

Ρίχνουμε την κρέμα επάνω στα στρωμένα φύλλα. Γυρίζουμε προς τα μέσα πάνω στην κρέμα, τα φύλλα που εξέχουν και στρώνουμε από πάνω τα υπόλοιπα 5 φύλλα βουτυρώνοντας τα ένα ένα.

Με μία μαλακή σπάτουλα, μπήγουμε τις άκρες των φύλλων που εξέχουν κάτω από το γαλακτομπούρεκο.

Χαράζουμε επιφανειακά το γλυκό σε κομμάτια. Περιχύνουμε με το υπόλοιπο λιωμένο βούτυρο, να ρουφήξει στις χαρακιές. Ραντίζουμε µε λίγο νερό τα φύλλα στην επιφάνεια για να μην ανασηκώνονται στο ψήσιμο. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς C στις αντιστάσεις, στην τελευταία σχάρα, για περίπου 1 ώρα, μέχρι να ροδίσει καλά το φύλλο.

Εναλλακτικά ψήνουμε το γαλακτομπούρεκο στον αέρα, στους 160 βαθμούς C, στη μεσαία σχάρα για 50 λεπτά περίπου μέχρι να ροδίσει το γαλακτομπούρεκο. Βγάζουμε το γαλακτομπούρεκο από το φούρνο και το περιχύνουμε λίγο λίγο με το κρύο σιρόπι .

Περιμένουμε το ζεστό γαλακτομπούρεκο να κρυώσει καλά και μετά το κόβουμε για σερβίρισμα. Αν το κόψουμε όσο ακόμα είναι ζεστό, θα βγάλει υγρά στο ταψί.

Εναλλακτικά, αφήνουμε να κρυώσει καλά το γαλακτομπούρεκο και μετά το σιροπιάζουμε, με ζεστό το σιρόπι.

Τα μυστικά επιτυχίας για τέλειο γαλακτομπούρεκο και σωστό σιρόπιασμα

Οι λεπτομέρειες στο ψήσιμο κάνουν τη διαφορά.

Αρχικά, τα γλυκά ταψιού πρέπει να ψήνονται σε μέτριες θερμοκρασίες, για να προλαβαίνουν τα φύλλα να ψήνονται μέχρι μέσα. Με τον τρόπο αυτό, απορροφούν σωστά το σιρόπι τους.

Αν ψήσετε σε αέρα, χαμηλώστε κατά 20 βαθμούς το φούρνο, ψήστε στη μεσαία σχάρα και ελαττώστε το χρόνο ψησίματος. Στο τελευταίο τέταρτο ψήστε σε αέρα και κάτω αντίσταση, τοποθετώντας το ταψί στην κάτω σχάρα του φούρνου.

Ο χρόνος ψησίματος του γλυκού ποικίλει ανάλογα με το φούρνο. Στο τέλος, το γλυκό πρέπει να έχει ροδίσει ομοιόμορφα πάνω και κάτω, γιατί μόνο τότε θα έχουν ψηθεί σωστά τα φύλλα μέσα και μόνο τότε θα απορροφήσουν σωστά το σιρόπι τους.

Το κριτσανιστό αποτέλεσμα στο γαλακτομπούρεκο, το παίρνουμε μόνο με το καλό ψήσιμο και ρόδισμα των φύλλων του.

Ακόμα, ραντίζοντας με λίγο νερό την επιφάνεια των φύλλων στο γαλακτομπούρεκο, κατά τη διάρκεια του ψησίματος τα φύλλα κρατάνε το σχήμα τους και δεν ανασηκώνονται.

Επιπλέον, γίνονται πιο  τραγανά.

Δώστε προσοχή και στο σιρόπιασμα
Θυμηθείτε, ότι σε αντίθεση με το μπακλαβά, το γαλακτομπούρεκο θέλει σιρόπιασμα με το ένα κρύο και το άλλο ζεστό (ζεστό γλυκό, κρύο σιρόπι ή κρύο γλυκό, ζεστό σιρόπι). Ξεκινήστε, λοιπόν, φτιάχνοντας το σιρόπι κι αφήστε το, όση ώρα ψήνετε το γλυκό, για να χλιάνει.

Αποφεύγω τη γλυκόζη στο σιρόπι. Για να το προφυλάξω από τη δημιουργία κρυστάλλων, χρησιμοποιώ λίγες σταγόνες χυμό λεμονιού.

Ρίχνω το σιρόπι λίγο λίγο με ένα κουτάλι και σταδιακά, όχι όλο μαζί πάνω στο φύλλο.

Επίσης να ξέρετε ότι:

-Η κρέμα δεν πρέπει να βράζει για πολύ ώρα, γιατί θα ψηθεί και για περίπου μια ώρα στο ταψί. Με τις οδηγίες που σας δίνω, θα βγει αφράτη και τρεμουλιαστή.

-Πρέπει να αφήσετε την κρέμα να κρυώσει πριν τη βάλετε στα φύλλα. Οι καυτές γεμίσεις, δημιουργούν ατμούς και υγρασία στο γαλακτομπούρεκο. Ειδικά, αν δεν πρόκειται να το ψήσετε την ίδια στιγμή.

-Πρέπει να λιώσετε το βούτυρο και να το αφήσετε να κρυώσει λίγο, και να φτάσει στο στάδιο που αρχίζει να πήζει. Έτσι θα κάθεται πιο σωστά επάνω στα φύλλα όταν τα βουτυρώνετε.

-Κάνουμε καλό βουτύρωμα των φύλλων με πινέλο.

-Αφήνουμε το σιροπιασμένο γαλακτομπούρεκο να κρυώσει καλά και μετά το κόβουμε για να σερβίρουμε. Αλλιώς, θα κατεβάσει υγρά και θα πανιάσει η κάτω στρώση των φύλλων

-Καλό είναι να αποφύγετε να βάλετε το γαλακτομπούρεκο στο ψυγείο, γιατί θα νοτίσουν τα φύλλα και θα σφίξει η κρέμα.

Μπορείτε επίσης να φτιάξετε γαλακτομπούρεκο σε ατομικά ρολά, αλλά και το φανταστικό γαλακτομπούρεκο με σοκολάτα.

Πηγή: argiro.gr

Ροή Ειδήσεων

image for post1026436

29/03/2024 | 10:22

Βίκυ Κουλιανού: «Ο ρόλος της Κατερίνας Λέχου στο «Είσαι το ταίρι μου» είχε γραφτεί για μένα»

29/03/2024 | 10:14

Δημήτρης Κόκοτας-Τι συνέβη στις πρόβες του J2US: «Άρχισε να ιδρώνει, να μουδιάζει το χέρι του και να έχει τάσεις λιποθυμίας»

29/03/2024 | 10:06

Απαντά ο Γιάννης Πλούταρχος στα σχόλια του Γρηγόρη Αρναούτογλου: «Τον έχω δει δυο φορές σε όλη μου τη ζωή»
seismos 5 600x337 1.jpg 1 2

29/03/2024 | 09:23

Σεισμός 5,7 Ρίχτερ ανοιχτά της Ηλείας – Αισθητός και στην Αττική

29/03/2024 | 09:05

Ευρωεκλογές 2024-ΣΥΡΙΖΑ: Ανακοινώθηκαν οι πρώτοι υποψήφιοι για την κατάρτιση του Ευρωψηφοδελτίου

29/03/2024 | 08:42

Δημήτρης Κόκοτας: Πολύ κρίσιμα τα επόμενα 24ωρα – Υπέστη έμφραγμα, ανακοπή και ανατάχθηκε
screenshot 2

29/03/2024 | 08:31

Πύργος: Άγριο ξύλο ανάμεσα σε μαθήτριες Γυμνασίου – Οι αυτόπτες μάρτυρες τραβούσαν βίντεο

29/03/2024 | 08:27

Καρδίτσα: Νεκρή βρέθηκε ηλικιωμένη στο Καταφύλλι Αργιθέας – Έρευνες της αστυνομίας για το ενδεχόμενο εγκλήματος

29/03/2024 | 08:11

Ο Στέφανος Κασσελάκης ορκίζεται σήμερα ανήμερα των γενεθλίων του
Zodiac

29/03/2024 | 08:04

Ζώδια: Προβλέψεις για σήμερα, Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

29/03/2024 | 07:58

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα, Παρασκευή 29 Μαρτίου

29/03/2024 | 07:47

Συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου σήμερα – Ανακοινώνεται αύξηση κατώτατου μισθού
6167830

28/03/2024 | 23:01

Βουλή: Καταψηφίστηκε η πρόταση δυσπιστίας για τα «Τέμπη» με 159 «Όχι»

28/03/2024 | 22:46

Θοδωρής Αθερίδης: Μου αρέσει πάρα πολύ το Ζάρι της Μαρίνας Σάττι, σίγουρα θα είναι μέσα στην τριάδα

28/03/2024 | 22:42

Νέο τζακ ποτ στο Τζόκερ – Δείτε ποιοι αριθμοί κληρώθηκαν
gigantes gastra 270324
Συνταγή Αργυρώς Μπαρμπαρίγου: Γίγαντες στη γάστρα
mpakaliaros 220324
Συνταγή Αργυρώς Μπαρμπαρίγου: Μπακαλιάρος με κουρκούτι
cake sokolata 200324
Συνταγή Αργυρώς Μπαρμπαρίγου: Κέικ χωρίς αυγά
xtapodi 180324
Συνταγή Αργυρώς Μπαρμπαρίγου: Χταπόδι με κοφτό μακαρονάκι
fakes salata 150324
Συνταγή Αργυρώς Μπαρμπαρίγου: Φακές σαλάτα
230215134540
Συνταγές: Κοντοσούβλι στο φούρνο από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου