Αθήνα

 

7 oC

ελαφρές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε... fast-forward!

20220216 eortologio doro 2
Εορτολόγιο 14 Ιανουαρίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Σκορδαλιά: Οι παραλλαγές και τα μυστικά για κρεμώδη υφή από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Μία από τις κορυφαίες ελληνικές συνταγές είναι η σκορδαλιά που άλλοτε γίνεται με μπαγιάτικο ψωμί κι άλλοτε με βραστή πατάτα. Σε πολλές χώρες του κόσμου συναντούμε συνταγές με σκόρδο, παρόμοιες με την ελληνική συνταγή για σκορδαλιά.

Για παράδειγμα στην Ισπανία και στην Γαλλία σίγουρα έχετε δοκιμάσει aioli και όσοι έχετε επισκεφτεί τις αραβικές χώρες και την Τουρκία σίγουρα έχετε δοκιμάσει την σάλτσα tarator. Της μεν Γαλλίας και Ισπανίας μοιάζει περισσότερο σε σάλτσα μαγιονέζας και το tarator είναι σάλτσα με σκόρδο, λεμόνι και λάδι.

Την πλούσια γεύση και νοστιμιά όμως που έχει η ελληνική σκορδαλιά νομίζω δεν την έχουν οι υπόλοιπες χώρες. Φύγετε από τα στερεότυπα και μην περιμένετε να απολαύσετε την σκορδαλιά μόνο την 25η Μαρτίου με τον μπακαλιάρο. Παίξτε με τα υλικά της σκορδαλιάς, πειραματιστείτε και εμπλουτίστε την με καρύδια, με αβοκάντο, με παντζάρια. Δώστε της πιο αραιή μορφή σαν σάλτσα για μια φρέσκια σαλάτα ή κάντε την πιο ελαφριά σε σκόρδο και σερβίρετε την σαν ντιπ. Η νοστιμιά της είναι ανυπέρβλητη.

Παραλλαγές σκορδαλιάς

Συνοδέψτε τα θαλασσινά σας ή απολαύστε την με ψητά λαχανικά. Θα σας εκπλήξει η ευελιξία συνδυασμών των υλικών με την σκορδαλιά. Στην ουσία η ελληνική σκορδαλιά έχει σαν βάση την βραστή πατάτα ή το μπαγιάτικο ψωμί.

Γίνεται με λάδι, σκόρδο, λεμόνι και ξύδι και από ‘κει και πέρα παίξτε. Λέω παίξτε και το εννοώ. Πειραματιστείτε με αρωματικό λάδι και διάφορα βότανα. Η σκορδαλιά ταιριάζει πολύ με σχοινόπρασο και με άνηθο. Επίσης οι ξηροί καρποί δίνουν βάθος στη γεύση και γλύκα στην επίγευση.

Όμως και τα λαχανικά κάνουν ωραίες παραλλαγές στην κλασική συνταγή σκορδαλιάς. Για παράδειγμα, το ώριμο αβοκάντο μέσα στη σκορδαλιά δίνει απίστευτη υφή, βελούδινη και μια πιο ήπια γεύση σκόρδου. Εναλλακτικά, χρησιμοποιήστε βρασμένο ή ψημένο παντζάρι για φρεσκάδα και γλυκιά γεύση.

Μυστικά για τη σκορδαλιά

Αν θέλετε κρεμώδη υφή στην σκορδαλιά με πατάτα πρέπει να πολτοποιήσετε όλα τα υλικά και να τα προσθέσετε στον πουρέ πατάτας. Αν προτιμάτε υφή σαν μους θα πολτοποιήσετε όλα τα υλικά μαζί με την πατάτα στο μπλέντερ.

Αν φτιάξετε σκορδαλιά με ψωμί τότε οπωσδήποτε βάλτε μέσα και καρύδια ή αμύγδαλα καθαρισμένα. Θα γλυκάνουν την σκορδαλιά σας και η γεύση θα απογειωθεί. Μόνο που θα πρέπει να προσθέσετε και λίγο νερό στην πολτοποίηση της σκορδαλιάς με καρύδια ή αμύγδαλα, γιατί οι ξηροί καρποί τραβούν την υγρασία του μείγματος και στεγνώνει η σκορδαλιά. Οπότε για πιο κρεμώδη υφή, προσθέτουμε λίγη επιπλέον υγρασία.

Ένα μεγάλο μυστικό για να μην βαρύνει η μυρωδιά του σκόρδου στη σκορδαλιά είναι να αφήσετε το ψιλοκομμένο ή πολτοποιημένο σκόρδο μέσα σε λίγο ξύδι ή λεμόνι για λίγα λεπτά.

Δηλαδή ραντίστε το σκόρδο με το λεμόνι και το ξύδι της συνταγής κι αφήστε το να σταθεί για λίγα λεπτά. Θα δείτε την διαφορά, καθώς με το πέρασμα της ώρας η σκορδαλιά δυναμώνει σε ένταση και σπιρτάδα. Με το κόλπο αυτό, θα έχετε γεύση σκόρδου, αρώματα σκόρδου, αλλά όχι βαριά μυρωδιά όταν την γεύεστε ή όταν ανοίγετε το μπολ στο ψυγείο.

Πηγή: argiro.gr

Ροή Ειδήσεων

kritikos1401

14/01/2025 | 23:59

Στέλιος Κρητικός για τη σοβαρή περιπέτεια υγείας του: «Μεγάλωνε στο σώμα μου για 8 χρόνια αλλά εγώ δεν είχα καταλάβει τίποτα»

14/01/2025 | 23:50

Ποια σχολεία στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας θα μείνουν κλειστά αύριο Τέταρτη

14/01/2025 | 23:45

ΥΠΑΑΤ: Ενισχύσεις de minimis ύψους 8,74 εκατ. ευρώ σε αγρότες της Λάρισας για μήλα και κάστανα
karavatou141

14/01/2025 | 23:30

Κατερίνα Καραβάτου: «Αγαπώ τον Λάκη Γαβαλά, τον σέβομαι και δεν τον παρεξηγώ ποτέ»

14/01/2025 | 23:21

Κλειστά σχολεία σε Γορτυνία και περιοχές του Δήμου Σικυωνίων Κορινθίας

14/01/2025 | 23:15

Φολέγανδρος: Έντονη χαλαζόπτωση έπληξε το νησί – Σχηματίστηκε υδροστρόβιλος
solomou141

14/01/2025 | 23:00

Αινιγματική η Μαρία Σολωμού για reunion των Singles: «Δεν είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε»

14/01/2025 | 22:45

Γαλλία: Ο πρωθυπουργός Μπαϊρού πρότεινε να ξανανοίξει η συζήτηση για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος

14/01/2025 | 22:30

Ράνια Θρασκιά: «Την ελευθερία μου δεν τη χαρίζω πουθενά, όσο κι αν κοστίζει»
sxoleio aithousa

14/01/2025 | 22:20

Καλάβρυτα: Δεν θα λειτουργήσουν αύριο Τετάρτη τα σχολεία λόγω της κακοκαιρίας

14/01/2025 | 22:15

Μ. Χρυσοχοΐδης: Eίναι απόφασή μας να εξαλείψουμε τις παθογένειες που ταλαιπωρούν την κοινωνία της Κρήτης

14/01/2025 | 22:00

Υπάρχω: Αυτά είναι τα έσοδα και τα εισιτήρια της ταινίας – Πόσα εκατομμύρια είναι το κέρδος;
astynomia nyxta 1 25 5

14/01/2025 | 21:50

Πώς «ξηλώθηκε» η Αστυνομική Διεύθυνση Χανίων: Η έντονη δυσαρέσκεια Μητσοτάκη και η εντολή να καλυφθούν οι θέσεις από την Αττική

14/01/2025 | 21:40

Προεδρία της Δημοκρατίας: Οι παράμετροι και τα διλήμματα λίγο πριν από την ανακοίνωση της πρότασης του Πρωθυπουργού

14/01/2025 | 21:30

Θανάσης Αλευράς: «Αν δεν καλέσεις τη Μαρίνα Σάττι στον ελληνικό τελικό, κάτι συμβαίνει»
brokolo fourno
Συνταγή Αργυρώς Μπαρμπαρίγου: Μπρόκολο στο φούρνο με κρέμα
mosxari mpira gastra
Συνταγή Αργυρώς Μπαρμπαρίγου: Μοσχάρι με μπύρα στη γάστρα
almyros kormos tiriou
Συνταγή Αργυρώς Μπαρμπαρίγου: Αλμυρός κορμός τυριού με ξηρούς καρπούς
xteni krasi kastana apoksiramena frouta
Συνταγή Αργυρώς Μπαρμπαρίγου: Χτένι με κρασί, κάστανα και αποξηραμένα φρούτα
xristougenniatikos kormos pantespani
Συνταγή Αργυρώς Μπαρμπαρίγου: Χριστουγεννιάτικος κορμός
xoirino giortino
Συνταγή Αργυρώς Μπαρμπαρίγου: Χοιρινό γιορτινό με σάλτσα βουτύρου