Τα μυστικά της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου για πεντανόστιμο σπιτικό ψωμί - TheCaller

Αθήνα

32 oC

αίθριος καιρός

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Εγκατέλειψαν πτώμα Κινέζου έξω από το «Ερρίκος Ντυνάν» στους Αμπελοκήπους

ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Τα μυστικά της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου για πεντανόστιμο σπιτικό ψωμί

Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου μας έχει τα 12 μυστικά για το καλύτερο σπιτικό ψωμί.

Δείτε επίσης

«Ήλιος»: Φτάνει η δύσκολη στιγμή – Τι θα γίνει στο σημερινό επεισόδιο

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το site της: «Θα μπορούσα να σας πω άλλα τόσα, αλλά πιστεύω ότι αυτά είναι τα βασικότερα που πρέπει να προσέξετε στην παρασκευή του ψωμιού.

Όσοι δεν έχετε τολμήσει μέχρι τώρα να φτιάξετε το δικό σας ψωμί, ένα θα σας πω… Δεν ξέρετε τι χάνετε! Είναι μαγεία όλη η ιεροτελεστία του. Ζύμωμα, πλάσιμο, φούσκωμα, ψήσιμο και τέλος τα αρώματα του φρεσκοψημένου ψωμιού που ξεμυαλίζουν.

Καλά ζυμώματα λοιπόν, με σίγουρη επιτυχία αν ακολουθήσετε τον δωδεκάλογό μου!

1–Ξεκούραση, ξεκούραση, ξεκούραση, είναι το Α και το Ω για τέλειο ψωμί.

2–Αφήστε τη ζύμη σας να ωριμάσει και να αναπτυχθεί το πλέγμα της γλουτένης σωστά, ώστε να γίνει ελαστική.
Γι’ αυτό, χρειάζεται μόνο υπομονή. Θα σας αποζημιώσει το αποτέλεσμα.

3–Όλα τα υλικά είναι καλύτερα να βρίσκονται σε θερμοκρασία χώρου. Ιδανικά στους 24-25 βαθμούς C. Μη βιάζετε τη ζύμη να γίνει με τεχνάσματα ζεστής ατμόσφαιρας. Θα γίνει κι έτσι, αλλά είπαμε ότι θέλουμε το τέλειο αποτέλεσμα κι αυτό θα το έχουμε μόνο αν κάνουμε υπομονή.

4–Όταν η συνταγή απαιτεί ζεστό νερό αυτό δεν πρέπει να υπερβαίνει τους 30-35 βαθμούς C. Οι πιο δυνατές θερμοκρασίες καίνε τη μαγιά.

5–Ταΐστε τη μαγιά σας με βύνη, χαρουπάλευρο, ζάχαρη, μελάσα ή μέλι. Η μαγιά για να ενεργοποιηθεί και να φουσκώσει θέλει γλύκα. Επίσης, όλες αυτές οι προσθήκες, βοηθούν στο σωστό χρώμα, γεύση και άρωμα του ψωμιού.

Ψωμί (μπαγκέτα τραγανή)
6–Όσο περισσότερο ζυμώνω τη ζύμη, τόσο πιο γρήγορα η ζύμη θα φουσκώσει και θα μειωθεί ο χρόνος αναμονής. Αν απλά ανακατέψετε τα υλικά του ψωμιού, τότε ο χρόνος αναμονής φουσκώματος και ωρίμανσης της ζύμης είναι σχεδόν ο διπλάσιος, γύρω στις 3,5 ώρες.

7– Για να σιγουρευτείτε ότι η ζύμη έγινε-φούσκωσε-ωρίμασε σωστά, κάντε βαθούλωμα σε ένα σημείο με το δάχτυλο. Αν επανέλθει στο σχήμα σημαίνει ότι η ζύμη θέλει κι άλλο χρόνο ωρίμανσης. Αν μείνει το βαθούλωμα, είναι έτοιμη για πλάσιμο.

8– Για να σιγουρευτείτε ότι έχετε ζυμώσει σωστά τη ζύμη στο χρόνο που απαιτείται, τραβήξτε ένα κομματάκι ζύμης. Αν αυτό είναι ελαστικό και τραβιέται τότε η ζύμη είναι έτοιμη. Αν κόβεται απότομα και ξεφτίζει ή κόβεται, σημαίνει ότι η ζύμη θέλει κι άλλο ζύμωμα.

9– Για να σιγουρευτείτε ότι τα ψωμιά είναι έτοιμα και σωστά διογκωμένα για ψήσιμο, αγγίξτε το πλάι της φρατζόλας πιέζοντας ελαφρά. Αν το σημάδι-βαθούλωμα μένει χωρίς να επανέρχεται σημαίνει ότι έχει φουσκώσει σωστά στο χρόνο που απαιτείται κι είναι έτοιμα για ψήσιμο.

10– Με το να χαράζουμε τα ψωμιά στην επιφάνεια τους με ξυράφι ή κοφτερό μαχαίρι προσφέρουμε βοήθεια στο σωστό φούσκωμα του ψωμιού κατά τη διάρκεια του ψησίματος. Προστατεύει επίσης από ανόμοιο φούσκωμα του κάθε ψωμιού από τον εγκλωβισμένο αέρα στη ζύμη.

Εύκολο ψωμί φρατζόλα σαν προζύμι
11– Καλά προθερμασμένος δυνατός φούρνος με αρκετή υγρασία, ψέκασμα ή παγάκια σε καυτό σκεύος μέσα στο φούρνο, δημιουργούν τραγανή κόρα και σωστά ψημένο σπιτικό ψωμί. Επίσης, μια πυρωμένη πέτρα για να ακουμπήσουμε και να ψήσουμε τα ψωμιά είναι ο ιδανικός τρόπος.

Για να σιγουρευτείτε πότε είναι σωστά ψημένο το ψωμί, μετά τον αναγραφόμενο χρόνο ψησίματος, χτυπήστε τη βάση του ψωμιού. Αν ο ήχος ακούγεται κούφιος τότε το ψωμί είναι ψημένο και αν ακούγεται βαρύς σημαίνει ότι χρειάζεται κι άλλο ψήσιμο.

Αφήστε το ψωμί να σταθεί σε σχάρα ή σε πανί για 15′ μετά το ψήσιμο, για να στεγνώσει σωστά το εσωτερικό του.

12–Μια ζύμη που ωριμάζει και φουσκώνει σε ζεστό χώρο, φουσκώνει γρηγορότερα απ’ ότι σε πιο κρύο χώρο. Ένα γρήγορα φουσκωμένο σπιτικό ψωμί κατ’αυτόν τον τρόπο όμως, δε θα έχει το τέλειο γευστικό αποτέλεσμα και το σωστό άρωμα, που έχει ένα ψωμί που ωριμάζει πιο αργά. Επίσης μπορείτε να ζυμώσετε τη ζύμη, να την σκεπάσετε και να την αφήσετε μια νύχτα στο ψυγείο.

Έτσι θα έχει όλο το χρόνο να ωριμάσει πιο σωστά. Την επόμενη ημέρα αφήστε την στον πάγκο να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου και πλάστε την σε ό,τι σχήμα θέλετε.

Χωριάτικο ταβόψωμο με προζύμι
Μόλις βγάζετε καυτό το ψωμί από το φούρνο μπορείτε με ψεκαστήρι να ψεκάσετε λίγο νερό στην κόρα ώστε να γίνει ακόμα πιο τραγανή.

Αν σε ένα ψωμί με προζύμι θέλετε να προσθέσετε μαγιά για να επιταχύνετε τη διαδικασία φουσκώματος και να μειώσετε το χρόνο αναμονής, ενεργοποιήσετε πρώτα τη μαγιά διαλύοντας τη μέσα σε λίγο νερό κι αλεύρι μέχρι να εμφανιστούν φουσκάλες στην επιφάνεια της, δείγμα ότι ενεργοποιήθηκε.

Πριν βάλουμε το ψωμί στο φούρνο χαράζουμε 2-3 χαρακιές βάθους 1 εκ στην επιφάνεια του.

Καλό είναι στα μισά του ψησίματος να χαμηλώνουμε ελαφρά το φούρνο ώστε να προλάβει να ψηθεί και να στεγνώσει το κέντρο του ψωμιού.

Σας έχω πολλές προτάσεις, και συνταγές για όλα τα γούστα, για όλες τις περιστάσεις και όλες τις ώρες, που μπορείτε να διαλέξετε και να φτιάξετε το δικό σας σπιτικό ψωμί. Δεν έχετε παρά να μπείτε στην κατηγορία «ψωμί» και να επιλέξετε μία ή περισσότερες συνταγές που θα σας κλείσουν το μάτι!

Θέλω στην κουζίνα σας να έχετε μόνο επιτυχίες, γι’ αυτό και μοιράζομαι μαζί σας όλα τα μυστικά μου!».

Πηγή: argiro.gr


Ακολουθήστε το TheCaller στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα, Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου

Σε Θεσσαλονίκη και Χανιά ο Πομπέο – Η σημασία της επίσκεψης του Αμερικανού ΥΠΕΞ, η ενόχληση της Άγκυρας και οι νάρκες στις διερευνητικές επαφές

Καιρός: Σε ισχύ το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ – Ισχυρές βροχές και καταιγίδες

Ροή Ειδήσεων

03/08/2021 | 07:04

Επιχείρηση “Ελευθερία”: Ανεβάζει στροφές μετά το Δεκαπενταύγουστο – Τι θα γίνει με την τρίτη δόση

02/08/2021 | 23:59

Θοδωρής Ιακωβίδης: Υποδοχή Χρυσού Ολυμπιονίκη στον αθλητή που συγκλόνισε τους πάντες! (vid)

02/08/2021 | 23:43

«Η θερμοκρασία στην Αττική θα φτάσει τους 45 βαθμούς», προειδοποιεί ο Αρναούτογλου – Πότε υποχωρεί ο καύσωνας

02/08/2021 | 23:32

Λαμία: Τον έθαψαν με τραγούδι και κλαρίνο – Τσαμπά, Γρίβα και Κοκκώνης αποχαιρέτησαν τον Βαγγέλη Τεμπέλη (vid)

02/08/2021 | 23:21

Αντετοκούνμπο: Παράκληση για μάσκες στο ραντεβού της Τρίτης, στα Σεπόλια!

02/08/2021 | 23:02

Φωτιά στη Ρόδο: Εγκλωβισμένοι πυροσβέστες σώθηκαν την τελευταία στιγμή – Μάχη με τις αναζωπυρώσεις

02/08/2021 | 22:45

Έκλεισε λόγω καύσωνα για 3 μέρες το εμβολιαστικό κέντρο στο Ελληνικό – Στον Προμηθέα τα ραντεβού (vid)

02/08/2021 | 22:32

Κρήτη: Εντοπίστηκε η ανήλικη 16χρονη που αγνοούταν – Τσακώθηκε με την οικογένειά της και εξαφανίστηκε

02/08/2021 | 22:29

ΕΟΔΥ: Πού θα πραγματοποιηθούν rapid test αύριο Τρίτη 03/08

02/08/2021 | 22:22

Ολυμπιακοί Αγώνες: Ο τελικός του Καραλή και το αυριανό πρόγραμμα των ελληνικών συμμετοχών

02/08/2021 | 22:12

Ακρίτα: Κάθε φορά που ανοίγει το στόμα της η Βόζεμπεργκ ένας πυλώνας ΔΕΗ αυτοαναφλέγεται – «Μη σας χάσουμε από δηλητηρίαση», απαντά η ευρωβουλευτής

02/08/2021 | 22:05

Έκκληση Μητσοτάκη: Δεν ξεχνάμε αδέσποτα και δεσποζόμενα ζώα τις ημέρες του καύσωνα

02/08/2021 | 21:55

Άγρια ληστεία στην Εύβοια: Τον μαχαίρωσαν και του πήραν το αυτοκίνητο

02/08/2021 | 21:49

Εμβόλιο – Γώγος: Χρειάζεται 3η δόση για αυτές τις 3 κατηγορίες πολιτών (ΒΙΝΤΕΟ)

02/08/2021 | 21:34

Εσπευσμένα στο νοσοκομείο ο Κώστας Μοναχός
Cosmopolitan: Αυτή είναι η ιστορία και η συνταγή του αγαπημένου κοκτέιλ της σειράς Sex & the City
Άκης Πετρετζίκης: Η απίθανη συνταγή του για μουσακά
Άκης Πετρετζίκης – Συνταγή: Καπνιστό μοσχαρίσιο φιλέτο
Negroni Sbagliato: H συνταγή για το αγαπημένο κοκτέιλ που θα σας ξετρελάνει
Αργυρώ Μπαρμπαρίγου – Συνταγή: Μοσχάρι κατσαρόλας µε λαχανικά και σως γιαουρτιού
Ότι πρέπει για τον καύσωνα! Γρήγορο ρόφημα σοκολάτας- Η απίθανη συνταγή του Άκη Πετρετζίκη