Αθήνα

 

24 oC

ελαφρές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε... fast-forward!

zoulias205
Πέτρος Ζούλιας για Νίκο Γαλανό: «Στη Γη της Ελιάς ξεκίνησε η βιολογική του κατάρρευση»
strawberry 5079237 1280

TECH

Επιστήμονες δημιούργησαν επίστρωση που διατηρεί φρέσκα τα φρούτα

Επιστήμονες στη Βραζιλία παρουσίασαν μια επαναστατική καινοτομία που θα μπορούσε να αλλάξει τον τρόπο που αποθηκεύουμε και απολαμβάνουμε τις φράουλες. Δημιούργησαν μια φυσική επίστρωση που παρατείνει τη φρεσκάδα των φρούτων για έως και οκτώ ημέρες περισσότερο από ό,τι συνήθως.

Σύμφωνα με τη μελέτη τους που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Food Chemistry, αυτή η καινοτόμος επίστρωση ελαχιστοποιεί την απώλεια του όγκου του φρούτου και καθυστερεί σημαντικά την εμφάνιση μούχλας. Αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει μια σημαντική πρόοδο στην φυσική συντήρηση των τροφίμων.

Πώς λειτουργεί η φυσική επίστρωση

Η επίστρωση δημιουργεί ένα προστατευτικό φράγμα στην επιφάνεια της φράουλας που περιορίζει την απώλεια υγρασίας και αποτρέπει την ανάπτυξη μικροοργανισμών. Πέρα από την παράταση της διάρκειας ζωής τους, οι επικαλυμμένες φράουλες διατήρησαν επίσης τη διατροφική τους αξία, συμπεριλαμβανομένης της βιταμίνης C, των ανθοκυανινών (των ενώσεων που ευθύνονται για το κόκκινο χρώμα των φραουλών) και άλλων ευεργετικών αντιοξειδωτικών. Σύμφωνα με τους ερευνητές, η επίστρωση δεν επηρεάζει τη γεύση του φρούτου. Σε ένα τεστ γεύσης, οι συμμετέχοντες δεν μπόρεσαν να διακρίνουν τη διαφορά μεταξύ επικαλυμμένων και μη επικαλυμμένων φρούτων.

Η Βραζιλία, όπου πραγματοποιήθηκε η μελέτη, είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός φράουλας στη Νότια Αμερική, παράγοντας περίπου 165.000 τόνους ετησίως. Ωστόσο, οι φράουλες παραμένουν ένα από τα πιο συχνά απορριπτόμενα φρούτα στις βραζιλιάνικες αγορές, εξαιτίας της περιορισμένης διάρκειας ζωής τους, η οποία σπάνια υπερβαίνει τις επτά ημέρες στο ψυγείο.

Η καινοτόμος αυτή επίστρωση βασίζεται σε τρία βασικά συστατικά: τη χιτοσάνη, έναν πολυσακχαρίτη που προέρχεται από τα κελύφη καρκινοειδών και διαθέτει φυσικές αντιμικροβιακές ιδιότητες, τη ζελατίνη, που προσθέτει δομή και συνοχή και το εκχύλισμα φλούδας ροδιού, πλούσιο σε ισχυρά αντιοξειδωτικά που συμβάλλουν στην περαιτέρω επιμήκυνση της διάρκειας ζωής του φρούτου.

Φρέσκιες φράουλες για περισσότερο χρόνο

Μέχρι την έκτη μέρα, πάνω από το 70% των φρούτων που δεν είχαν την επίστρωση παρουσίαζαν ορατά σημάδια ανάπτυξης μυκήτων, ενώ μόνο το 20% των επικαλυμμένων φρούτων επηρεάστηκαν. Στο τέλος της μελέτης, οι επικαλυμμένες φράουλες είχαν 30% λιγότερη μόλυνση από μύκητες σε σχέση με τις μη επικαλυμμένες. Η επίστρωση διατηρησε επίσης τη σφριγηλότητα και το χρώμα των φρούτων.

Επιπλέον, η επίστρωση διατήρησε τις πτητικές ενώσεις της φράουλας, τα χημικά που ευθύνονται για την ιδιαίτερη μυρωδιά και γεύση τους. Οι μη επικαλυμμένες φράουλες παρουσίασαν μείωση σχεδόν 40% αυτών των ενώσεων, περίπου έξι φορές μεγαλύτερη από τα φρούτα με την επιστρωση.

Αυτή η καινοτομία θα μπορούσε να έχει σημαντικά περιβαλλοντικά και οικονομικά οφέλη. Η σπατάλη τροφίμων είναι ένας σημαντικός παράγοντας στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, και η μείωσή της είναι κρίσιμη για τις προσπάθειες βιωσιμότητας. Επιπλέον, η επέκταση της περιόδου πώλησης της φράουλας θα μπορούσε να βοηθήσει τους αγρότες και τους λιανοπωλητές να μειώσουν τις απώλειες και πιθανώς τις τιμές.

ΠΗΓΗ: Studyfinds

<>

 

Ροή Ειδήσεων

papoulia

22/05/2025 | 23:10

Η Εβελίνα Παπούλια κουρεύτηκε μόνη της – Η απίστευτη αλλαγή στα μαλλιά της

22/05/2025 | 23:03

Φωτιά τώρα σε διαμέρισμα στον Πειραιά

22/05/2025 | 22:48

Δολοφονία στη Ραφήνα: Ένας 46χρονος Αλβανός με ακόμη δυο άτομα έστησαν ραντεβού θανάτου στον 41χρονο
z8a 8401

22/05/2025 | 22:41

Άγιος έρωτας – επόμενο επεισόδιο: Η Χλόη αποκαλύπτει στον Πέτρο ότι σκοπεύει να φύγει

22/05/2025 | 22:31

Δήμητρα Κολλά: «Σκεφτόμουν ότι, αφού όλοι έχουν πρόβλημα από το πως είμαι, θέλω να πεθάνω από αυτό»

22/05/2025 | 22:10

Ο Τραμπ βάζει μπλόκο σε ξένους φοιτητές να σπουδάσουν στο Χάρβαρντ – «Παράνομη ενέργεια» απαντά το πανεπιστήμιο
screenshot 25

22/05/2025 | 21:44

Μυτιλήνη: Αγροτικό έπεσε στη θαλασσα, νεκρός ο οδηγός – Ο δύτης τον εντόπισε δεμένο με τη ζώνη ασφαλείας

22/05/2025 | 21:39

Ελισάβετ Κωνσταντινίδου – Ταξιάρχης Χάνος: «Αρχίσαμε να απομακρυνόμαστε ο ένας από τον άλλον»

22/05/2025 | 21:25

Φωτιά τώρα στο Μικρολίμανο
dimoskopisi gkalop 252863 241222

22/05/2025 | 21:12

Δημοσκόπηση Metron Analysis: Πρωτιά της ΝΔ με double score, μονομαχούν για τη δεύτερη θέση Πλεύση Ελευθερίας και ΠΑΣΟΚ

22/05/2025 | 20:50

Τηλεφωνική επικοινωνία Τραμπ – Νετανιάχου: Οι ΗΠΑ στηρίζουν τους στόχους του Ισραήλ στη Γάζα

22/05/2025 | 20:28

Έλλη Κοκκίνου: «Αγαπούσα τους συναδέλφους μου, αλλά δεν ήταν το καλύτερό μου αυτές οι συνεργασίες»
xrwma dimoskopisi10

22/05/2025 | 20:04

Δημοσκόπηση Opinion Poll: Oι πολίτες λένε πως η κυβέρνηση συγκαλύπτει και η αντιπολίτευση εκμεταλλεύεται την τραγωδία στα Τέμπη

22/05/2025 | 19:54

Απαγορεύτηκε η κατανάλωση νερού σε επτά περιοχές του δήμου Σερρών λόγω αυξημένων τιμών ουρανίου

22/05/2025 | 19:50

Κλέλια Ανδριολάτου για Maestro: «Περιμένουμε τον Χριστόφορο Παπακαλιάτη να μας ανακοινώνει αν θα υπάρξει νέος κύκλος»
image.imageformat.carousel.1378416715 1
Νέα τεχνολογία μετατρέπει συμβατικά υφάσματα σε έξυπνους αισθητήρες
000 478y7fn scaled 1
Chelsea Flower Show: Καινοτομίες και βιώσιμες λύσεις για το μέλλον
google 2 scaled e1747806118146
Αλλαγές στο «γκουγκλάρισμα» – Τα μεγάλα σχέδια της Google για το μέλλον της αναζήτησης και το «AI Mode»
ai 7265839 1280
Η ταχύτατη ανάπτυξη της Τεχνητής Νοημοσύνης στο 3ο Συνέδριο του Rythmisis στην Αθήνα
01747228236351
Χουμοποίηση: Πώς μετατρέπουμε το σώμα μας σε χώμα, τον τάφο μας σε δέντρο και τα νεκροταφεία σε δάση
521a819a70f8a5def42c5f6e229b2de4
ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ: Πέντε μύθοι και αλήθειες για τους λύκους στην Πάρνηθα