Αθήνα

20 oC

ελαφρές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Γιώργος Καραϊβάζ: Το συγκινητικό αντίο της εκπομπής του Γιώργου Παπαδάκη (vid)

TECH

«Αποτυπώματα» λιωμένου πάγου στον Άρη- Για ύπαρξη κάποιας μορφής ζωής, κάνουν λόγο οι ερευνητές (BINTEO)

Την ώρα που το διαστημικό όχημα της NASA, Perseverance ετοιμάζεται να ερευνήσει για πιθανά σημάδια αρχαίας ζωής στον πλανήτη Άρη, μια νέα έρευνα αφήσει υπόνοιες για την ύπαρξη ζωής στον «Κόκκινο Πλανήτη».

Δείτε επίσης

NASA: Νέες συγκλονιστικές εικόνες από την στιγμή της προσεδάφισης του Perseverance στον Άρη (BINTEO)
NASA: Νέο βίντεο από την ιστορική προσεδάφιση του Perseverance στον Άρη

Ερευνητές που ασχολούνται με τα πλανητικά συστήματα στο πανεπιστήμιο της Αριζόνα ανέλυσαν εικόνες από την επιφάνεια του Άρη που ελήφθησαν από το διαστημικό σκάφος Mars Reconnaissance Orbiter και μέσα σε αυτές τις εικόνες, οι συγγραφείς της έρευνας, Aditya Khuller και Philip Christensen, βρήκαν στοιχεία για την ύπαρξη σκονισμένου πάγου σε χαμηλότερο γεωγραφικό πλάτος, από τον οποίο στη συνέχεια σχηματίστηκαν χαράδρες και ρέματα.

Αυτό το στοιχείο είναι σημαντικό όπως υποστηρίζει ο Khuller, καθώς ο πάγος στον Άρη λιώνει όταν είναι σκονισμένος και σε χαμηλότερα γεωγραφικά πλάτη, όπου υπάρχει μεγαλύτερη θερμότητα, μπορεί να υπάρχει νερό σε υγρή μορφή «μέσα στον πάγο».

Κι ενώ το παραπάνω στοιχείο, δεν σημαίνει απαραιτήτως ότι υπάρχει ζωή, «αυτό θα ήταν το καλύτερο μέρος για να βρούμε κάποια μορφή ζωής – έστω και μικροβιακής – στον Άρη σήμερα», σύμφωνα με τους συγγραφείς.

Ο Christensen, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα, παρατήρησε για πρώτη φορά λείες αποθέσεις, όμοιες με τα – γεμάτα βρωμιές – χιόνια τα οποία είχαν παρατηρηθεί στις πλαγιές ρεμάτων του Άρη, σε εικόνες πριν από δύο δεκαετίες. Αυτή η παρατήρηση τον οδήγησε στη σκέψη πως τα ρέματα σχηματίστηκαν από σκονισμένο χιόνι, μια θεωρία που υποστηρίζεται και από υπολογιστικές προσομοιώσεις, οι οποίες φανερώνουν ότι το χιόνι στον Άρη λιώνει μόνο όταν είναι σκονισμένο.

Ξέρουν τον κωδικό σας στο Facebook; Υπάρχει τρόπος να προστατεύσετε το προφίλ σας
Facebook: Διαρροή προσωπικών δεδομένων – Οδηγίες για να δείτε αν διέρρευσαν στοιχεία σας
FreeBuds 4i: Τα νέα ασύρματα ακουστικά της Huawei είναι ασυναγώνιστα σε ήχο και τιμή- Διαθέσιμα με δώρο ένα Huawei Band 4
Facebook: Υπάρχει τρόπος να διαπιστώσετε εάν ο λογαριασμός σας παραβιάστηκε; – «Εκτεθειμένοι» 620.000 Έλληνες
Huawei: Συνεχίζει δυναμικά την πορεία της το 2021- Τα επόμενά της βήματα
LG: Αποσύρεται από την παγκόσμια αγορά κινητής τηλεφωνίας