Αθήνα

 

21 oC

αραιές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε... fast-forward!

mixail908
Στέφανος Μιχαήλ: «Ήταν πολύ δύσκολο να καταφέρω να κάνω παιδί της συντρόφου μου να με αγαπήσει τόσο πολύ»

ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Τα μυστικά για τέλειο ψήσιμο της πίτας: Αντιστάσεις ή αέρα; Που ψήνουμε; – Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου απαντά

Για να φτιάξεις την καλύτερη πίτα που θα σου θυμίσει την πίτα που τρως στο χωριό φτιαγμένη από χέρια έμπειρα που γνωρίζουν, τότε άκου προσεκτικά τι πρέπει να κάνεις.

Καταρχήν για να ψήσεις μια πίτα διάλεγε το κατάλληλο ταψί. Ένα λεπτό ταψί ρηχό με μεγάλη επιφάνεια είναι το ιδανικό για το ψήσιμο της πίτας.

Κεραμικά, πυρίμαχα σκεύη και γενικά χοντρά σκεύη με βαριά βάση και τοιχώματα να τα αποφεύγετε γιατί η πίτα σε αυτά τα σκεύη αρχίζει και ψήνεται από πάνω και μέχρι να ζεσταθεί η βάση του χοντρού σκεύους δεν θα φτάσει ποτέ στο επιθυμητό ψήσιμο η κάτω της πλευρά με την πάνω.

Αφού φτιάξετε την πίτα θα προθερμάνετε πολύ καλά τον φούρνο σας.

Αντιστάσεις vs αέρα

Κι εδώ λοιπόν ρωτώ αντιστάσεις η αέρα; Που ψήνουμε την πίτα;

Σε όποια περιοχή της Ελλάδας κι αν πήγα οι καλύτερες πίτες που δοκίμασα ήταν οι πίτες που ψήθηκαν σε ξυλόφουρνο.

Σε ήπια σταθερή φωτιά χωρίς αέρα να τις ξεραίνει επιφανειακά και να κάνει το πάνω φύλλο σκληρό σαν γυαλί.
Μετά από τόσες πίτες που έχουμε ψήσει με τους συνεργάτες μου όλα αυτά τα χρόνια μια είναι η απάντηση.

Η πίτα θέλει ψήσιμο σε αντιστάσεις πάνω κάτω στην κάτω κάτω σχάρα του φούρνου το λιγότερο για 1 ώρα.

Πάντα, προς το τέλος του ψησίματος γυρίστε μόνο την κάτω αντίσταση και σιγοψήστε μόνο από κάτω τη πίτα. Γιατί η πίτα εκεί έχει το πρόβλημα στο ψήσιμο. Στην βάση της κυρίως.

Η θερμότητα που παράγουν οι αντιστάσεις αγκαλιάζουν ολόγυρα την πίτα σαν να ψήνεται σε ξυλόφουρνο.

Αντίθετα, ο αέρας κάνει επιθετικό ψήσιμο.

Ξεραίνει γρήγορα τα πάνω φύλλα και ροδίζει γρήγορα την πίτα απέξω ενώ μέσα δεν έχει ψηθεί σωστά δεν έχουν στεγνώσει τα μέσα και τα κάτω φύλλα

Αν παρόλα αυτά δεν έχετε αντιστάσεις στον φούρνο τότε θα πρέπει να χαμηλώσετε κατά 20’ από την αναγραφόμενη οδηγία στην εκάστοτε συνταγή και κατ’ ανάγκη να ψήσετε σε αέρα.

Για το τελειότερο ψήσιμο της πίτας αναποδογυρίστε την και θα εκπλαγείτε από το αποτέλεσμα.

Όταν δηλαδή το ψήσιμο της πίτας έχει ολοκληρωθεί κατά 3/4 βγάλτε το ταψί από το φούρνο η πίτα σε αυτή τη φάση έχει ξεκολλήσει από ψήσιμο.

Σκεπάστε το ταψί με ένα δεύτερο ταψί και με προσοχή αναποδογυρίστε την πίτα. ολοκληρώστε το ψήσιμο της πίτας κανονικά.

Αφού ψηθεί η πίτα, αφήστε την σε μισάνοιχτο φούρνο για 10’ να στραγγίσει τα υγρά της.

Μετά, αν έχετε την δυνατότητα βγάλτε την πίτα ολόκληρη πάνω σε ξύλο κοπής. Έτσι στεγνώνει σωστά η βάση της πίτας χωρίς να κρατάει υγρασία.

Και προς Θεού, μην κόβετε ποτέ μια καυτή πίτα σε κομμάτια. Η πίτα που δεν προλαβαίνει να καταλαγιάσει από το ψήσιμο της θα βγάλει υγρασία πάνω στα φύλλα και γρήγορα τα φύλλα θα ρουφήξουν υγρασία.

Πηγή: argiro.gr

Ροή Ειδήσεων

xristidou 3

27/04/2025 | 15:20

Σίσσυ Χρηστίδου για Έλενα Χριστοπούλου: «Αν με κατηγορήσεις ότι σε κλέβω κι εγώ σου δώσω χρήματα, άρα είμαι καλό κορόιδο»

27/04/2025 | 15:10

Σάμος: Αντιδράσεις για την εξαίρεση του νησιού από βάση ετοιμότητας αεροδιακομιδών του ΕΚΑΒ

27/04/2025 | 15:00

Παύλος Σταματόπουλος: «Παρατήρησα ότι ο Βασάλος στους τίτλους είναι τελευταίο όνομα» – «Θα φύγω»
6184383 scaled 1

27/04/2025 | 14:50

Θ. Κοντογεώργης: Για να στηρίζουμε με μόνιμα μέτρα όσους έχουν μεγαλύτερη ανάγκη, χρειάζεται να έχουμε καλά δημοσιονομικά

27/04/2025 | 14:40

Στο νοσοκομείο η Ελένη Χατζίδου και η κόρη της

27/04/2025 | 14:30

Big Brother: Ο Πέτρος Λαγούτης μας ξεναγεί στο σπίτι του Μεγάλου Αδελφού λίγες ώρες πριν τη μεγάλη πρεμιέρα
ertnews rec sdi 20250426 185700.00 04 11 23.still001

27/04/2025 | 14:10

Οινοτουρισμός: Ένα δυνατό «χαρτί» του ελληνικού τουρισμού

27/04/2025 | 14:00

Μαρία Μπεκατώρου: Ποζάρει για πρώτη φορά φέτος με μαγιό της σε πισίνα στο Πήλιο

27/04/2025 | 13:50

Γάζα: Η Χαμάς δηλώνει έτοιμη για συμφωνία απελευθέρωσης των ομήρων και για πενταετή εκεχειρία
o maikl kiton sto thriler the whisper man sto pleuro tou rompert nte nirorn

27/04/2025 | 13:40

Ο Μάικλ Κίτον στο θρίλερ «The Whisper Man» του Netflix στο πλευρό του Ρόμπερτ Ντε Νίρο

27/04/2025 | 13:40

ΕΣΔΟΓΕ: 84 χρόνια από τη μαύρη επέτειο της εισβολής της Βέρμαχτ στην ανοχύρωτη Αθήνα

27/04/2025 | 13:20

Τηλεθέαση: Οι Weekenders έκαναν την ανατροπή στην πρωινή ζώνη
cebecf85cebbcebfceb4ceb1cf81cebccebfcf82

27/04/2025 | 13:10

Ηράκλειο: ξυλοκόπησαν νεαρό άντρα τα ξημερώματα στο σπίτι του

27/04/2025 | 13:00

Τα Σαγόνια του Καρχαρία: 50 χρόνια από το αλληγορικό αριστούργημα του Σπίλμπεργκ

27/04/2025 | 12:56

Kαναδάς: Αυτοκίνητο εμβόλισε πλήθος σε φεστιβάλ – Νεκροί και τραυματίες, όχι τρομοκρατία λένε οι Αρχές
screenshot 1
Παραδοσιακή μαγειρίτσα για το βράδυ της Ανάστασης από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου
keik milou 1
Συνταγή Αργυρώς Μπαρμπαρίγου: Κέικ μήλου
kotopoulo fileto gemisto ala krem
Συνταγή Αργυρώς Μπαρμπαρίγου: Φιλέτο κοτόπουλο γεμιστό με τυρί και μπέικον
gkykopatates sto fournou
Συνταγή Αργυρώς Μπαρμπαρίγου: Γλυκοπατάτες στο φούρνο
brokolo fourno
Συνταγή Αργυρώς Μπαρμπαρίγου: Μπρόκολο στο φούρνο με κρέμα
mosxari mpira gastra
Συνταγή Αργυρώς Μπαρμπαρίγου: Μοσχάρι με μπύρα στη γάστρα