Αθήνα

8 oC

αραιές νεφώσεις

Έρευνα Paypal: 8 στους 10 Έλληνες έχουν πρόσβαση στο Internet εν κινήσει- Το 16,8% αντιμετωπίζει προβλήματα ψηφιακής ασφάλειας

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου (Safer Internet Day-SID), που γιορτάζεται στις 11 Φεβρουαρίου, η Paypall διεξήγαγε έρευνα για τη σχέση των Ελλήνων με το διαδίκτυο.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου (Safer Internet Day-SID), που γιορτάζεται στις 11 Φεβρουαρίου, η Paypall διεξήγαγε έρευνα για τη σχέση των Ελλήνων με το διαδίκτυο.

Σύμφωνα με την γνωστή εταιρεία PayPall το 78,5% των ελληνικών νοικοκυριών έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο από την κατοικία, ενώ 8 στους 10 Έλληνες χρήστες συνδέονται στο Internet εν κινήσει από φορητή συσκευή. Ανεξάρτητα από το πόσο συχνά κάνουν οι Έλληνες χρήση του διαδικτύου το σίγουρο είναι ότι αφήνουν παντού το ψηφιακό τους αποτύπωμα.

Τι αναζητούν; Κατά κύριο λόγο, πληροφορίες για προϊόντα ή υπηρεσίες (88,3%), να διαβάσουν ειδήσεις online (87,7%), να στείλουν ή να λάβουν ηλεκτρονικά μηνύματα (77,9%) και να αφιερώσουν χρόνο σε πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης (74,9%).

Οι ηλεκτρονικές πληρωμές απαιτούν αυξημένη επαγρύπνηση και προσοχή προκειμένου να τηρηθεί η προστασία της ιδιωτικότητας και των προσωπικών δεδομένων του εκάστοτε χρήστη. Πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι 4 στους 10 Έλληνες (41,5%) πραγματοποιούν τόσο online αγορές όσο και συναλλαγές e-banking.,

Το 16,8% των Ελλήνων αντιμετωπίζουν προβλήματα ψηφιακής ασφάλειας

Περίπου 2 στους 10 Έλληνες χρήστες του διαδικτύου (16,8%) ηλικίας 16-74 ετών αντιμετωπίζουν προβλήματα ψηφιακής ασφάλειας. Ενδεικτικά αναφέρεται η δόλια χρήση τραπεζικών καρτών, η απώλεια εγγράφων και λοιπών στοιχείων, η κακή χρήση προσωπικών πληροφοριών, η παραλαβή δόλιων, ψευδών ή παραπλανητικών μηνυμάτων, καθώς και η πρόσβαση παιδιών σε ακατάλληλες ιστοσελίδες.

Ως εκ τούτου, τα κρούσματα ψηφιακών επιθέσεων φαίνεται ότι αποθαρρύνουν τους Έλληνες πολίτες από τη χρήση του διαδικτύου, καθώς 4 στους 10 χρήστες (37,7%) αποφεύγουν και δεν προχωρούν σε συγκεκριμένες διαδικτυακές δραστηριότητες, εξαιτίας της γενικής ανησυχίας τους για θέματα ασφάλειας.

Ακατάλληλο περιεχόμενο και διαδικτυακή παρενόχληση αποτελούν σοβαρά ζητήματα

Οι απόπειρες εξαπάτησης και κλοπής ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων δεν είναι οι μοναδικές διαδεδομένες απειλές που ενδέχεται να συναντήσουμε κατά την ψηφιακή μας δραστηριότητα. Ανάμεσα στους άλλους κινδύνους περιλαμβάνονται η επαφή με ακατάλληλο, παράνομο ή επικίνδυνο περιεχόμενο και η διαδικτυακή παρενόχληση.

Το 70% έχει προφίλ σε Μέσο Κοινωνικής Δικτύωσης σε ακατάλληλη ηλικία

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μεγαλύτερης εθνικής έρευνας για τη διαδικτυακή συμπεριφορά των παιδιών και νέων ηλικίας 10-17 ετών, η οποία διεξήχθη από το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου-ΙΤΕ, το 70% έχει ανοίξει προφίλ σε κοινωνικό δίκτυο κάτω από την επιτρεπτή ηλικία των 13 ετών, ενώ το 83% παραδέχεται ότι «σερφάρει» χωρίς γονική επίβλεψη, δεδομένα τα οποία, σε συνδυασμό με την υπερβολική χρήση του Internet, καθιστούν τα παιδιά ιδιαίτερα ευάλωτα στους κινδύνους της «ψηφιακής ζωής».

Ένα στα 5 παιδιά δηλώνει ότι έχει πέσει θύμα διαδικτυακής παρενόχλησης, ενώ το 61% έχει συναντήσει ακατάλληλο περιεχόμενο, συμπεριλαμβανομένων περιστατικών ρητορικής μίσους.

Οι οδηγίες της PayPall για την ασφαλή χρήση του διαδικτύου

-Ελέγξετε την ορθότητα της ηλεκτρονικής διεύθυνσης, ειδικά όταν μεταφέρεστε σε άλλους συνδέσμους. Η αρχική σελίδα πρέπει να ξεκινά απαραιτήτως με "https".
-Κάθε φορά που επιλέγετε μια μέθοδο σύνδεσης, να χρησιμοποιείτε πάντοτε την επιλογή με πρωτόκολλο κρυπτογράφησης SSL.
-Εάν δεν είστε απόλυτα βέβαιοι για την ασφάλεια των links που δέχεστε μέσω email, είναι προτιμότερο να τα αποφεύγετε και να επισκέπτεστε τις εν λόγω ιστοσελίδες μέσω ενημερωμένου browser.

Ασφάλεια προσωπικών δεδομένων

-Να κάνετε εγκατάσταση λογισμικού προστασίας από ιούς (antivirus) -θα σας βοηθήσει να αποφύγετε βασικές απειλές, με τις αντίστοιχες προειδοποιήσεις, προτού μεταβείτε σε ύποπτες ιστοσελίδες ή κατεβάσετε επικίνδυνα αρχεία.
-Να αποφεύγετε τη χρήση δημοσίων και μη ασφαλών δικτύων Wi-Fi.
-Να θέτετε όρια στον αριθμό των προσωπικών φωτογραφιών και λοιπών πληροφοριών που αναρτάτε δημοσίως.

Ασφάλεια αγορών

-Ελέγχετε τα στοιχεία και τους κανονισμούς του εκάστοτε e-shop ηλεκτρονικού καταστήματος, να αναζητάτε online κριτικές του εμπορικού ηλεκτρονικού καταστήματος και να διαβάζετε με προσοχή τους όρους του προγράμματος προστασίας του αγοραστή.
-Nα επιλέγετε αποκλειστικά και μόνο έναν αξιόπιστο πάροχο υπηρεσιών πληρωμών. Διάφορες μέθοδοι πληρωμής, όπως και η PayPal, σας επιτρέπουν να πραγματοποιείτε αγορές σε πάμπολλα ηλεκτρονικά σημεία, ενώ ταυτόχρονα εγγυώνται την ασφάλεια των συναλλαγών σας.
-Nα δημιουργείτε ισχυρούς και μοναδικούς κωδικούς πρόσβασης και να τους διατηρείτε μυστικούς.

Send this to a friend