TECH
Ερευνητές από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Φλόριντα στις ΗΠΑ διαπίστωσαν πιθανή συσχέτιση μεταξύ του βακτηρίου K. Pneumoniae– το οποίο εισέρχεται στον εγκέφαλο- και της εξέλιξης της νόσου του Αλτσχάιμερ. Το Klebsiella pneumoniae είναι ένα από τα τρισεκατομμύρια βακτήρια που βρίσκονται στο μικροβίωμα του εντέρου και στα κόπρανα. Εάν αυτός ο τύπος βακτηρίων επεκταθεί σε οποιοδήποτε άλλο μέρος του σώματος, μπορεί να προκαλέσει διάφορες παθήσεις, όπως πνευμονία, μηνιγγίτιδα, καθώς και λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος και του αίματος. Οι ασθενείς που νοσηλεύονται διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο να μολυνθούν με αυτό το βακτήριο.
Πώς σχετίζεται με συμπτώματα του Αλτσχάιμερ το βακτήριο K. pneumoniae
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ένα μοντέλο ποντικού με Αλτσχάιμερ το οποίο είχαν μολύνει με το βακτήριο K. Pneumoniae. Κατά τη διάρκεια των πειραμάτων, διαπιστώθηκε πως όταν τα ποντίκια ελαβαν αντιβιοτικά, η ποικιλομορφία των βακτηρίων του εντέρου τους μειώθηκε, με αποτέλεσμα να διαταραχθεί η ισορροπία του μικροβιώματος. Αυτό επέτρεψε στη συνέχεια στο K. pneumoniae να μεταναστεύσει από το έντερο στην κυκλοφορία του αίματος περνώντας μέσα από την επένδυση του εντέρου. Από εκεί, πέρασε στον εγκέφαλο, προκαλώντας νευροφλεγμονή και νευρογνωστική εξασθένηση– δύο γνωστά συμπτώματα της νόσου του Αλτσχάιμερ.
Αυτά τα ευρήματα, λένε οι ερευνητές, αποκαλύπτουν τον σημαντικό ρόλο που παίζουν οι ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις στην ανάπτυξη νευροεκφυλιστικών ασθενειών.
«Η νοσηλεία και η παραμονή σε ΜΕΘ, σε συνδυασμό με την έκθεση σε αντιβιοτικά, μπορεί να οδηγήσουν σε περαιτέρω μείωση της ποικιλότητας του μικροβιώματος, γεγονός που θέτει τους ηλικιωμένους σε υψηλό κίνδυνο όχι μόνο για πεπτικά προβλήματα αλλά και για εξωεντερικές παθολογίες, όπως νευροεκφυλιστικές διαταραχές, μέσω μιας απορρύθμισης του άξονα εντέρου-εγκεφάλου» αναφέρουν οι ερευνητές, οι οποίοι πιστεύουν ότι τα ευρήματά τους μπορεί να ανοίξουν τον δρόμο για την ανάπτυξη νέων θεραπειών για τη νόσο του Αλτσχάιμερ.
Τι ρόλο παίζει ο άξονας εντέρου-εγκεφάλου στη νόσο Αλτσχάιμερ
«Η αντιβιοτική θεραπεία των ασθενειών του εντέρου μπορεί να οδηγήσει σε ακούσιες συνέπειες που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης νευροεκφυλιστικών ασθενειών στη συνέχεια», εξήγησε ο Ντέιβιντ Μέριλ, γηριατρικός ψυχίατρος και διευθυντής του Pacific Brain Health Center του Pacific Neuroscience Institute στη Σάντα Μόνικα της Καλιφόρνιας.
«Η κατανόηση των αλυσιδωτών γεγονότων που οδηγούν σε νευροεκφυλιστικές ασθένειες μπορεί να μας επιτρέψει να αλλάξουμε τη θεραπευτική προσέγγιση των παθολογικών βακτηριακών λοιμώξεων του εντέρου» πρόσθεσε.
«Η πρόληψη της ανάπτυξης του Αλτσχάιμερ μέσω της αντιμετώπισης των προβλημάτων του εντέρου μπορεί να είναι δυνατή. Θα ήταν υπέροχο να δούμε παρεμβάσεις να δοκιμάζονται στα ίδια μοντέλα ζώων για να μεταφραστούν στη συνέχεια σε χρήση σε ασθενείς» πρόσθεσε ο Μέριλ.
Ισχύουν αυτά τα ευρήματα για τους ανθρώπους;
Ωστόσο, ο Κλίφορντ Σέγκιλ, νευρολόγος στο Providence Saint John’s Health Center στη Σάντα Μόνικα της Καλιφόρνιας, θεωρεί περίεργο το γεγονός ότι μια μελέτη που περιγράφει μια αιματογενή λοίμωξη η οποία ταξιδεύει στον εγκέφαλο και προκαλεί σύγχυση, δεν αναφέρει την μηνιγγίτιδα, την εγκεφαλίτιδα ή το παραλήρημα- ένα ψυχωσικό σύνδρομο με διαταραχή των νοητικών λειτουργιών (γνωστό ως ντελίριο ή οξύ οργανικό παραλήρημα).
«Η θεωρία ότι μια μόλυνση μπορεί να προκαλέσει άνοια δεν ισχύει» επισήμανε. «Οι λοιμώξεις προκαλούν παραλήρημα. Ο όρος παραλήρημα περιγράφει μια κατάσταση κατά την οποία ένας ασθενής νοσεί με λοίμωξη και νιώθει σύγχυση. Αυτό το άρθρο δεν αναγνωρίζει ότι έχουμε ήδη κατανοήσει πώς οι λοιμώξεις προκαλούν παροδική σύγχυση» σημείωσε.
«Επιπλέον, αυτή η μελέτη έγινε μόνο σε ποντίκια και η εξαγωγή οποιουδήποτε συμπεράσματος σχετικά με την ανθρώπινη συμπεριφορά αποτελεί πρόκληση. Θα πρεπει να πραγματοποιήσουν περαιτέρω μελέτες σε μεγαλύτερα ζώα» κατέληξε.
Η νέα μελέτη δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό «The Journal of Infectious Diseases».
ΠΗΓΗ: Medical News Today
Ροή Ειδήσεων
05/12/2024 | 21:15
Θεοδώρα Τζήμου: «Είναι επιλογή μου να μην κάνω τηλεόραση, αν και έρχονται προτάσεις»
05/12/2024 | 20:59
Ντέμης Νικολαΐδης: «Αν γυρνούσα πίσω το χρόνο, θα ζητούσα βοήθεια από κάποιον ειδικό»
05/12/2024 | 20:31
Zaf: «Οικογενειακά δεν είχα την υποστήριξη που θα ήθελα, φοβόντουσαν οι γονείς μου»
05/12/2024 | 20:13
Υπερψηφίστηκαν οι τροπολογίες της Ε.Μελέτη στην έκθεση για τις «Προτεραιότητες της ΕΕ στη Σύνοδο του ΟΗΕ για τη Θέση της Γυναίκας»
05/12/2024 | 20:04
Ομολόγησε τη δολοφονία της γυναίκας του ο 39χρονος στους Αμπελοκήπους – Την είχε επί 7 μέρες νεκρή στο πατάρι
05/12/2024 | 19:59
ΕΟΔΥ: 577 νέες εισαγωγές με COVID-19, 6 διασωληνώσεις και 24 θάνατοι την τελευταία εβδομάδα
04/12/2024 | 15:52
Έλενα Τοπαλίδου – Έδειξε το στήθος της δημόσια στέλνοντας το δικό της μήνυμα: «Έτσι γεννήθηκα, δεν διεκδικώ σεβασμό»
04/12/2024 | 12:12
Μητσοτάκης: Θέλω να έχουμε ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας – Ανδρουλάκης: Μόνος τρόπος να προχωράμε μπροστά, η συναίνεση αλλά με ειλικρινή διάλογο
04/12/2024 | 10:23
Στην οικογένεια Αντετοκούνμπο και την PREMIA Properties περνά το Village Cinema Ρέντη
04/12/2024 | 09:48
Γρηγόρης Αρναούτογλου: «Αν ήμουν gay θα ήμουν πολύ δυστυχισμένος μόνο από το φόβο του πατέρα μου»
04/12/2024 | 07:53
Γιώργος Δασκαλάκης: «Έφυγε» ο δημοφιλής τραγουδιστής μετά από γενναία μάχη με τον καρκίνο
04/12/2024 | 08:26
Αγγελική Ηλιάδη: Μίλησε για το πρόβλημα υγείας που κόντεψε να της στοιχίσει τη ζωή – «Αν δεν έφευγε, θα πέθαινα»
04/12/2024 | 12:33