Αθήνα

 

7 oC

ελαφρές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε... fast-forward!

O Ερντογάν χαρακτήρισε… «δεύτερη άλωση» την μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί

ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Τα μυστικά της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου για πεντανόστιμο σπιτικό ψωμί

Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου μας έχει τα 12 μυστικά για το καλύτερο σπιτικό ψωμί.

Δείτε επίσης

«Ήλιος»: Φτάνει η δύσκολη στιγμή – Τι θα γίνει στο σημερινό επεισόδιο

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το site της: «Θα μπορούσα να σας πω άλλα τόσα, αλλά πιστεύω ότι αυτά είναι τα βασικότερα που πρέπει να προσέξετε στην παρασκευή του ψωμιού.

Όσοι δεν έχετε τολμήσει μέχρι τώρα να φτιάξετε το δικό σας ψωμί, ένα θα σας πω… Δεν ξέρετε τι χάνετε! Είναι μαγεία όλη η ιεροτελεστία του. Ζύμωμα, πλάσιμο, φούσκωμα, ψήσιμο και τέλος τα αρώματα του φρεσκοψημένου ψωμιού που ξεμυαλίζουν.

Καλά ζυμώματα λοιπόν, με σίγουρη επιτυχία αν ακολουθήσετε τον δωδεκάλογό μου!

1–Ξεκούραση, ξεκούραση, ξεκούραση, είναι το Α και το Ω για τέλειο ψωμί.

2–Αφήστε τη ζύμη σας να ωριμάσει και να αναπτυχθεί το πλέγμα της γλουτένης σωστά, ώστε να γίνει ελαστική.
Γι’ αυτό, χρειάζεται μόνο υπομονή. Θα σας αποζημιώσει το αποτέλεσμα.

3–Όλα τα υλικά είναι καλύτερα να βρίσκονται σε θερμοκρασία χώρου. Ιδανικά στους 24-25 βαθμούς C. Μη βιάζετε τη ζύμη να γίνει με τεχνάσματα ζεστής ατμόσφαιρας. Θα γίνει κι έτσι, αλλά είπαμε ότι θέλουμε το τέλειο αποτέλεσμα κι αυτό θα το έχουμε μόνο αν κάνουμε υπομονή.

4–Όταν η συνταγή απαιτεί ζεστό νερό αυτό δεν πρέπει να υπερβαίνει τους 30-35 βαθμούς C. Οι πιο δυνατές θερμοκρασίες καίνε τη μαγιά.

5–Ταΐστε τη μαγιά σας με βύνη, χαρουπάλευρο, ζάχαρη, μελάσα ή μέλι. Η μαγιά για να ενεργοποιηθεί και να φουσκώσει θέλει γλύκα. Επίσης, όλες αυτές οι προσθήκες, βοηθούν στο σωστό χρώμα, γεύση και άρωμα του ψωμιού.

Ψωμί (μπαγκέτα τραγανή)
6–Όσο περισσότερο ζυμώνω τη ζύμη, τόσο πιο γρήγορα η ζύμη θα φουσκώσει και θα μειωθεί ο χρόνος αναμονής. Αν απλά ανακατέψετε τα υλικά του ψωμιού, τότε ο χρόνος αναμονής φουσκώματος και ωρίμανσης της ζύμης είναι σχεδόν ο διπλάσιος, γύρω στις 3,5 ώρες.

7– Για να σιγουρευτείτε ότι η ζύμη έγινε-φούσκωσε-ωρίμασε σωστά, κάντε βαθούλωμα σε ένα σημείο με το δάχτυλο. Αν επανέλθει στο σχήμα σημαίνει ότι η ζύμη θέλει κι άλλο χρόνο ωρίμανσης. Αν μείνει το βαθούλωμα, είναι έτοιμη για πλάσιμο.

8– Για να σιγουρευτείτε ότι έχετε ζυμώσει σωστά τη ζύμη στο χρόνο που απαιτείται, τραβήξτε ένα κομματάκι ζύμης. Αν αυτό είναι ελαστικό και τραβιέται τότε η ζύμη είναι έτοιμη. Αν κόβεται απότομα και ξεφτίζει ή κόβεται, σημαίνει ότι η ζύμη θέλει κι άλλο ζύμωμα.

9– Για να σιγουρευτείτε ότι τα ψωμιά είναι έτοιμα και σωστά διογκωμένα για ψήσιμο, αγγίξτε το πλάι της φρατζόλας πιέζοντας ελαφρά. Αν το σημάδι-βαθούλωμα μένει χωρίς να επανέρχεται σημαίνει ότι έχει φουσκώσει σωστά στο χρόνο που απαιτείται κι είναι έτοιμα για ψήσιμο.

10– Με το να χαράζουμε τα ψωμιά στην επιφάνεια τους με ξυράφι ή κοφτερό μαχαίρι προσφέρουμε βοήθεια στο σωστό φούσκωμα του ψωμιού κατά τη διάρκεια του ψησίματος. Προστατεύει επίσης από ανόμοιο φούσκωμα του κάθε ψωμιού από τον εγκλωβισμένο αέρα στη ζύμη.

Εύκολο ψωμί φρατζόλα σαν προζύμι
11– Καλά προθερμασμένος δυνατός φούρνος με αρκετή υγρασία, ψέκασμα ή παγάκια σε καυτό σκεύος μέσα στο φούρνο, δημιουργούν τραγανή κόρα και σωστά ψημένο σπιτικό ψωμί. Επίσης, μια πυρωμένη πέτρα για να ακουμπήσουμε και να ψήσουμε τα ψωμιά είναι ο ιδανικός τρόπος.

Για να σιγουρευτείτε πότε είναι σωστά ψημένο το ψωμί, μετά τον αναγραφόμενο χρόνο ψησίματος, χτυπήστε τη βάση του ψωμιού. Αν ο ήχος ακούγεται κούφιος τότε το ψωμί είναι ψημένο και αν ακούγεται βαρύς σημαίνει ότι χρειάζεται κι άλλο ψήσιμο.

Αφήστε το ψωμί να σταθεί σε σχάρα ή σε πανί για 15′ μετά το ψήσιμο, για να στεγνώσει σωστά το εσωτερικό του.

12–Μια ζύμη που ωριμάζει και φουσκώνει σε ζεστό χώρο, φουσκώνει γρηγορότερα απ’ ότι σε πιο κρύο χώρο. Ένα γρήγορα φουσκωμένο σπιτικό ψωμί κατ’αυτόν τον τρόπο όμως, δε θα έχει το τέλειο γευστικό αποτέλεσμα και το σωστό άρωμα, που έχει ένα ψωμί που ωριμάζει πιο αργά. Επίσης μπορείτε να ζυμώσετε τη ζύμη, να την σκεπάσετε και να την αφήσετε μια νύχτα στο ψυγείο.

Έτσι θα έχει όλο το χρόνο να ωριμάσει πιο σωστά. Την επόμενη ημέρα αφήστε την στον πάγκο να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου και πλάστε την σε ό,τι σχήμα θέλετε.

Χωριάτικο ταβόψωμο με προζύμι
Μόλις βγάζετε καυτό το ψωμί από το φούρνο μπορείτε με ψεκαστήρι να ψεκάσετε λίγο νερό στην κόρα ώστε να γίνει ακόμα πιο τραγανή.

Αν σε ένα ψωμί με προζύμι θέλετε να προσθέσετε μαγιά για να επιταχύνετε τη διαδικασία φουσκώματος και να μειώσετε το χρόνο αναμονής, ενεργοποιήσετε πρώτα τη μαγιά διαλύοντας τη μέσα σε λίγο νερό κι αλεύρι μέχρι να εμφανιστούν φουσκάλες στην επιφάνεια της, δείγμα ότι ενεργοποιήθηκε.

Πριν βάλουμε το ψωμί στο φούρνο χαράζουμε 2-3 χαρακιές βάθους 1 εκ στην επιφάνεια του.

Καλό είναι στα μισά του ψησίματος να χαμηλώνουμε ελαφρά το φούρνο ώστε να προλάβει να ψηθεί και να στεγνώσει το κέντρο του ψωμιού.

Σας έχω πολλές προτάσεις, και συνταγές για όλα τα γούστα, για όλες τις περιστάσεις και όλες τις ώρες, που μπορείτε να διαλέξετε και να φτιάξετε το δικό σας σπιτικό ψωμί. Δεν έχετε παρά να μπείτε στην κατηγορία «ψωμί» και να επιλέξετε μία ή περισσότερες συνταγές που θα σας κλείσουν το μάτι!

Θέλω στην κουζίνα σας να έχετε μόνο επιτυχίες, γι’ αυτό και μοιράζομαι μαζί σας όλα τα μυστικά μου!».

Πηγή: argiro.gr


Ακολουθήστε το TheCaller στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα, Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου

Σε Θεσσαλονίκη και Χανιά ο Πομπέο – Η σημασία της επίσκεψης του Αμερικανού ΥΠΕΞ, η ενόχληση της Άγκυρας και οι νάρκες στις διερευνητικές επαφές

Καιρός: Σε ισχύ το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ – Ισχυρές βροχές και καταιγίδες

Ροή Ειδήσεων

31/01/2023 | 00:03

Eoρτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα Τρίτη 31 Ιανουαρίου

31/01/2023 | 00:01

O καιρός της Τρίτης

31/01/2023 | 00:01

Καίτη Λαμπροπούλου: Η μπριόζα καρατερίστα που αγαπήθηκε από το κοινό

31/01/2023 | 00:01

Tα ζώδια σήμερα Τρίτη 31 Ιανουαρίου

31/01/2023 | 00:00

MasterChef 2023: Οι κριτές ανακοίνωσαν τις αλλαγές, οι παίκτες πάγωσαν

30/01/2023 | 23:33

Πέτρος Τατσόπουλος: Συνελήφθη και κρατείται στο ΑΤ Ομονοίας
aeroskafos andravida

30/01/2023 | 23:14

Πτώση αεροσκάφους F-4: Τα πιθανά σενάρια για την τραγωδία στην Ανδραβίδα

30/01/2023 | 23:03

Survivor All Star: Η Ασημίνα ξάπλωσε τον Μαρτίκα και τον… έδειρε – Δείτε βίντεο

30/01/2023 | 22:51

Νέα Σμύρνη: «Τους γνώριζα, νόμιζα ήταν φίλοι μου» λέει ο 15χρονος που δέχτηκε επίθεση με μαχαίρι
vernicos

30/01/2023 | 22:35

Eurovision 2023: Ο 16χρονος Victor Vernicos θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στον διαγωνισμό

30/01/2023 | 22:11

Πτώση αεροσκάφους F-4: Τα τελευταία λόγια του αδικοχαμένου υποσμηναγού – Συγκλονίζει ο πατέρας του

30/01/2023 | 21:52

Meteo: Οι 3 φάσεις του καιρού του επταημέρου – Πότε αναμένονται πτώση θερμοκρασίας, βροχές και χιόνια

30/01/2023 | 21:43

Άδωνις Γεωργιάδης: «Η μάχη των κλειστών καταστημάτων την Κυριακή είναι μια χαμένη μάχη»

30/01/2023 | 21:35

Νικόλας Φιλήτας: Πέθανε ξαφνικά ο ροκ τραγουδιστής

30/01/2023 | 21:20

Αιματηρό επεισόδιο στη Θεσσαλονίκη: Τον κάρφωσε με αιχμηρό αντικείμενο μέσα σε κουρείο
230130082439
Χοιρινό κρασάτο με πρασοσέλινο
230126120751
Εύκολη μακαρονόπιτα στο τηγάνι
230123113143
Καταπληκτική συνταγή για τηγανιά με πράσο και κεφαλοτύρι που θα τους ξετρελάνει όλους
screenshot 2023 01 21 181241
Εύκολα τρουφάκια με σοκολάτα και κάστανο
230120145144
Χοιρινό φρικασέ στη χύτρα ταχύτητας για τις κρύες μέρες του χειμώνα
230117101305
Λαχανοντολμάδες με αυγολέμονο και πλούσια κρέμα από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου