Αθήνα

11 oC

αίθριος καιρός

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Κρίσιμες ώρες για τη Νανά Παλαιτσάκη: Νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση- Η τελευταία της ανάρτηση για τον εμβολιασμό

TECH

8 στους 10 Έλληνες έχουν άμεση πρόσβαση στο διαδίκτυο με αύξηση 73% σε σχέση με το 2010

Την αυξανόμενη είσοδο των νεοελλήνων στην ψηφιακή τεχνολογία από το 2010 και μετά δείχνει έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ σε ένα πολύ μεγάλο δείγμα πληθυσμού και φάσμα ηλικιών από 16 μέχρι και 74 ετών.

Δείτε επίσης

Έτσι θα κλείνουμε ραντεβού για να κάνουμε το εμβόλιο για τον κορονοϊό
Προσοχή: Ο ΕΟΦ ανακαλεί παρτίδα γνωστής βρεφικής κρέμας της Nestle – Ανιχνεύτηκε κάδμιο

Η έρευνα ουσιαστικά δείχνει ότι κάθε ελληνικό νοικοκυριό έχει πλέον πρόσβαση στο διαδίκτυο και ότι αυξάνεται με γρήγορους ρυθμούς η χρήση του διαδικτύου για επαγγελματικούς , φορολογικούς και άλλους λόγους όπως η διακυβέρνηση. Όμως την  πρωτοκαθεδρία στις νέες τεχνολογικές εφαρμογές έχουν οι εφαρμογές των social media και αυτό δείχνει ότι η διασκέδαση προηγείται της ανάγκης.

Η έρευνα δεν δείχνει πόσο συμβαδίζει η χρήση της τεχνολογίας με τον ψηφιακό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων ούτε βέβαια με τον ψηφιακό μετασχηματισμό του ελληνικού κράτους που ξεκίνησε και αυτός μετά το 2010. Η ζήτηση για νέα γρηγορότερα δίκτυα ξεκίνησε από τις επιχειρήσεις και σταδιακά μεταφέρεται προς τους ιδιώτες.

Ο αλματώδης ψηφιακός μετασχηματισμός της ελληνικής κοινωνίας

Από τα στοιχεία της εν λόγω έρευνας προκύπτει ότι 8 στα 10 νοικοκυριά έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο από την κατοικία τους (ποσοστό 80,4%). Σε σύγκριση με το 2010 καταγράφεται αύξηση 73,3% στην πρόσβαση στο διαδίκτυο από την κατοικία

Ευρυζωνική σύνδεση χρησιμοποιεί το 80,0% του συνόλου των νοικοκυριών της Χώρας με ένα, τουλάχιστον, μέλος ηλικίας 16 – 74 ετών, παρουσιάζοντας, σε σύγκριση με το 2019 (78,1%), αύξηση 2,4%.

ΧΡΗΣΗ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ

  • 8 στους 10 (78,1%) ηλικίας 16 – 74 ετών έκαναν χρήση διαδικτύου κατά το Α’ τρίμηνο του 2020.

Καταγράφηκε αύξηση 3,2% σε σύγκριση με το 2019. Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, χρήση του διαδικτύου σε τακτική βάση, δηλαδή, τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα, πραγματοποιείται από το 98,0% όσων χρησιμοποίησαν το διαδίκτυο το Α’ τρίμηνο του

  1. Περισσότερες από δύο φορές, στη διάρκεια της ημέρας, χρησιμοποίησε το διαδίκτυο το 88,7% των τακτικών χρηστών.

ΛΟΓΟΙ ΧΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ

Αναφορικά με τους λόγους χρήσης του διαδικτύου, η αναζήτηση πληροφοριών και υπηρεσιών είναι η

-Πραγματοποίηση κλήσεων ή βιντεοκλήσεων (Skype,Messenger, Viber, Whats App,

Facetime κ.λπ.)

-Πραγματοποίηση τραπεζικών συναλλαγών

-Παρακολούθηση video on demand από εμπορικές εταιρείες

(Nova, Cosmote TV, Netflix, κ.ά)

-Παρακολούθηση προγράμματος διαδικτυακής τηλεόρασης

συνεχούς ροής, είτε ζωντανά είτε όχι, από τηλεοπτικούς σταθμούς

-Παρακολούθηση online σεμιναρίου ή μαθήματος.Χρησιμοποίηση online

εκπαιδευτικού υλικού ,Επικοινωνία με τους διδάσκοντες ή άλλους

εκπαιδευομένους, Άλλη δραστηριότητα εκμάθησης

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

  • 1 στους 2 (52,9%) ηλικίας 16 – 74 ετών έκανε χρήση υπηρεσιών ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, τη χρονική περίοδο Απριλίου 2019 – Μαρτίου 2020, για προσωπικούς λόγους.

Αύξηση 1,5% καταγράφηκε στο ποσοστό του πληθυσμού που έκανε χρήση υπηρεσιών ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, σε σύγκριση με την περίοδο Απριλίου 2018 – Μαρτίου 2019

Οι υπηρεσίες της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης περιλαμβάνουν κάθε συναλλαγή των πολιτών με δημόσιες υπηρεσίες μέσω του διαδικτύου, για προσωπική χρήση. Ειδικότερα, συναλλαγές αναφορικά με υποχρεώσεις των πολιτών (φορολογική δήλωση κ.λπ.), επίσημα έγγραφα (αστυνομική ταυτότητα, πιστοποιητικό γέννησης κ.λπ.), υπηρεσίες εκπαίδευσης (δημόσιες βιβλιοθήκες, πληροφόρηση και εγγραφή σε σχολεία ή ανώτατα και ανώτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα), υπηρεσίες δημόσιας υγείας (προγραμματισμός ραντεβού, χορήγηση ιατρικών βεβαιώσεων, πιστοποιητικό νοσηλείας ή εξέτασης ασθενούς κ.λπ.).

Ειδικότερα, για όσους δεν απέστειλαν συμπληρωμένα έντυπα (π.χ. φορολογική δήλωση) μέσω διαδικτύου, ενώ είχαν να υποβάλουν, καταγράφηκαν οι λόγοι για τους οποίους δεν τα απέστειλαν. Το 95,5% αυτών ανέφερε ότι η υποβολή των συμπληρωμένων εντύπων έγινε, για λογαριασμό τους, από άλλα πρόσωπα, όπως φοροτεχνικό, μέλος της οικογένειας, φίλο κ.λπ., το 11,3% ότι δεν είχαν τις γνώσεις για να χρησιμοποιήσουν την ιστοσελίδα που χρειαζόταν και το 1,1% ότι ανησυχούν για την προστασία και την ασφάλεια των προσωπικών τους δεδομένων.

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ

  • 1 στους 2 (47,8%) ηλικίας 16 – 74 ετών, που έχουν οποτεδήποτε χρησιμοποιήσει, έστω και μία φορά, το διαδίκτυο, πραγματοποίησαν, κατά το Α΄ τρίμηνο του 2020, κάποια ηλεκτρονική αγορά ή παραγγελία αγαθών ή υπηρεσιών μέσω του διαδικτύου, για προσωπική χρήση. Σε σύγκριση με το Α΄ τρίμηνο του 2019, το ποσοστό των χρηστών του διαδικτύου που πραγματοποίησαν ηλεκτρονικές αγορές παρουσίασε αύξηση 15,2% .
Ξέρουν τον κωδικό σας στο Facebook; Υπάρχει τρόπος να προστατεύσετε το προφίλ σας
Facebook: Διαρροή προσωπικών δεδομένων – Οδηγίες για να δείτε αν διέρρευσαν στοιχεία σας
FreeBuds 4i: Τα νέα ασύρματα ακουστικά της Huawei είναι ασυναγώνιστα σε ήχο και τιμή- Διαθέσιμα με δώρο ένα Huawei Band 4
Facebook: Υπάρχει τρόπος να διαπιστώσετε εάν ο λογαριασμός σας παραβιάστηκε; – «Εκτεθειμένοι» 620.000 Έλληνες
Huawei: Συνεχίζει δυναμικά την πορεία της το 2021- Τα επόμενά της βήματα
LG: Αποσύρεται από την παγκόσμια αγορά κινητής τηλεφωνίας