Αθήνα

 

30 oC

ελαφρές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε... fast-forward!

mpriam 140624
Συνταγή Αργυρώς Μπαρμπαρίγου: Μπριάμ

ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Τί θα φάμε την Καθαρά Δευτέρα; Νόστιμες, εύκολες και γρήγορες συνταγές για ένα επιτυχημένο τραπέζι

Εύκολη ταραμοσαλάτα μους με 4 υλικά, ρεβυθοκεφτέδες,  βραστό χταπόδι ξυδάτο, μακαρονάδα με θαλασσινά και χαλβάς με ταχίνι για το τέλος, όλα με την υπογραφή της  Αργυρώς Μπαρμπαρίγου.

Ταραμοσαλάτα

  Υλικά

  • 80 γραµ. ταραμάς λευκός
  • 1 ζουμερό λεμόνι (80 γραµ.)
  • 1 κ.σ. τριμμένο ξερό κρεμμύδι
  • 300 γραµ. καλαμποκέλαιο
  • 30 γραµ. ελαιόλαδο
  • 50 γραµ. νερό

 Εκτέλεση 

  • Βάζουμε στο μίξερ τον ταραμά, τον χυμό λεμονιού και το πολύ ψιλοκομένο ή τριμμένο κρεμμύδι.
  • Τα πολτοποιούμε να γίνουν αλοιφή.
  • Σιγά σιγά προσθέτουμε το λάδι σταδιακά ενώ ταυτόχρονα χτυπάμε με το μίξερ. Ιδανικό μίξερ είναι το ραβδομπλέντερ με τον στενό κάδο του.
  • Η ταραμοσαλάτα αρχίζει να πήζει σιγά σιγά με την προσθήκη του λαδιού.
  • Όταν βάλουμε στο τέλος και το ελαιόλαδο για την γεύση, σφίγγει αρκετά.
  • Τότε προσθέτουμε το νερό σιγά σιγά, όχι όλο με μιας. Με το νερό στην ταραμοσαλάτα θα πετύχουμε την ρευστότητα που θέλουμε. Γι’ αυτό, το ρίχνουμε λίγο-λίγο και ταυτόχρονα πολτοποιούμε την μους ταραμοσαλάτα και σε 3’ είναι έτοιμη.
  • Αν θέλουμε, προσθέτουμε λίγο ψιλοκομμένο άνηθο, ταιριάζει πάρα πολύ.
  • Στο τέλος δηλαδή αφού την φτιάξουμε, προσθέτουμε τον άνηθο κι ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.
  • Δοκιμάζουμε κι αν θέλουμε προσθέτουμε λίγο λεμόνι για περισσότερη οξύτητα ή προσθέτουμε λίγο λάδι για να γλυκάνει.
  • Την μεταφέρουμε σε γυάλινο σκεύος με καπάκι.
  • Την διατηρούμε στο ψυγείο για πολλές ημέρες.

Ρεβυθοκεφτέδες 

Υλικα

  • 2 ½ φλ. ρεβύθια βρασμένα/μαγειρεμένα (κατσαρόλας ή φούρνου)
  • 2 φλ. τρίμματα ψωμιού
  • 1 ξερό κρεμμύδι τριμμένο
  • 2 φρ. κρεμμυδάκια τρυφερά ψιλοκομμένα με τα φύλλα τους
  • 1/2 ματσάκι άνηθο
  • 1/2 ματσάκι μαϊντανό
  • 1/2 ματσάκι δυόσμο
  • 1 φλ. τριμμένη καρυδόψιχα
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • λίγο αλεύρι για πανάρισμα
  • λίγο ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
  • λεμόνι για το σερβίρισμα
  • Για τη σως
  • 2-3 ώριμα αβοκάντο
  • 1 ντομάτα ψιλοκομμένη
  • λίγο χυμό λεμονιού
  • λίγο αλάτι

Εκτέλεση (ρεβυθοκεφτέδες)

  • Στραγγίζουμε πολύ καλά τα μαγειρεμένα ρεβύθια. Τα λιώνουμε με πιρούνι ή τα πολτοποιούμε στο μπλέντερ.
  • Ψιλοκόβουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά, ή τα αλέθουμε στο μπλέντερ.
  • Βάζουμε όλα τα υλικά για τους ρεβυθοκεφτέδες σε ένα μεγάλο μπολ και τα ζυμώνουμε καλά, μέχρι να πάρει το μείγμα ένα ομοιόμορφο χρώμα. Η ζύμη πρέπει να πλάθεται σε κεφτέ, για αυτό αν είναι αρκετά αραιή προσθέτουμε λίγη τριμμένη ψίχα ψωμιού, είτε λίγο αλεύρι είτε νιφάδες βρώμης, φρυγανιά κλπ.
  • Αν έχουμε χρόνο, αφήνουμε το μείγμα στο ψυγείο για περίπου 30 λεπτά.
  • Αφού κρυώσει λίγο και πλάθεται καλύτερα, παίρνουμε κουταλιές από το μείγμα και πλάθουμε μεγάλους πλακέ κεφτέδες.
  • Τους αλευρώνουμε ελαφρά (κολλάνε λίγο εξωτερικά) και τους τηγανίζουμε για 2-3 λεπτά από κάθε πλευρά να ροδίσουν ομοιόμορφα.
  • Τους στραγγίζουμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας να στεγνώσουν.
  • Εάν θέλετε να αποφύγετε το τηγάνισμα, αφού πλάσετε τους ρεβυθοκεφτέδες, βάλτε τους σε ένα ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί και ψήστε τους στους 200 βαθμούς C για 15 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.

Εκτέλεση (σως)

  • Κρατάμε λίγα από τα βότανα και λίγο ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι, τα οποία βάζουμε σε ένα μπολ.
  • Λιώνουμε μέσα στο μπολ το ώριμο αβοκάντο με πιρούνι, προσθέτουμε τη ντομάτα και λίγο χυμό λεμονιού.
  • Αλατοπιπερώνουμε κι ανακατεύουμε.
  • Βουτάμε τους ρεβυθοκεφτέδες σε αυτήν τη σως.

Βραστό χταπόδι ξυδάτο

Υλικά

  • 1 μεγάλο χταπόδι γύρω στο 1 1/2 – 2 κιλά
  • 200 ml παρθένο ελαιόλαδο
  • 200 ml ξίδι από κρασί
  • 200 ml λευκό ξηρό κρασί
  • 1 δαφνόφυλλο
  • 5-6 κόκκους πιπέρι μαύρο
  • Για το σερβίρισμα
  • 1 κ.σ. ρίγανη ελαιόλαδο

Εκτέλεση

  • Πλένουμε πολύ καλά το χταπόδι κάτω από τρεχούμενο νερό και το αφήνουμε να στραγγίσει.
  • Βάζουμε πρώτα το χταπόδι σε κατσαρόλα ίσα που να το χωράει, τοποθετώντας το με την κουκούλα προς τα πάνω.
  • Το περιχύνουμε με το ελαιόλαδο, το ξίδι και το κρασί.
  • Ρίχνουμε μέσα το δαφνόφυλλο και το πιπέρι και τα αφήνουμε να βράσουν σε μέτρια φωτιά από την ώρα που θα πάρει βράση το χταπόδι, περίπου για 40΄  ή έως ότου μαλακώσει το χταπόδι (ανάλογα με το πόσο καλά είναι χτυπημένο το χταπόδι).
  • Όταν μαλακώσει, το βγάζουμε σε πιατέλα. Έτσι ζεστό το πασπαλίζουμε με ρίγανη.
  • Μόλις κρυώσει, με ένα μαχαίρι κόβουμε σε μπουκιές.
  • Το βάζουμε σε γυάλινο σκεύος και το περιχύνουμε με τα ζουμιά του. Ανακατεύουμε με προσοχή και το διατηρούμε στο ψυγείο καλά σκεπασμένο για πολλές εβδομάδες.
  • Όταν το σερβίρουμε, το περιχύνουμε με ωμό ελαιόλαδο και λίγες σταγόνες ξίδι

Μακαρονάδα με θαλασσινά

Υλικά

  • 1/3 φλ. ελαιόλαδο
  • 1/2 κρεμμύδι πολύ ψιλοκομμένο
  • 2 σκ. σκόρδο σπασμένες
  • 800 γραμ. φρέσκα μύδια καθαρισμένα και πλυμένα
  • 2 καλαμάρια κομμένα σε φέτες
  • 300 γραμ. φρέσκες γαρίδες
  • 1/3 φλ. ούζο
  • 3 ντομάτες ώριμες χωρίς σπόρους ψιλοκομμένες
  • 500 γραμ. σπαγγέτι χωρίς γλουτένη
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • λίγος μαϊντανός ψιλοκομμένος
  • 2-3 αποξηραμένες καυτερές πιπερίτσες

Εκτέλεση

  • Για τη μακαρονάδα με θαλασσινά, πρώτα καθαρίζουμε τα μύδια, τραβώντας το μουστάκι τους προς αντίθετη φορά και τρίβουμε το κέλυφος με καθαρό σφουγγάρι ή βουρτσάκι. Τα πλένουμε και τα βάζουμε σε σουρωτήρι.
  • Καθαρίζουμε τις γαρίδες, αφαιρώντας το κέλυφος και κρατώντας τα κεφάλια ενωμένα με το σώμα.
    Κόβουμε σε φέτες το καλαμάρι.
  • Βράζουμε τα ζυμαρικά σε αλατισμένο νερό, 2 λεπτά λιγότερο απ’ όσο αναγράφεται στη συσκευασία.

 (για τη σάλτσα)

  • Ζεσταίνουμε το λάδι σε μεγάλο βαθύ τηγάνι και σοτάρουμε το κρεμμύδι και τα σπασμένα σκόρδα σε δυνατή φωτιά για 2-3 λεπτά. Προσθέτουμε τις γαρίδες και το καλαμάρι και σοτάρουμε για 2-3 λεπτά να αλλάξουν χρώμα. Σβήνουμε με το ούζο. Αφήνουμε να εξατμιστεί τελείως το ούζο.
  • Με τρυπητή κουτάλα αφαιρούμε τις γαρίδες και το καλαμάρι σε πιάτο. Σκεπάζουμε και αφήνουμε στην άκρη.
  • Προσθέτουμε τις ντομάτες και τα μύδια. Σκεπάζουμε και βάζουμε σε δυνατή φωτιά για 3-4 λεπτά μέχρι να ανοίξουν τα μύδια και να βγάλουν τα ζουμάκια τους. Κουνάμε μια δυο φορές το τηγάνι για να ανοίξουν πιο εύκολα. Όσα δεν ανοίξουν, αφού τα ανακατέψουμε τα αφαιρούμε και τα πετάμε. Ρίχνουμε ξανά τις γαρίδες και το καλαμάρι.
  • Με τσιμπίδα και όπως στάζουν ρίχνουμε τα βρασμένα ζυμαρικά στη σάλτσα θαλασσινών. Περιχύνουμε με λίγο ελαιόλαδο. Τρίβουμε μπόλικο πιπέρι. Ανακατεύουμε και βράζουμε σε δυνατή φωτιά για 2-3 λεπτά να πιουν τα σπαγκέτι τα υγρά των θαλασσινών και της σάλτσας.
  • Δεν αλατίζουμε αν δεν δοκιμάσουμε πρώτα. Τα φρέσκα μύδια είναι πολύ νόστιμα και συνήθως δεν προσθέτουμε αλάτι στο μαγείρεμα.
  • Στο τέλος του μαγειρέματος πασπαλίζουμε μαϊντανό ψιλοκομμένο. Ανακατεύουμε, ισομοιράζουμε σε βαθιά πιάτα και σερβίρουμε αμέσως.

Χαλβάς με ταχίνι

Υλικά

  • 50 γρ. νερό
  • 100 γρ. γλυκόζη
  • 150 γρ. ολόκληρα καβουρδισμένα αμύγδαλα ή φιστίκια Αιγίνης ψίχα (ωμά)
  • 200 γρ. ζάχαρη
  • 600 γρ. ταχίνι
  • 1/3 κ.γλ. ξυνό (λεμον τουζού)
  • 1/2 κ.γλ. βανίλια υγρή
  • Προαιρετικά
  • Κακάο ή κομμάτια σοκολάτας

Εκτέλεση (για το ταχίνι)

  • Επιλέγουμε ένα ταχίνι της αρεσκείας μας.
  • Ό,τι ταχίνι επιλέξετε, αυτό θα καθορίσει το χρώμα του χαλβά με ταχίνι.
  • Δηλαδή ανοιχτό ή σκούρο χρώμα.
  • Αν το ταχίνι είναι λευκό προέρχεται από αποφλοιωμένο επεξεργασμένο σουσάμι ενώ αν είναι σκούρο από ταχίνι ολικής άλεσης με τον φλοιό του σουσαμιού.

 Εκτέλεση (για το μίγμα)

  • Βάζουμε σε ένα μπολ το ταχίνι.
  • Προσθέτουμε τη βανίλια.
  • Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το νερό, τη γλυκόζη, τη ζάχαρη κι ανακατεύουμε μέχρι να πάρει βράση.
  • Τότε, προσθέτουμε το ξυνό (λεμον τουζού) κι αφήνουμε το σιρόπι να βράσει και να γίνει καραμέλα.
  • Πρέπει να φτάσει στην θερμοκρασία των 118°C.
  • Αν δεν έχεις θερμόμετρο, δες παρακάτω οδηγίες.
  • Όταν το σιρόπι γίνει καραμέλα, το χρώμα θα σκουρύνει και θα γίνει καραμελέ.
  • Η θερμοκρασία της καραμέλας πρέπει φτάσει στους 118°C. Χρειάζονται γύρω στα 4 λεπτά.
  • Τότε αποσύρουμε την κατσαρόλα με την καραμέλα από τη φωτιά.
  • Αν δεν έχεις θερμόμετρο για να ελέγξεις την θερμοκρασία, ρίχνεις λίγη καυτή καραμέλα (σταγόνες) σε ένα πιάτο με νερό.
  • Αν οι σταγόνες γίνουν σαν μαλακή καραμέλα όταν τις πιάσεις στα δάχτυλα σου τότε είναι είναι έτοιμη η καραμέλα.

Εκτέλεση (για το ζύμωμα) 

  • Με μίξερ χειρός, στην αρχή σε χαμηλή ταχύτητα, χτυπάμε την ξανθιά καραμέλα.
  • Όσο χτυπάμε με το μίξερ χειρός την καραμέλα αλλάζει χρώμα, γίνεται λευκή και θα σας θυμίσει βανίλια υποβρύχιο σε ρευστή μορφή.
  • Προσθέτουμε την άσπρη καραμέλα λίγη λίγη στο μπολ με το ταχίνι και με ξύλινη κουτάλα αναδιπλώνουμε το μίγμα μας.
  • Συνεχίζουμε να προσθέτουμε την καραμέλα όσο ακόμα είναι ζεστή αναδιπλώνοντας το μίγμα μας.
  • Όσο το μίγμα μας είναι ζεστό, είναι μαλακό και αναδιπλώνεται εύκολα με την σπάτουλα.
  • Όσο όμως το μίγμα κρυώνει θα σφίγγει.
  • Σιγά σιγά λοιπόν αρχίζει και σφίγγει το μίγμα και πλέον με την κουτάλα είναι δύσκολο να τον δουλέψετε.
  • Όμως τώρα έχει πέσει η θερμοκρασία και μπορείτε να τον ζυμώσετε στο χέρι.
  • Ο χαλβάς με ταχίνι είναι έτοιμος όταν από το ζύμωμα γίνει ελαστικός, με σφιχτή υφή και δεν σκορπίζονται τα υλικά.
  • Έτσι σιγά σιγά με το δίπλωμα, ο χαλβάς με ταχίνι δημιουργεί ίνες.
  • Προσθέτουμε τα αμύγδαλα ή φιστίκια Αιγίνης ή όποιο ξηρό καρπό θέλουμε.
  • Συνεχίζουμε να διπλώνουμε-ζυμώνουμε.
  • Όσο πιο πολύ τον διπλώνουμε τόσο πιο πολλές ίνες θα αποκτήσει ο χαλβάς ταχίνι.
  • Πασπαλίζουμε με αμύγδαλα ή φυστίκια, ολόκληρα και σπασμένα, μια μικρή φόρμα σιλικόνης ή μικρό μπολ.
  • Βάζουμε μέσα το μίγμα και πιέζουμε πολύ καλά με τα χέρια να κολλήσει στα φιστίκια και να ισιώσει η επιφάνεια του.
  • Το αφήνουμε πάνω σε μια σχάρα στον πάγκο μας να σταθεί για 4 με 5 ώρες σε θερμοκρασία δωματίου.

Για το σερβίρισμα του χαλβάς με ταχίνι

  • Μετά τον ξεφορμάρουμε.
  • Κόβουμε σε φέτες ή μικρά κομμάτια μπουκιές.

Πηγή: Αργυρώ Μπαρμπαρήγου 

Ροή Ειδήσεων

rexagel1

15/06/2024 | 12:50

EURO 2024-Το ρεκόρ του Ρεχάγκελ και οι τροπαιούχοι προπονητές

15/06/2024 | 12:40

Κλιματική αλλαγή και ελληνοποιήσεις «χτυπούν» το ελληνικό μέλι

15/06/2024 | 12:30

Χαρτογραφώντας το αίσθημα δυσφορίας στον καύσωνα- Σε ποιες περιοχές καταγράφεται πιο έντονο
haaland 2024

15/06/2024 | 12:20

EURO 2024-Τα 20 «αστέρια» που θα χάσουν το τουρνουά

15/06/2024 | 12:16

Κωνσταντία Δημογλίδου: «Καθημερινά έως 10 γυναίκες ζητούν το panic button»

15/06/2024 | 12:11

Κατερίνα Ζαρίφη: Απάντησε στις φήμες για την εκπομπή της με ένα τραγούδι
antona

15/06/2024 | 12:11

Μαρία Αντωνά: Η αμήχανη απάντηση on camera για το “Πρωινό” του ΑΝΤ1

15/06/2024 | 12:10

Μεσσηνία: Συνελήφθη και επιστρέφει στη φυλακή ο Επ. Κορκονέας

15/06/2024 | 12:10

Πώς απαντά στις ελλείψεις προσωπικού ο ιδιωτικός τομέας
000 34wm3hp scaled 1

15/06/2024 | 12:09

Πελώρια φυλακή για 20.000 κρατούμενους θα χτίσει η Ονδούρα – Στα ύψη η εγκληματικότητα στη χώρα

15/06/2024 | 12:09

Διαμαρτυρία στο βρετανικό Μουσείο – Tο αίτημα της βρετανικής επιτροπής στο νέο διευθυντή

15/06/2024 | 12:00

Από το Μεξικό στο Δίστομο – Επίσκεψη για εμπορική συνεργασία αλλά και ενημέρωσης για το Ολοκαύτωμα του 1944
astynomia 1021x571 681x381 1024x572 1

15/06/2024 | 11:50

Εξάρθρωση κυκλώματος μαστροπείας στο Μεταξουργείο – Τρεις συλλήψεις – Διασώθηκαν 8 γυναίκες

15/06/2024 | 11:40

EURO 2024: Τα κορυφαία γεγονότα που συνέβησαν τις χρονιές του τουρνουά

15/06/2024 | 11:30

«Ανάσα» για δημοσίους υπαλλήλους με την «επαναφορά» χρηματικών διευκολύνσεων από το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων
mpriam 140624
Συνταγή Αργυρώς Μπαρμπαρίγου: Μπριάμ
piperopita 130624
Συνταγή Αργυρώς Μπαρμπαρίγου: Πιπερόπιτα
strapatsada 120624
Συνταγή Αργυρώς Μπαρμπαρίγου: Στραπατσάδα
keik verikoko 110624
Συνταγή Αργυρώς Μπαρμπαρίγου: Κέικ με βερίκοκα
kolokithakia gemista 100624
Συνταγή Αργυρώς Μπαρμπαρίγου: Κολοκυθάκια γεμιστά
pita vlita 070624
Συνταγή Αργυρώς Μπαρμπαρίγου: Καλοκαιρινή πίτα με βλήτα